Nagrada “Jovan Ćirilov” pripala slavnom koreografu Dimitrisu Papajoanou

0
93

Nagrada “Jovan Ćirilov – za korak dalje” koju dodeljuje Beogradski festival igre (BFI) pripala je grčkom vizuelnom umetniku, reditelju i koreografu Dimitrisu Papajoanou. Nagrada se dodeljuje za komad “Nigde” koji je izvela holandska trupa Introdans, u Sava centru, 29. marta 2017. godine, u okviru 14. Beogradskog festivala igre.

Dimitris Papajoanu. Foto Promojpg
Dimitris Papajoanu, Foto: Promo

Uručenje nagrade “Jovan Ćirilov – za korak dalje” planirano je za 12. mart, u Skupštini grada. Umetničko delo, statuu koja će biti uručena grčkom umetniku, kreirala je mlada vajarka Andreja Prokopijević.
– Ono što čini rukopis Dimitrisa Papajoanua posve posebnim, jeste sposobnost da kreira čistu magiju sa minimalnim sredstvima. Kratka, ali impresivna scena u ovoj produkciji, savršena je ilustracija: dugi niz igrača otkriva i svlači jedan par, dok ruke ansambla formiraju očaravajuće ustalasalo more! – navodi se u saopštenju Beogradskog festivala igre.

15. Beogradski festival igre: Trupe iz Hong Konga, Sidneja i Izraela premijerno u Srbiji

– Sa čvrstim korenima u oblasti likovne umetnosti, Dimitris Papajoanu (Atina; 1964) je u ranoj mladosti postao poznat kao strip crtač i slikar, da bi kasnije svoju pažnju usmerio ka scenskim umetnostima kao direktor, koreograf, izvođač i dizajner scenografije, kostima i svetla. Osnovao je Plesni teatar Edafos 1986, trupu koja je postala pokretač njegovih jedinstvenih produkcija – hibrida eksperimentalne igre, fizičkog teatra, i scenske umetnosti. Trupa je postojala 17 godina. Ostavila je neizbrisiv trag na grčkoj umetničkoj sceni.

Besplatni majstorski kurs Aleksandra Neškova kao uvod u 15. BFI
Dimitris Papajoanu, Foto: Promo
Dimitris Papajoanu, Foto: Promo / BFI

– Među najširom javnošću, Papajoanu je postao slavan kao kreator ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Atini 2004. Njegove 23 pozorišne produkcije koje su nastale do danas, pokrivaju spektar od intimnih komada do masovnih spektakala. A koji su uključivali hiljade performera, i odigravale se na sasvim različitim mestima, od poznatih andergraund prostora do antičkog teatra u Epidauru; od olimpijskih stadiona do pariskog Théâtre de la Ville i Teatra Olimpiko u Vićenci. Od 2015. do 2017. njegove produckije “Mrtva priroda” i “Osnovna sadržina” su gostovale u Evropi, Južnoj Americi, Aziji i Australiji. Predstava “Mrtva priroda” prikazana je i u Beogradu, u okviru 13. Beogradskog festivala igre. Tokom maja, 2017. godine, u Atini je predstavio svoju novu predstavu “Veliki krotitelj” – navodi se u saopštenju BFI.

Predstavu “Veliki krotitelj” publika će moći da vidi 15. marta od 20h na otvaranju 15. Beogradskog festivala igre.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde