Monografija u tri toma za početak 20. sezone Opere i teatra Madlenianum

0
281

Opera i teatar Madlenianum 2. oktobra počinje jubilarnu 20. sezonu. A, prvi događaj, koji je tog dana zakazan za 17 sati, biće promocija Monografije o dosadašnjem radu ove prve privatne operske kuće u Srbiji.

Madlenianum
Foto: Facebook / Opera & Theatre Madlenianum

Trotomno luksuzno opremljeno izdanje objavio je izdavač Zepter Book World. Oko hiljadu stranica tekstova raznih autora (među kojima i Svetlane Velmar Janković, Nede Todorović i Nikolasa Pejna, direktora Opera Europa) uredio je Miodrag Ilić, dramaturg i dugogodišnji pozorišni i televizijski stvaralac.

VOJA BRAJOVIĆ: Kič, šund i kvazizabava su danas zatrpali svet

madlenianum monografijaPodaci koje sadrži ova monografija pokazuju da je od 1997. godine u Madlenianumu bilo 65 premijera – operskih, baletskih i dramskih. Produkcije ove kuće izvođene su na velikoj i maloj sceni 1.200 puta. A razni susreti publike i umetnika, u vidu koncerata, festivala, smotri, održavani su 2.120 puta. Pored toga, više od 35 velikih svetskih umetnika iz 12 zemalja gostovalo je u ovoj kući. O gostovanjima Madlenianumovih produkcija pisali su i svetski mediji, što se sve takođe može videti u ovoj knjizi.

JADRANKA JOVANOVIĆ: Vreme diva je prošlo

Andrej Rackov, novi generalni direktor ovog pozorišta, podsetio je na konferenciji za novinare kako je izgledala zdanje u Glavnoj ulici u Zemunu pre dve decenije. Nekadašnja alternativna scena Narodnog pozorišta godinama je renovirana, da bi postala ono što je danas. A na repertoaru, kako kaže Rackov, našli su se naslovi koji nisu mogli da se vide nigde ranije. Prva opera koja je izvedena u zemunskom teatru bila je “Tajni brak” Dominika Čimaroze, dok se i dalje pamte prvi baleti “Orfej u podzemlju” i “Nižinski – zlatna ptica”, koji su doživeli međunarodni uspeh.

Madlenianum
FOTO: Facebook / Opera & Theatre Madlenianum

„Urnebesna tragedija“ u Ateljeu 212

Prva drama u produkciji Madlenianuma bila je “Tesla”, a ubrzo i “Frida Kalo” koja se i dalje igra na maloj sceni. Ovi komadi usmerili su jedan od pravaca dramske produkcije ovog pozorišta. To su biografski komadi o velikim ljudima (Dali, El Greko, Crnjanski…), koje publika najčešće posećuje.

“Kazanova protiv Don Žuana”, Foto: Facebook / Opera & Theatre Madlenianum

Prva predstava koja će biti izvedena u jubilarnoj sezoni biće “Kazanova protiv Don Žuana”. Komad Miodraga Ilića koji je režirao Predrag Ejdus na programu je od 20 sati 2. oktobra. Kuriozitet je da će žensku ulogu ubuduće igrati Ivona Kustudić.

Fantastičan promotivni spot pozorišta „Ulysses“

Madlenianum
“Jadnici”, Foto: Facebook / Opera & Theatre Madlenianum

Dramski sektor pozorišta Madlenianum priprema dve premijere. Prva je zakazana za 25. oktobar, a u pitanju je drama Elfride Jelinek “Senka/Euridika govori” u režiji Ivane Vujić. Slavna nobelovka ovim tekstom, koji je za predstavu prvi put preveden na srpski, nastavlja da se bavi ženama u mitovima iz feminističke perspektive. U predstavi igraju: Danica Maksimović, Danica Ristovski, Sanja Marković, Miona Marković, Mina Sovtić, Hana Beštić i Kosta Bunuševac koji igra Orfeja.

Bokserske legende SFRJ na premijeri predstave „Doručak šampiona“

"I konje ubijaju, zar ne?", Foto: Facebook / Opera & Theatre Madlenianum
“I konje ubijaju, zar ne?”, Foto: Facebook / Opera & Theatre Madlenianum

Drugo premijerno izvođenje u ovoj sezoni zakazano je za 7. novembar. U pitanju je komad Miodraga Ilića “Žanka” u režiji Milice Ilić, koji govori o velikoj glumici Žanki Stokić. Povod za predstavu je obeležavanje 130 godina od njenog rođenja i 70 godina od njene smrti. U drami koja se bavi moralnom krivicom umetnika glavnu ulogu igra Jelica Sretenović.

Madlenianum
Predstava “Male tajne”, Foto: Facebook / Opera & Theatre Madlenianum

Operski sektor u saradnji sa Novom beogradskom operom priprema “Orfeja” Klaudija Monteverdija. Kreira je reditelj Aleksandar Nikolić. Takođe, u novoj sezoni biće obeleženo deset godina mjuzikla “Jadnici”. Do sada je izveden 65 puta, a i dalje se traži karta više.

RENE BITORAJAC: Konstruktivna kritika bolja od 100 pohvala

Pozorište Madlenianum ubuduće će sarađivati sa Narodnim pozorištem kao koproducent, najavio je Dejan Savić, direktor NP-a. Prva takva saradnja je opera “Don Đovani”, koja će biti premijerno izvedena 27. novembra u nacionalnom teatru, a dan kasnije u zemunskoj operi. I kasnije će se izvoditi na obe scene.

Madlenianum LOLITA
“Lolita”, Foto: Facebook / Opera & Theatre Madlenianum

– Budemo li videli obostrani interes, saradnja će se nastaviti i u drugim sektorima – dramskom i baletskom. To će dati novu vizuru predstavama, ali će nam pomoći i da uštedimo, jer ćemo podeliti troškove. Na taj način ćemo, takođe, obogatiti kulturnu scenu. Jer, to jeste isti grad, ali najčešće nije ista publika – kazao je Savić.Madlenianum

Branko Đurić Đuro i Anđelka Prpić zajedno u novom sitkomu

Konkurs za mlade pozorišne stvaraoce, koji opera i pozorište Madlenianum organizuje po treći put, otvoren je do 15. novembra. Predlog projekta treba da se tiče žanra romantične komedije. Do sada su zahvaljujući ovom projektu realizovane predstave “Lolita” i “I konje ubijaju, zar ne?” u postavci mladih umetnika.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde