Muzej 25. maj proslavlja 55 godina rada

0
186

Muzej Jugoslavije obeležiće u četvrtak 24. maja 55 godina od osnivanja Muzeja 25. maj specijalnim programom za publiku – ekskluzivnom turom od 18.00 časova. Tura počinje okupljanjem na platou ispred Muzeja, nastavlja se na soliteru preko puta Muzeja i završava u Muzeju 25. maj. Učešće na programu je popunjeno već drugog dana nakon poziva na društvenim mrežama.

Tim povodom, i Skupština grada Beograda je usvojila inicijativu da ulica u kojoj se Muzej Jugoslavije nalazi ponese ime arhitekte Mihaila Mike Jankovića, jednog od vodećih beogradskih i jugoslovenskih stvaralaca ovog razdoblja, autora zdanja čiji se jubilej obeležava.

Inače, arhitekta Mihailo Janković je osim Muzeja 25. maj, projektovao i Stadion Fudbalskog kluba “Partizan” (nekadašnji Stadion JNA), stadion “Tašmajdan”, “Palata Srbija” (nekadašnja Palata SIV-a), “Palata Ušće” (nekada Centralni komitet SKJ).

Od nastanka do danas u i na Muzeju ništa nije menjano, osim postavki. Namenski je projektovan, nastao da bi se u njemu izlagali pokloni koje je dobijao Josip Broz Tito. Muzej je i posle više od pola veka jedan od najposećenijih u zemlji.

Muzej 25. maj uoči otvaranja 1962. godine, Foto: mij.rs

Muzej 25. maj jedan je od retkih objekata potpuno očuvane originalne funkcije i namenske arhitekture iz perioda socijalističke Jugoslavije. Značajan je primer moderne arhitekture i redak primer total dizajna u arhitekturi Beograda.

Jedan od prvih namenski projektovanih i građenih muzeja u Beogradu, poklon Grada Beograda Josipu Brozu Titu za 70. rođendan, danas je centralna ustanova Muzeja Jugoslavije. Impozantni spisak izložbi iz zemlje i inostranstva u ovom zdanju, u periodu od 1978. do 2015. godine, pored brojnih međunarodnih i domaćih skupova, seminara, predavanja i drugih aktivnosti, kao i poseta velikog broja državnika, poznatih ličnosti i delegacija, samo je deo njegovih aktivnosti u 55 godina postojanja.

Ekskluzivna tura

Tura počinje upoznavanjem posetilaca s realizovanim projektima Mihaila Mike Jankovića. Publika će imati priliku da od Vladane Putnik; istoričarke arhitekture, i Jelice Jovanović; arhitekte, čuje analizu najpoznatijih građevina čuvenog arhitekte s vidikovca na soliteru koji se nalazi naspram Muzeja 25. maj. Zatim će se tura nastaviti na platou ispred Muzeja gde će sa svojim projektom posetioce upoznati Branislav Jovin; arhitekta, a o pojedinostima rada na mozaiku koji krasi pročelje fasade više će reći sin autora Bogdana Karanovića – fotograf Branislav Karanović. Tura se završava obilaskom unutrašnjosti Muzeja 25. maj s Nedom Knežević, direktorkom Muzeja; Momom Cvijovićem, muzejskim savetnikom; i Milanom Popadićem, profesorom. Tura će uključiti i gosta iznenađenja koji će, kao izuzetno blizak Mihailu Jankoviću, podeliti zanimljive anegdote i sećanja iz života ovog značajnog arhitekte.

(Pre)poznavanje – Muzej 25. maj

Od 15. maja 2016. godine Muzej Jugoslavije realizuje projekat “(Pre)poznavanje – Muzej 25. maj”; autorki Nede Knežević, direktorke Muzeja Jugoslavije, i Marije Đorgović, kustoskinje Muzeja Jugoslavije; posvećen četrdesetogodišnjici smrti projektanta Muzeja, arhitekti Mihailu Miki Jankoviću. Organizatori manifestacije “Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10” nagradili su ga priznanjem “Muzej za 10”.

Izvor: mij.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde