Nagrada “Bojan Stupica” posthumno Igoru Vuku Torbici za predstavu “Tartif”

0
7

Nagrada za režiju “Bojan Stupica” je bijenalna Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS).

Nagrada "Bojan Stupica" posthumno Igoru Vuku Torbici za predstavu "Tartif"
Posthumna nagrada Igoru Vuku Torbici, Foto: Facebook/Igor Vuk Torbica

Nedavno preminulom reditelju Igoru Vuku Torbici i njegovom autorskom projektu “Tartif” po Molijeru, realizovanom u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta, pripala je Nagrada “Bojan Stupica” za 2019. godinu. U žiriju su bili: Ana Tomović (predsednik); Fedor Šili; i Andraš Urban. Odluku je žiri doneo jednoglasno. Inače, u konkurenciji za ovu nagradu bila su rediteljska ostvarenja premijerno izvedena u Srbiji u periodu od 1. aprila 2017. do 31. marta 2019. godine.

Odlazak Princa teatra: Preminuo reditelj Igor Vuk Torbica

Takođe bijenalna Nagrada, “Ljubinka Bobić” (za 2019.), koju UDUS namenjuje za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije, dodeljena je glumici Neli Mihailović za ulogu Danice Čvorović u predstavi “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu. U konkurenciji za ovo priznanje bilo je 17 umetnika. Odluku je većinom glasova doneo žiri u sastavu: Dragana Varagić (predsednica); Andrijana Oliverić; Miloš Đorđević; Daniel Sič; i Željko Hubač.

Reditelju Andrašu Urbanu uručena bijenalna Nagrada “Bojan Stupica”

Godišnja Nagrada “Miloš Žutić” za najbolje glumačko ostvarenje (u svim žanrovima) pripala je Jovani Gavrilović. I to za ulogu Petrije Gradske u predstavi “Petrijin venac” Dragoslava Mihajlovića, u režiji Bobana Skerlića i u produkciji Pozorišta Atelje 212. Za ovo priznanje bilo je, inače, predloženo devet umetnika. Odluku je jednoglasno doneo žiri, u kome su odlućivali Srđan Timarov; (predsednik); rediteljka Đurđa Tešić; i glumci Vladimir Aleksić i Ivan Mihajlović.

Sva tri priznanja dodeljuju se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde