Multimedijalni spektakl za svečano otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu 28. juna

0
256

Nakon temeljne obnove, centralna zgrada Narodnog muzeja svečano se otvara 28. juna u 21 čas.

narodni muzej fb
Foto: Facebook / Narodni muzej u Beogradu

Za svečano otvaranje pripremljen je multimedijalni spektakl na Trgu Republike. Na Vidovdan će Narodni muzej otvoriti svoja vrata posle 15 godina. Stalna postavka u centralnoj zgradi, koja se prostire na tri nivoa i 5.000 kvadratnih metara ponovo će biti dostupna za posetioce. I, biće besplatna za publiku 24 sata, do 29. juna u 22 časa.

Na dan oslobođenja Beograda otvoren rekonstruisani Muzej savremene umetnosti
narodni muzej fb atrijum
Atrijum muzeja, Foto: Facebook / Narodni muzej u Beogradu

Tokom predstojećih dana vikenda, 30. juna i 1. jula poseta muzeju će takođe biti besplatna! A, izložbeni prostor će raditi produženim radnim vremenom od 10 do 22 časa. Od ponedeljka, 2. jula muzej nastavlja da radi prema predviđenom redovnom radnom vremenu (ponedeljak je neradni dan; utorak, sreda, petak – 10-18h; četvrtak, subota – 12-20h; nedelja 10-18h – besplatna poseta). Inače, cena osnovne ulaznice biće 300 dinara.

Srpsko kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
narodni muzej fb
Brojni eksponati najzad će biti dostupni za posetioce, Foto: Facebook / Narodni muzej u Beogradu

U Narodnom muzeju u Beogradu nalazi se preko 400.000 arheoloških, istorijskih, numizmitičkih predmeta, dela primenjene umetnosti i umetničkih ostvarenja, fond stare i retke knjige, kao i izuzetan arhiv dokumentarne građe. Ova bogata muzejska kolekcija sistematizovana je u posebne celine – zbirke, osnovne i studijske, raščlanjene prvenstveno po hronološkoj osnovi, kao i po vrsti predmeta i umetničkih dela. Eksponati su kulturna dobra od VII veka pre nove ere do XX veka.

Održana 15. Noć muzeja – Pobeda koju je slavila cela Srbija
narodni muzej fb
Poslednje pripreme pred svečano otvaranje, Foto: Facebook / Narodni muzej u Beogradu

Popunjavanje i razvoj fonda je kontinuirano, najviše kroz poklone, otkupe, zaveštanja, i terenska, posebno arheološka istraživanja. A, proučavanje i predstavljanje ovog izuzetnog kulturnog nasleđa odvija se kroz redovnu stručnu delatnost i istraživačke i izložbene projekte. Iako je Narodni muzej prethodnu deceniju i po bio zatvoren, zbirka se bogatila. Kako je najavljeno, stalna postavka u renoviranom muzeju je zamišljena kao dijalog kustosa muzeja sa publikom.

Kako je sačuvano Miroslavljevo jevanđelje

narodni muzej fbNarodni muzej osnovan je ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića, 10. maja 1844. godine. I to, kao Muzeum serbski, koji je na jednom mestu trebalo da sabere starine i da ih za potomstvo sačuva. Organizovan u prvim decenijama svog rada i kao ustanova zaštite i kao naučna, istraživačka ustanova, koja je konstituisala nacionalni identitet i bila presudan akter u razvoju zaštite baštine, Narodni muzej je ubrzo prerastao u zvaničnog reprezenta države i društva, svedočeći i o mogućoj snazi kulture i muzeja u Srbiji.

narodni muzej fb otvaramo muzej i za tvoje priceOtvaramo muzej za tvoje priče
Povodom svog svečanog otvaranja Narodni muzej organizuje posebnu akciju za sve građane – “Otvaramo muzej za tvoje priče”.
– Donesi u muzej svoj lični predmet i priču o njemu i uđi u istoriju. Mi ćemo tvoj predmet skenirati i postaviti u virtuelnu 3D galeriju muzeja, gde će postati dostupan svim posetiocima muzeja. Predmeti se ne zadržavaju već samo skeniraju i odmah vraćaju vlasnicima – pozivaju građane da učestvuju akciji iz Narodnog muzeja.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde