Nišville 2019: Na otvaranju 100 džezera izvode “Nišville Jubilation”

0
105

Glavni program Nišville Jazz Festivala 2019 održaće se 8, 9, 10. i 11. avgusta.

Nišville 2019: Spektakl na otvaranju 100 džezera izvode "Nišville Jubilation"
Nišville Big Band ft Bubiša Simić, Foto: Nišville festival

Na otvaranju ovogodišnjeg 25. festivalskog izdanja Nišville 8. avgusta biće pravi spektakl. Pet big bendova sa ukupno 100 muzičara postaviće nezvanični svetski rekord izvodeći zajedno poklon kompoziciju Duška Gojkovića “Nišville Jubilation”.
Inače, legenda srpske džez muzike Duško Gojković je prvi put sa svojim bi-bop orkestrom nastupio u Nišu 2008. godine. On je tada primio Nagradu Nišville za životno delo, kao i nacionalnu penziju. Te godine je sa svojim kvartetom premijerno izveo “Nišville Jubilation”, koja je specijalno napisana za ovaj nastup.

Nišville 2019: Džo Mersa, unuk Boba Marlija, stiže u Niš
Nišville 2019: Spektakl na otvaranju 100 džezera izvode "Nišville Jubilation"
Enco Favata, Sandro Zerafa, Stjepko Gut, Larry Vuckovich, Foto: Nišville festival

Zajedno će nastupati big bendovi iz Niša pod vođstvom Dragoslava Petrovića; Buenos Airesa kojim diriguje Gustavo Firmenich; Čakoveca sa Mariom Jagecom; Blagoevgrada sa Borisom Janevim; i internacionalni tridesetočlani orkestar sastavljen od srpskih, italijanskih i albanskih mladih muzičara. Kao specijalni gosti nastupiće i proslavljeni pijanista Lari Vučković iz San Franciska, ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno delo; gitarista Sandro Zerafa, direktor Malta džez festivala; i poznati italijanski saksofonista Enco Favata, direktor “Santa Galura” džez festivala na Sardiniji.

Nišville 2019: Ser Bob Geldof prvi put nastupa u Srbiji

U velikom finalu big bendovima će dirigovati i naš proslavljeni trubač Stjepko Gut. Svi zajedno će tada izvesti njegovu kompoziciju “Nišville” posvećenu festivalu. Zbog brojnosti muzičara prvi put u istoriji Nišville festivala istovremeno će funkcionisati tri glavne bine, jer će Gut svirati i dirigovati sa posebne međubine. Inače u svetu je česta praksa zajednički nastup tri big benda, ali ovo će biti prvi zajednički nastup čak pet big bendova.

Nišville 2019: Svetska premijera “Kenny Quarteta”

Pored kompozicija Duška Gojkovića i Stjepka Guta posvećenih Nišville festivalu, džezeri iz big bendovi će izvesti i “Pozdrav Kauntu Bejziju” Bubiše Simića, povodom 115 godina od rođenja Kaunta Bejzija; kao i kompoziciju “Karavan” Djuka Elingtona, povodom 120 godina od njegovog rođenja.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde