Nagrada “Darko Kraljić” Momčilu Bajagiću Bajagi

0
38

Nagradu dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije, sastoji se iz povelje, kao i novčanog dela koji uručuje sponzor.

Nagrada "Darko Kraljić" Momčilu Bajagiću Bajagi
Bajaga, Foto: Udruženje muzičara jazz pop rock

Muzičaru Momčilu Bajagiću Bajagi pripala je nagrada “Darko Kraljić” za 2019. godinu, za muzičko stvaralaštvo/životno delo u domenu popularne muzike. Nagrada će mu biti uručena u utorak, 27. oktobra, u sali Udruženja kompozitora Srbije (UKS). Odluku je jednoglasno doneo stručni žiri u sastavu Radoslav Graić (predsednik); Vojkan Borisavljević; Zoran Kiki Lesendrić; Srđan Marjanović; i Aleksandra Sara Milutinović.

“Sa druge strane jastuka” – mjuzikl na Bajagine pesme

– Iza Momčila Bajagića je bogata diskografija i veliki broj hitova koji ga smeštaju u sam vrh rok scene u Srbiji i eks Jugoslaviji. I danas njegovi koncerti okupljaju brojnu publiku, kako u Srbiji tako i u regionu – naveo je žiri.
Ističu da je dobitnik nagrade rok muzičar, kompozitor, tekstopisac, gitarista, vokalni solista i frontmen svoje grupe. Takođe, pišu i o nedavnim uspesima Bajage, kada je bila serija koncerata sa Simfonijskim orkestrom i horom RTS-a, decembra 2019. u Sava centru, gde je obeležio 35 godina umetničkog rada.

– Stvaralaštvo autora spada u sam vrh popularne muzike na našim prostorima. Njegove kompozicije oduvek izazivaju duboke emocije kod svih generacija slušalaca. A, pesma “Moji su drugovi” predstavlja nezvaničnu himnu svih raseljenih ljudi sa prostora bivše Jugoslavije! – u ime celog žirija je zaključio dirigent i kompozitor Vojkan Borisavljević.

“Ovaj svet se menja” – novi album “Bajage i Instruktora”

Muzikolog Ivana Trišić, predsednica Udruženja, kazala je da stvaralašto Momčila Bajagića odlikuje neiscrpna muzička mašta, neposrednost i nenametljivost izraza u tumačenju samog autora, kao i emotivnost, koja se neodoljivo prenosi na slušaoce. A, stihovi koje piše za svoje kompozicije, imaju umetničku vrednost i nezavisno od muzičkog sadržaja.

Na svečanosti u utorak u Mišarskoj ulici 12-14 povodom nagrade “Darko Kraljić” govoriće kompozitor Rade Radivojević, potpredsednik UKS-a; Petar Peca Popović, rok novinar i publicista; i Srđan Marjanović, predsednik Sekcije kompozitora džez i zabavne muzike UKS.
U muzičkog delu programa učestvovaće sam laureat i klavijaturista Aleksandar Saša Lokner, jedan od Bajaginih Instruktora. Emitovaće se i video projekcija sa njihovih nedavnih koncerata. Reditelj ove male svečanosti je Marko Bajagić.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde