Film “Muškarci ne plaču” otvara Filmski festival Herceg Novi

0
225

Ove godine Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival (FFHN-MNFF) održaće se od 1. do 7. avgusta na lokacijama u Starom gradu u Herceg Novom. Program obuhvata tri selekcije dugometražnog igranog filma, zatim dokumentarnog filma, studentskog filma i industrijsku sekciju.

Filmski festival Herceg Novi– Ovogodišnji Filmski festival Herceg Novi dobija suptilno unapređenje, kako u selekcijama, tako i u programskom delu. Proširen je broj filmova, prisutan je veći broj gostiju, otvorene su saradnje sa institucijama i udruženjima u Crnoj Gori. Ovo izdanje festivala prati skorašnje uspehe crnogorskih sineasta koji stižu sa svih adresa – rekao je na konferenciji za novinare ministar kulture Janko Ljumović. On je potvrdio nedvosmislenu podršku festivalu, koji je okarakterisan kao kulturni, od posebnog značaja za državu. Vlada Crne Gore učestvuje sa 70% finansija od celokupnog budžeta od 170 hiljada, koliko košta ove godine FFHN-MNFF.

Novina – reprizne projekcije

Centar festivala premešta se iz Instituta Igalo u Dvoranu “Park”. Tu će prvi put otkad postoji festival biti organizovane reprizne projekcije svih filmova. A, biće otvorena i nova mala multimedijalna sala, rekao je Stevan Koprivica, direktor izvršnog producenta Festivala.

Filmski festival Herceg Novi
Sa konferencije za novinare u dvoarni “park, Foto Filmski festival Herceg Novi

– Festival je od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. Što znači da je, u velikoj meri, na nama odgovornost da negujemo i razvijamo nacionalni filmski sektor, razvijajući sami Festival. Ove godine bismo voleli posebno da istaknemo izmeštanje festivalskog centra u srce grada i rad sva tri selektora u pravcu dodatne profilacije festivala. Kao i uključivanje pratećih programa namenjenih profesionalcima. Zato nam je posebno drago što uvodimo termin Industrija u festivalski program – izjavila je programski direktor festivala Jelena Mišeljić. Ona je objasnila da industrijske sekcije festivala, po uzoru na vodeće evropske prakse, doprinose poboljšanju statusa nacionalnih kinematografija u međunarodnim okvirima. Ali i omogućava domaćim producentima da stvaraju stabilne mreže inostranih partnera i koproducenata, kroz organizovana okupljanja za networking, razne prezentacije, konferencije, kao i edukativne sadržaje.

Scena iz filma “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića / Foto Filmski festival Herceg Novi
Tri selekcije dugometražnog filma

Najveća promena za ovogodišnje izdanje Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala je razvrstavanje programa u tri selekcije: zvanična takmičarska, selekcija Kino Orjen i selekcija Kino Evropa.

– Festival otvara regionalna premijera filma “Muškarci koji ne plaču”. Ovo ostvarenje nedavno je nagrađeno na festivalu u Karlovim Varima – rekao je selektor FFHN, reditelj Ivan Marinović. On je objasnio da glavni takmičarski program sadrži osam filmova regionalne produkcije koji pripadaku domenu komunikativnog arthouse filma. Svi filmovi u zvaničnoj takmičarskoj selekciji će biti premijerno prikazani u Crnoj Gori. Njima će biti i dodeljene tradicionalne nagrade Festivala. Zvanična takmičarska selekcija predstavlja odabir najuspešnijih filmova iz regiona, koji su izuzetnog umetničkog kvaliteta sa već potvrđenim uspehom.

Nataša Ninković
Ove godinu među članovima žirija je i glumica Nataša Ninković, Foto: Instagram / Nataša Ninković

U glavnom takmičarskom programu su: “Muškarci koji ne plaču” /BiH, Alen Drljević/, “Fikser” /Rumunija, Adrian Sitaru/, “Napolju” /Slovačka-Mađarska, Gyorgy Kristof/, “Rekvijem za gospođu J” /Srbija, Bojan Vuletić/, “Ne gledaj mi u pijat” /Hrvatska, Hana Jušić/, “Slava” /Bugarska, Kristina Grozeva, Petar Valchanov/, “Topotni udar” /Grčka, Argyris Papadimitropoulos/, “Kada dan nije imao ime” /Makedonija, Teona Strugar Mitevska/.

Nagrada “Živko Nikolić”

– Ovi filmovi se bave promišljenom krotičkom analizom današnje Evrope kroz prizmu jedinstvenih filmskih junaka – kazao je seletkor Marinović.

O nagradama u glavnom programu odlučivaće petočlani žiri. Čine ga istaknuta imena regionalne kinematografije: reditelj Milčo Mančevski (Makedonija), reditelj Zrinko Ogresta (Hrvatska), glumica Nataša Ninković (Srbija), rediteljka Ines Tanović (Bosna i Hercegovina) i reditelj Ivan Salatić (Crna Gora).

Selekcija Kino Evropa nema takmičarski karakter, i predstavlja najnovije trendove i tendencije u savremenoj evropskoj produkciji. Dok će Kino Orjen biti takmičarska selekcija za filmove sa prostora bivše SFRJ, a koji su napravili najzanimljivije stilske i žanrovske iskorake. I tu će osam filmova biti “u trci” za nagradu “Živko Nikolić” i Specijalno priznanje, koje će dodeliti tročlani žiri. A svoju nagradu dodeliće i publika. U žiriju su: filmska kritičarka Sunčica Unevska (Makedonija), scenarista i reditelj Đorđe Milosavljević (Srbija) i scenarista Stefan Bošković (Crna Gora).
Van konkurencije biće prikazan film “Igla ispod praga” Ivana Marinovića (Crna Gora).

U selekcija dokumentarnog filma ima 30 ostvarenja, sa svih kontinenata, dok je u selekciji studentskog filma 17 filmova.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde