Budućnost tradicije: “Muzeji za 10” od 13. do 19. maja u 46 gradova Srbije

0
50

Nacionalna muzejska manifestacija “Muzeji za 10” održava se u Srbiji petu godinu zaredom.

Budućnost tradicije: "Muzeji za 10" od 13. do 19. maja u 46 gradova Srbije

“Muzeji za 10” će ove godine biti održani od 13. do 19. maja. Manifestacija obuhvata Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja. Svake godine najveća nacionalna muzejska inicijativa, privuče oko 200.000 posetilaca. Tokom sedam dana programa u 46 gradova Srbije, 76 muzeja i srodnih institucija kulture na preko 120 lokacija priprema brojne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci su u prilici da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.

Sloboda: 16. Noć muzeja 18. maja širom Srbije
Budućnost tradicije: "Muzeji za 10" od 13. do 19. maja u 46 gradova Srbije
Beogradski muzeji: Muzej savremene umetnosti na Ušću, Muzej Jugoslavije, Galerija Matice Srpske i Prirodnjački muzej na Kalemegadnu

Ovogodišnja tema, ujedno tema Međunarodnog dana muzeja je “Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije”. A, fokusiraće se na novu ulogu muzeja kao aktivnih učesnika u njihovim zajednicama. Nekada statične institucije, muzeji redefinišu svoju ulogu kako bi postali interaktivniji, još više okrenuti ka publici i zajednici, fleksibilniji, prilagodljiviji i dinamičniji. Muzeji postaju stecišta kulture i funkcionišu kao platforme u kojima se spajaju kreativnost i znanje, a posetioci mogu da učestvuju u stvaranju, razmenjuju ideje i međusobno komuniciraju.

Budućnost tradicije: "Muzeji za 10" od 13. do 19. maja u 46 gradova Srbije
Zavičajni muzej – Zamak kulture u Vrnjačkoj Banji, Pašin konak u Vranju, Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini i Narodni muzej u Čačku

Ove godine Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja se obeležavaju istog dana, u subotu 18. maja. Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti besplatan.
Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde