“Mileva i Albert” Aleksandre Kovač među 30 najboljih na Cimerovom takmičenju

0
127

Muzički komad “Mileva i Albert” Aleksandre Kovač našao se među prvih 30 muzičkih dela iz celog sveta na takmičenju najpoznatijeg filmskog kompozitora Hansa Cimera.

Cimerovo takmičenje Mileva i Albert Aleksandra Kovač– Dragi moji, moj muzički komad “Mileva i Albert” se našao u prvih 30 od preko 500 prijavljenih muzičkih dela iz celog sveta na takmičenju najpoznatijeg filmskog kompozitora Hansa Cimera! Za ovo delo koje sam posvetila našoj, srpskoj naučnici Milevi Marić, a koja je imala snažan uticaj na Alberta Ajnštajna i njegove pronalaske, koristila sam spoj folklornih elemenata i modernog i savremenog zvuka. Zahvalna sam što muzikom mogu da promovišem kulturu Srbije širom sveta! – napisala je Aleksandra na svom Facebook profilu.

Glasajte za Aleksandru Kovač i njenu kompoziciju „Mileva i Albert“

aleksandra kovač fb
Foto: Facebook / Aleksandra Kovač

Bio je izazov, da za ovo takmičenje Cimerovu temu iz serije “Genius”, koja je urađena orkestarski, simfonijski, doneti na svoj način, rekla je Aleksandra gostujući u Jutarnjem programu RTS.
– Obogatila sam ga našim folkornim elementima. Mislim da je to ono što treba svet da čuje, a nema baš prilike često za tako nešto. A mi imamo veliko muzičko blago, pravo bogatsvo i to treba svi da upoznaju i čuju. Priznajem, da sam ja sada u takvoj fazi u svojoj karijeri. Proradili su moji južnjački geni, iz sela Veliko Bojnice s juga Srbije. Kao da me oni udaraju u glavu i šalju mi male impulse – nasmejala se Kovačeva.

Ona je dodala da je serijal “Aleksandra peva narodnu muziku” izazvao veliku pažnju.
– Mnogi su se iznenadili, ali i oduševeli. Smatram da treba brisati kategorije u muzici. Potpuno su nepotrebne te podele i svrstavanje. Da li neko peva narodnu, popularnu ili neku treću vrstu muzike nije važno. Bitna je stručnost, znanje, profesionalnost i ideja. Na tome treba da insistiramo, svako u svom poslu. Onda će nam biti svima u društvu mnogo bolje – rekla je pevačica i kompozitorka.

Aleksandra Kovač odsvirala i otpevala „Dotak’o sam dno života“ Tome Zdravkovića
aleksandra kovač fb
Foto: Facebook / Aleksandra Kovač

Takođe se osvrnula i na samo izvođenje narodnih kompozicija.
– Veoma je teško pevati narodnu muziku, ali to je nešto najlepše na svetu. Pesme koje sam odabrala i pevala u serijalu su divne, poput Tominih ili onih s početka XX veka, “Sagradiću šajku”, koja je jedna od naših najleših narodnih pesamma. Sve su one jako kompleksne. Zahtevaju i vokalnu i emocionalnu spremnost za njihovo izvođenje. A ja sada sa 44 godine života i dve i po decenije profesionalnog bavljenja muzikom, komponovanja i pevanja, sam spremna za njih. S druge strane, već dugo u filmskoj muzici koristim naš folklor. Dobila sam i BAFTA nominaciju u 2015. upravo koristeći naše folklorne elemente za jedna kratki animirani film. Zapad je to prepoznao, kao nešto što je dobro.

Aleksandra Kovač izvodi vanvremensku „Sagradiću šajku“

šta će mi život folk evergrin aleksandra kovač
Foto: Printskrin YouTube / RA Production

Aleksandra je i najavila da će pred kraj godine biti gotov njen album “Kuća slomljenog srca”. Na ovom izdanju biće mnogo balada, a neke će imati prizvuk narodnog melosa. Biće tu još iznenađenja, kako je rekla Kovačeva.

J. D. / Izvor: Jutarnji program RTS, Facebook

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde