“Muzeji za 10” od 14. do 20. maja u 46 gradova Srbije

0
194

Kao i prethodnih godina i ove, muzeji, kulturni centri, galerije, biblioteke, arhivi i srodne institucije širom Srbije organizuju muzejsku manifestaciju “Muzeji za 10”. Manifestacija obuhvata Međunarodni dan muzeja (18. maj); Evropsku noć muzeja (19. maj); i Nacionalnu nedelju muzeja.

Muzeji za 10Manifestacija “Muzeji za 10” održaće se od 14. do 20. maja u 46 gradova Srbije. Slavko Spasić, predsednik organizacionog odbora manifestacije, najavio je na konferenciji za novinare, da će osim osim stalnih postavki u muzejima, biti organizovani koncerti, izložbe i predavanja. Više od 80 muzeja otvoriće svoja vrata posetiocima. Ulaz će biti besplatan, a programi će biti organizovani na više od 120 lokacija. Centralna tema ovogodišnje manifestacije “Hiperpovezani muzeji: Novi pristupi, nova publika” posebno će naglasiti važnost današnjih brojnih sredstava komunikacije i time otvoriti mogućnost novog pristupa u iznalaženju nove publike i još otvorenijoj prezentaciji kulturnih sadržaja.

15. Noć muzeja: Pobedničke priče osvetljavaju celu Srbiju
Muzeji za 10
“Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki muzeja savremene umetnosti”, Foto: Marija Konjikušić

Muzej Jugoslavije se rekonstruiše, pa je Moma Cvijović, muzejski savetnik, ponudio beogradskim muzejima eksponate iz svoje zbirke, koji će biti deo njihovih kolekcija.
– Za Muzej Vuka i Dositeja, mi u fondu imamo tri pisma iz 1833. godine između Vuka Karadžića i Isidora Stojanovića, rektora Beogradskog liceja. Vuk u svom pismu šalje 15 primeraka časopisa “Danica” i moli Isidora da ih razdeli. Vuk se žali da i oni koji su pretplaćeni, te časopise retko čitaju. Posebna zanimljivost je predmet koji dajemo kolegama iz Muzeja savremene umetnosti. Decenijama je kružila anegdota da Tito nije voleo tu zgradu, a mi smo u našem fondu našli fotografiju muzeja u izgradnji, koju je napravio Tito na krstarenju brodom sa indonežanskim predsednikom Sukarnom. Za Muzej primenjene umetnosti imamo takođe poklon, predivnu posudu od srebra koju su Titu poklonili Ričard Barton i Elizabet Tejlor – rekao je Stojanović.

JEREMIJINO ŽIVOTNO DELO: Muzej hleba u Pećincima
Музеј Вука и Доситеја Muzeji za 10
Muzej Vuka i Dositelja, Foto Muzeji Srbije

U toku manifestacije “Muzeji za 10” u objektu Kuća cveća pri Muzeju Jugoslavije biće izložba “Figure sećanja”. Radi se o tumačenju rituala iz doba SFRJ, koji su se održali do danas. Članovi studentskog kluba Muzeja Jugoslavije vodiće posetioce kroz rad na nastanku stalne postavke. Povodom obeležavanje 100 godina od formiranja jugoslovenske države, Muzej Jugoslavije pokrenuo je projekat “Kabinet Jugoslavija”. U Muzeju savremene umetnosti, Muzeju Vuka i Dositeja, Muzeju Ive Andrića, Jevrejskom istorijskom muzeju, Prirodnjačkom muzeju i Muzeju primenjene umetnosti, biće izloženi zanimljivi predmeti iz zbirki Muzeja Jugoslavije.

Na dan oslobođenja Beograda otvoren rekonstruisani Muzej savremene umetnosti
Muzeji za 10 MSU
Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Izložba Grupa MEČ, Foto: Marija Konjikušić

Ove godine prvi put na manifestaciji učestvuje i Luka Novi Sad.
– Ideja je da pokušamo da približimo Luku građanima Novog Sada koji misle da je to samo pristanište na Dunavu gde staju brodovi. Kompletan kompleks od 25 hektara većina ne poznaje. U jednom starom lučkom skladištu izložićemo starovremenske automobile, motocikle, stare radne mašine… jedan deo izložbe posvetićemo popularnom spačeku koji ove godine proslavlja 70 godina od početka proizvodnje. Predviđeno je i da se u subotu 19 maja, na gradskom trgu okupe vozači iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske i naši iz Novog Sada. Promotivnom vožnjom po Novom Sadu oni će da animiraju i privuku publiku u što većem broju – rekao je Dragan Panjković iz marketiga Luke.

Srpsko kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
kuća cveća Muzeji za 10
Kuća cveća, Foto: Muzeji Srbije

U okviru manifestacije “Muzeji za 10”, Muzej savremene umetnosti (MSU) nudi programe u tri svoja objekta. I to, pored zgrade Muzeja na Ušću, u Salonu MSUB u Pariskoj ulici i u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića na Dedinju. Posetioci će moći da vide stalnu postavku “Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki muzeja savremene umetnosti”. Zatim, izložbu “NACRT: Orijentisanje u savremenoj novomedijskoj umetnosti” i izložbu “Grupa MEČ”.

Kako je sačuvano Miroslavljevo jevanđelje
Evropska-noc-muzeja Muzeji za 10
U okviru manifestacije biće obeležena i Evropska noć muzeja, Foto: Muzeji Srbije

MSU je za manifestaciju pripremio program “Šetnja kroz sekvence”, a u okviru kog svakoga dana od 17h mladi istoričari i teoretičari umetnosti učestvuju sa publikom kroz izložbu i razgovaraju o pojavama, pravcima, pojedincima i delima umetnosti XX i XXI veka. Posle kraćeg prekida, nastavlja sa radom i MSU Bioskop četvrtkom u Sali “Miodrag B. Protić”. U četvrtak 17. maja u 18h biće projekcija filma Želimira Žilnika “Stara škola kapitalizma” iz 2008.

Nišville Jazz Festival otvara prvi džez muzej u Srbiji
Muzeji za 10, Geološki vremeplov, svilajnac
“Geološki vremeplov” u Svilajncu, Foto: Muzeji Srbije

Na manifestaciji se učestvovati i Prirodnjački centar iz Svilajnca. Oni će organizovati brojne radionice za najmlađe, imajući u vidu da su deca i mladi najčešći posetioci ove ustanove. Muzej rudarstva Senjski rudnik učestvovaće sa centralnom temom “Četa za spasavanje rudnika Rembas – heroji bez mane i straha”. Svi prisutni će imati priliku da vide službu za spasavanje ovog rudnika. Ona je učestvovala u svim situacijama koje su se dešavale na prostorima bivše Jugoslavije. Svakog dana tokom manifestacije biće održavani različiti kulturno-zabavni programi.

GRADSKI MUZEJ VRBASA Muzeji za 10
Gradski muzej Vrbasa, Foto: Muzeji Srbije

Narodni muzej Leskovac obeležiće 70 godina od osnivanja: Pored redovnih sadržaja, predstaviće izložbu “Ratni put moravske divizije”. Mira Ninošević iz Narodnog muzeja Leskovac je izjavila da pored ratnih operacija vojnika Moravske divizije, posebna pažnja se posvećuje svakodnevnom životu vojnika na frontu, a sve će biti propraćeno i edukativnim radionicama. Između ostalog, održaće se i festival etnološkog i arheološkog filma, kao i brojna predavanja.

Branka Veselinović poklonila deo lične biblioteke Muzeju knjige u Beogradu
Meteoriti Народни музеј Краљево Muzeji za 10
Izložba “Meteoriti, glasnici svemira” u Narodnom muzeju Kraljevo, Foto: Muzeji Srbije

Narodni muzej Kraljevo je, kao okosnicu ovogodišnje manifestacije, izabrao atraktivnu temu vezanu za astronomiju. A, kroz gostovanje izložbe “Meteoriti, glasnici svemira”, Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, autora Aleksandra Lukovića, kustosa minerologa. Publika će ima priliku da vidi neke od naših najpoznatijih meteorita i ujedno najvrednijih i najstarijih eksponata Prirodnjačkog muzeja: Sokobanjski; Jelički; i Dimitrovgradski meteorit. Oni su u Muzej dospeli zaslugom velikana naše nauke, Jovana Žujovića i Josifa Pančića. Na izložbi će biti predstavljeni i drugi čuveni meteoriti iz sveta, među kojima su Kanjon Diablo; Mudrabilja; Henberi; Bjorbule; Toluka.

„Adligat“ preuzeo Legat Feliksa i Zorice Pašić
Narodni muzej Aranđelovac, Foto: Muzeji Srbije Muzeji za 10
Narodni muzej Aranđelovac, Foto: Muzeji Srbije

U toku trajanja manifestacije biće održana i posebna radionica vezana za ovu temu. U ovom periodu će biti i 44. Dečji likovni majski salon, realizovan pod sloganom “Umetnost u svemiru”. Tokom Evropske noći muzeja pripremljen je poseban program u vidu multimedijalne izložbe “#Samoslikanje – selfie kroz srpsku umetnost”, Art Distrikta u Požarevacu, autora Julije Bašić, istoričara umetnosti. Odvijaće se na Trgu Svetog Save, ispred zgrade Narodnog muzeja. U muzičkom delu programa predviđen je nastup DJ-a Nikole Vemića.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde