11. Demofest: Na Kastel stižu Darko Rundek, Marko Louis i “Tyger Lamb”

0
92

demofestBanjalučki Demofest nastavlja sa predstavljanjem revijalnog programa i donosi nova imena 11. izdanja najvećeg festivala demo bendova u jugoistočnoj Evropi. Ove godine manifestacija će se održati od 19. do 21. jula.

Tako će publika okupljena na tvrđavi Kastel druge festivalske večeri, u petak, 20. jula, uživati uz poznate regionalne izvođače. A, pod generalnim pokroviteljstvom Nektar piva; powered by m:tel; i podrškom kompanije Huawei; te uz podršku Grada Banjaluka i UNESCO-a. Posle druge polufinalne večeri na binu banjalučke tvrđave će se popeti Darko Rundek i “Ekipa” (HR); Marko Louis (SRB); i bend “Tyger Lamb” (HR).

11. Demofest: Magnifico, „Dječaci“ i „Wolfram“ – prva imena revijalnog dela
Darko Rundek
Darko Rundek, Foto: Promo

Darko Rundek je hrvatski muzičar, pesnik, reditelj i glumac, kao i jedan od osnivača kultne grupe “Haustor”. Na Demofest se vraća posle punih 10 godina. Iza benda “Haustor” ostali su brojni hitovi – “Šal od svile”, “Uzalud pitaš”, “Ena”, “Bi mogo da mogu”… Posle razlaza sa “Haustorom”, Rundek je započio izuzetno uspešnu solo karijeru, koju između ostalih krase izdanja “Apokalipso”, “Ruke” i “Plavi avion”. Tokom ovog perioda hrvatskog muzičara pratilo je nekoliko bendova, a sada je to “Ekipa”. Prošle godine je objavljen album “Dovitljivi mali čudaci”, do tada izgubljeno izdanje “Haustora”, snimljeno 1990. Pored toga što piše muziku za pozorište i film, Rundek je radio kao asistent režije u pozorištu, glumio je u predstavama i režirao je drame. A, 1991. se preselio u Pariz, gde i dalje živi.

UNESCO pokrovitelj banjalučkog Demofesta
Marko Louis
Marko Louis, Foto: Promo

Marko Louis je beogradski muzičar, kojeg znamo po radovima sa bendovima “Maraqya” i “St. Louis Band”. Odrastao je u muzičkoj porodici. Njegov otac je bio poznati srpski muzičar, Ljubiša Stojanović Luis, a njegova majka je svirala bas gitaru i pevala u horu. Markova sestra je takođe pevačica. Kako je mnogo puta izjavio, od malena je zavoleo muziku, u kući su se slušali soul i džez iz šezdesetih i sedamdesetih godina. Njegova muzika je kombinacija žanrova kao što su soul, R’n’B, pop sa elementima balkanske i orijentalne kulture. Objavio je dva solo albuma, “Shine On Me” i “Beskraj”. Za sve posetioce Demofesta Marko Louis priprema iznenađenje.

Vegani i vegetarijanci na Demofestu
"Tyger Lamb", Foto: Marina Uzelac
“Tyger Lamb”, Foto: Marina Uzelac

Zagrebački bend “Tyger Lamb” je vicešampion desetog izdanja Demofesta. “Zver sa dušom tigra u koži jagnjeta”, vole da kažu članovi grupe za sebe. Bend je nastao u jednoj zagrebačkoj garaži, u zimu 2016. Njihov zvuk krasi psihodelični koktel bluza, surfa, soula i daba. Nedavno su objavili album prvenac “Born Into This”.

Kad Maja i Marko Louis naprave spot mami za rođendan

Darko Rundek i “Ekipa”, Marko Louis i “Tyger Lamb” se pridružuju ranije objavljenim imena Demofesta. A, među kojima su Magnifico i “The Serbian Army Orchestra”, “Dječaci” i “Wolfram”.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde