Andreja, Rundek & Ekipa Ftičeki objavili spot za numeru “Mura Mura”

0
48

Andreja, Rundek & Ekipa “Ftičeki” objavili su novi singl i spot, kao najavu istoimenog albuma sa međimurskim pesmama. Izdanje će se pojaviti početkom februara na CD-u i vinilu (u Hrvatskoj za Menart; a u Srbiji za Long Play).

Darko Rundek i Andreja Kurelec Košavić, Foto: Anastazija Vržin
MURA MURA
Darko Rundek i Andreja Kurelec Košavić, Foto: Anastazija Vržina

“Mura Mura” je devetominutna kompozicija, koju prati kratki umetnički film Arona Kovačića. U njemu se melodija, pesma/priča, muzika i slika organski povezuju u atmosferu koja nas uvlači u svoj svet.

“Dolinom se šetala”, zajednički singl Rundeka, “Ekipe” i Andreje

– Mura nije obična rijeka. O njenim virovima se od pamtivijeka ispredaju legende i vjerovanja. Ona su prisutna i u ovoj tradicionalnoj pjesmi u našoj izvedbi. Izvorne međimurske pjesme su za nas, kao i za mnoge, inspiracija i veza s nekom iskonskom muzikom. Ona je također daleko od toga da bude obični radijski singl, ali će se ambiciozniji radio usuditi pozvati svoje slušaoce da zarone u nju. Kompozicija u trajanju od devet minuta, dat će im dovoljno vremena i dubine za to – objašnjavaju Andreja, Rundek & Ekipa “Ftičeki”.

Darko Rundek: Postao sam deda – jednog delfina
Andreja, Rundek & Ekipa Ftičeki objavili spot za numeru "Mura Mura"
Foto: Anastazija Vržina

Darko Rundek i njegova “Ekipa” su već uigran tim. Sreli su zagrebačku pevačicu, trubačicu i performerku Andreju Kurelec Košavić i stavili se u službu njenog glasa i izražajnosti koje je ona stavila u službu međimurskih melodija i reči. Nije bilo nikakvog kalkulisanja. Svi su doprineli da album bude snimljen na najjednostavniji i najmuzikalniji način. Prvi singl i spot je bila minule jeseni objavljena pesma “Dolinom se šetala”.

Dani Darka Rundeka u Beogradu – pet koncerata u martu

Novi album će Andreja, Rundek & Ekipa “Ftičeki” promovisati 5. marta (21h) koncertom u velikoj dvorani Doma omladine Beograda u okviru manifestacije “Dani Darka Rundeka u Beogradu”. Ova manifestacija održaće se od 1. do 7. marta u DOB-u. Rundek će predstaviti svoje raznoliko i bogato stvaralaštvo, kao i aktuelne projekte, tako što će održati čak pet koncerata, međusobno različitih po repertoaru, postavama muzičara, scenografiji i prostoru.

PR

MURA MURA

Mura, Mura, globoka si voda ti
Kad si mogla ti človeka ftopiti
Mogli su se mlinari prestrašiti
Da su vidli mrtvo telo plavati
Ćerkica se je na bregu plakala
Kaj već ne bu mila svega japeka

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde