Nagrada Fondacije “Tanja Petrović” portalu SEEcult.org

0
58

Fondacija “Tanja Petrović” osnovana je sa željom da se podrže ličnosti koje su izuzetnim zalaganjem doprinele afirmisanju kulture i umetnosti u medijima.

Nagrada Fondacije "Tanja Petrović" portalu SEEcult.org
Foto: Fondacija Tanja Petrović

U Jugoslovenskoj kinoteci uručene su 27. februara nagrada i plaketa Fondacije “Tanja Petrović”. Dobitnici su portal SEEcult.org i gimazijsko pozorište, “Teatar Gimnazijalac”, iz Lebana.

Nagrada Fondacije “Tanja Petrović” za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima pripala je Portalu za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org, a to priznanje je primila urednica Vesna Milosavljević iz ruku prošlogodišnjeg dobitnika, novinara nedeljnika “Vreme” Teofila Pančića.

Teofilu Pančiću uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović
Nagrada Fondacije "Tanja Petrović" portalu SEEcult.org
Teofil Pančić uručuje Nagradu Fondacije “Tanja Petrović” Vesni Milosavljević, urednici portala SEEcult.org, Foto: Fondacija Tanja Petrović

Kako je navedeno u obrazloženju, ovaj portal već 18 godina doprinosi razvoju otvorene kulturne i umetničke scene u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, promovisanju multikulturalne i međunarodne saradnje u regionu i šire. Na portalu je do sada objavljeno više od 400.000 tekstova iz oblasti kulture i umetnosti, koji su obogaćeni foto i video sadržajima. Od svog osnivanja do danas, SEEcult.org realizovao je i niz projekata koji se tiču savremene vizuelne umetnosti, kulturne politike, edukacije i kritičkog sagledavanja savremenog stvaralaštva.

– Ova nagrada je veoma važna zato što nosi ime Tanje Petrović, koju smo svi voleli. Ova nagrada je veoma važna i zbog svih poslenika kulture koji su je dobili pre nas. Započeli smo SEEcult.org pre 18 godina zbog nedostatka sadržaja iz kulture u medijima. Situacija se u međuvremenu promenila, jer su mnoge rubrike kulture u klasičnim masovnim medijima nestale, pa je postojanje našeg sajta postalo još potrebnije – rekla je Vesna Milosavljević.

Spomen-ploča Nikoli Karaklajiću na Zidu slavnih u Radio Beogradu
Nagrada Fondacije "Tanja Petrović" portalu SEEcult.org
Specijalna Plaketa za entuzijazam u kulturi gimnazijskom pozorištu iz Lebana “Teatru Gimnazijalac”, Foto: Fondacija Tanja Petrović

Fondacija “Tanja Petrović” je ove godine specijalnu Plaketu za entuzijazam u kulturi dodelila gimnazijskom pozorištu iz Lebana “Teatru Gimnazijalac”. Tokom 10 godina postojanja, nagrađivan je tri puta na gimnazijskim pozorišnim takmičenjima. Na dodeli u Jugoslovenskoj kinoteci sa njima je bio osnivač, režiser i njihov nastavnik srpskog jezika i književnosti, Dušan Blagojević.

Fondacija “Tanja Petrović” osnovana je u znak sećanja na prerano preminulu autorku, novinarku i urednicu Tanju Petrović (1967-2013). Ona je profesionalni život posvetila promovisanju kulture i umetnosti u medijima, radeći u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu.

Vladimir Pištalo dobitnik nagrade “Meša Selimović”
Nagrada Fondacije "Tanja Petrović" portalu SEEcult.org
Dodela u Jugoslovenskoj kinoteci, Foto: Nataša Vukobratović

Nagradu Fondacije “Tanja Petrović” do sada su dobili novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić; kultni radijski autor Žikica Simić; urednica i autorka emisije “Trezor” Bojana Andrić; novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović; teatrolog, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica; i novinar i kolumnista Teofil Pančić.

Osnivači Fondacije “Tanja Petrović” su Antonela Riha; Borut Vild; Vojka Pajkić Đorđević; Katarina Španić Ostojić; Olivera Milošević; Srdan Golubović; Tamara Pupovac; i Jelica Greganović.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde