“Mrešćenja šarana” 50. put na sceni Ateljea 212

0
102

mrešćenje šaranaU petak 12. januara u 20h na sceni “Mira Trailović” Ateljea 212 biće jubilarno izvođenje poznatog Popovićevog komada.

“Mrešćenja šarana”, drama Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića, biće odigrana po pedeseti put u Ateljea 212. U predstavi igraju: Svetozar Cvetković; Hristina Popović; Viktor Savić; Ivan Jevtović; Nemanja Oliverić; Dubravka Mijatović; Nenad Jezdić; i Dragana Đukić. Autor scenografije je Vesna Popović, kostimograf Marina Medenica, a kompozitor je Vladimir Pejković.

Godišnja nagrada „Ružica Sokić“ mladoj glumici Jovani Gavrilović

mrešćenje šarana A212 Foto: Igor Mandić / Atelje 212
Dubravka Mijatović i Hristina Popović u predstavi “Mrešćenje šarana”, Foto: Igor Mandić / Atelje 212

“Mrešćenje šarana” je komad o prelomnim istorijskim trenucima, političkim previranjima i velikim društvenim promenama koje se paralelno događaju u jednoj kući, unutar mešovite porodice malih građana i seljaka. A, koji se, međusobno, bore za vlast i prevlast. Komično i apsurdno je koliko u toj borbi provejavaju i duševnost i ranjivost i smešna ljudska moralna posrnuća.

Dramaturg Dimitrije Kokanov dobitnik Mihizove nagrade

mrešćenje šarana A212 Foto: Igor Mandić / Atelje 212
Svetozar Cvetković u predstavi,
Foto: Igor Mandić / Atelje 212

Kao i sam pisac, i ova predstava pokušava da mane svog naroda, one najgore osobine, na neki način objasni. I da objašnjavajući, traži neki bolji put. “Mrešćenje šarana” se događa u turbulentnim vremenima i represivnom sistemu koji bude zver u ljudima. Čovek ima svoje animalno biće i ne treba se mnogo igrati sa njim. Ko pusti zver iz čoveka, taj je veliki zločinac…

Narodno pozorište: Obeležavanje 150. sezone uz premijere domaćih autora

Aleksandar Popović je 1964. na sceni Ateljea 212, izvodjnjem farse “Ljubinko i Desanka” u režiji Radeta Markovića, započeo svoj pozorišni rad i život kao jedan od najoriginalnijih i najsmelijih autora srpske dramske književnosti. A, i kao najveći modernista i revolucionar srpske posleratne drame.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde