Muzeji zatvorili vrata i otvorili virtuelne ture kroz izložbe

0
112

Nakon uvedenih pooštrenih mera Vlade Srbije u cilju prevencije širenja koronavirusa, sve više kulturnih institucija u zemlji svoje sadržaje plasira putem interneta.

Muzeji zatvorili vrata i otvorili virtuelne ture kroz izložbe
Na sajtu Narodnog muzeja u Beogradu otvorene su virtuelne ture izložbi

Mnogi muzeji su zatvorili vrata za posetioce, ali su otvorili virtuelne ture kroz svoje izložbe. Tako, svi zainteresovani mogu da “prošetaju” zdanjima i u uživaju u brojnim umetničkim delima na njihovim sajtovima. Građani će i na taj način moći da oplemene vreme koje provode kod kuće.

Narodni muzej u Beogradu je sa namerom da i u specifičnim uslovima učini umetnost dostupnom, najavio početak virtuelnih vođenja kroz različite izložbe. Pozvao je sve da posećuju njegov sajt i društvene mreže.

Ostani kod kuće – slušaj muziku: Beogradska filharmonija na internetu
Muzeji zatvorili vrata i otvorili virtuelne ture kroz izložbe
Izložba “Ivan Meštrović (1883-1962)”

Od utorka je moguće virtuelno obići izložbu “Ivan Meštrović (1883-1962). Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja”. Ova izložba je krajem prošle godine imala velikog odjeka u kulturnoj javnosti. Svakom od 40 Meštrovićevih monumentalnih dela, koja su bila izložena u Velikoj galeriji Narodnog muzeja, na postavci čiji je autor muzejski sasvetnik Vera Grujić, u virtelnoj turi može se prići sasvim blizu. A, svaka od skulptura se može “obići” sa svih strana. Na ekranu su i obeležja sa kojih se može saznati o kome delu je reč i kada je nastalo. Među eksponatima izložbe je i maketa Vidovdanskog hrama (za koji je Meštrović radio dela iz svog “Kosovskog ciklusa”), a koja se inače čuva u Narodnom muzeju u Kruševcu.

Spisateljica Jasmina Petrović pokrenula “Čitanjac, igranjac” na YouTube

– Ovo je samo početak, namera nam je da u periodu koji nam predstoji, za našu publiku uz virtuelne ture, priredimo i video-vođenja, kako kroz delove naše stalne postavke, tako i kroz posebne, tematske izložbe. Svi ovi sadržaji će uskoro moći da se pronađu na jednom mestu, zasebnoj stranici na sajtu naše krovne muzejske institucije, a njima će moći da se pristupi i sa svih društvenih mreža. Virtuelnim i video-vođenjem kroz riznicu Narodnog muzeja građanima ćemo pokušati da oplemenimo vreme koje provode kod kuće – rekla je za “Novosti” Lidija Ham, kustos ove institucije.

Narodno pozorište: Od 18. marta predstave putem interneta
Muzeji zatvorili vrata i otvorili virtuelne ture kroz izložbe
Muzej Jugoslavije

I Muzej Jugoslavije omogućio je virtuelnu šetnju kroz izložbe. Ljubitelje umetnosti očekuje aktuelna izložba “Projekat Jugoslavija” prilagođena online formatu. Tu su i brojni edukativni sadržaji; virtuelna vođenja kroz tematske izložbe; bliže upoznavanje sa bogatom kolekcijom živopisnih predmeta iz fonda muzeja; autorski tekstovi kustosa i kustoskinja, muzejskih saradnika i saradnica, intervjui; i mnoštvo drugih zanimljivih i podsticajnih sadržaja prilagođenih različitim uzrastima.
Inače, izložba “Projekat Jugoslavija” je bila aktuelna u prostoru Muzeja 25. maj. Ona uključuje intervjue sa 100 sagovornika i sagovornica različitih uzrasta i profila iz svih zemalja nastalih nakon raspada nekadašnje države.

Dečje predstave uživo na internetu preko društvenih mreža
Muzeji zatvorili vrata i otvorili virtuelne ture kroz izložbe
“Projekat Jugoslavija”

I Galerija Matice srpske se u utorak iz galerijskog preselila u virtuelni prostor. Tačnije započela je kampanju “Galerija Matice srpske s vama kod kuće” i u ovoj teškoj situaciji ljubiteljima umetnosti učinila boravak kod kuće “kulturnijim”. Virtuelna ponuda ove ustanove tako obuhvata program “Odrastanje uz umetnost”, namenjen deci i roditeljima, obogaćen muzičkim sadržajima, ali i video-vođenja kroz aktuelnu izložbu. Pripremljene su umetničke igre namenjene celoj porodici. Celokupnu stalnu postavku Galerije sa pričama o najznačajnijim delima na srpskom i engleskom jeziku, može da se pogleda na virtuelnoj turi OVDE.

Muzeji zatvorili vrata i otvorili virtuelne ture kroz izložbe
Muzej Nikole Tesle

Muzej grada Beograda takođe odlaže pojedinačne posete, ali je zainteresovane pozvao da se sa njegovom kolekcijom upoznaju posredstvom sajta. Na isti način dostupni su i eksponati Muzeja Nikole Tesle.

E. A. / Izvor: RTS, Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde