Monografija o pozorišnom reditelju Dejanu Mijaču

0
147

Krajem oktobra objavljena je monografija Darinke Nikolić o pozorišnom reditelju Dejanu Mijaču. Izdavač knjige je Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada.

Dejan_Mijac-mc.rs Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

– Ova monografija ima dosta mog iskaza. Ali, meni je žao što nisam pričao ono što je bilo inspiracija za pojedine predstave, ono što sam razgovarao sa glumcima. Ja to nemam nigde zapisano. Nema toga nigde u nekoj ostavštini. Voleo bih da mogu da se prisetim toga, ali ne mogu. To nije moguće. Ja sam se bavio nečim što je jako efemerno i, naravno, shvatio da sam i ja neki efermerac i tako se ponašam – kaže za “Danas” Dejan Mijač, jedan do najznačajnijih srpskih savremenih reditelja povodom monografije koju je o njegovim “Novosadskim i (drugim godinama)” uradila pozorišni kritičar Darinka Nikolić. Knjiga je predstavljena u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.

Romčević, Bradić i Medenica u pratećem programu JPF-a u Užicu

Dejanu Mijaču monografija Foto Narodna biblioteka Srbije mijač
Na promociji monografije Aleksandar Milosavljević, Darinka Nikolić, Dejan Mijač i Branko Cvejić, Foto Narodna biblioteka Srbije

To je prva, Mijač smatra da će biti i jedina, monografija o njegovom umetničkom radu. Izdavač knjige je Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, u kome je dugo godina bio angažovan i na čijoj je sceni režirao predstave koje su bile prekretnica u srpskom teatru.
– Iako je početna ideja bila da ova monografija prvenstveno osvetli Mijačev dugogodišnji stalni angažman u SNP, Darinka Nikolić je u razgovorima sa rediteljem obuhvatila i predstave nastale pre i posle njegovog “novosadskog perioda” – u JDP-u, Ateljeu 212, Somborskom narodnom pozorištu… čime je praktično zaokružila pogled na celokupnu karijeru ovog izuzetno plodnog i za naš teatar tako važnog stvaraoca – kažu u SNP-u.

Monografija u tri toma za početak 20. sezone Opere i teatra Madlenianum

Posebna pažnja u monografiji, a i na njenom predstavljanju u NBS, gde su govorili urednik izdanja Aleksandar Milosavljević; bivši upravnik JDP glumac Branko Cvejić; Darinka Nikolić; i Dejan Mijač, posvećena je predstavama “Pokondirena tikva” Jovana Sterije Popovića (smatra se prekretničkom po rediteljskom “čitanju” ovog komediografa); i kultnoj “Golubnjači” Jovana Radulovića (zbog političkog potresa koji je izazvala “skinuta” je sa repertoara SNP i scenski život nastavila u beogradskom SKC-u).

Biografija Gage Nikolića među najčitanijim izdanjima

Iz predstave "Višnjik" Foto: JDP
Iz predstave “Višnjik” Foto: JDP

Kako se čulo na promociji, Mijač je “patrijarh srpske režije”. Monografija o Dejanu Mijaču je urađena po “mustri” i ravna je knjigama kakve nekad radio Feliks Pašić.
– Pomoći će mladim autorima da više saznaju ne samo o gromadi Dejanu Mijaču, nego i vremenu u kojem je stvarao – rečeno je na promociji.
Pored Mijačevih sećanja, intervjua i ličnog osvrta na predstave koje je režirao u SNP, monografija sadrži i kritike komada koje je radio na scenama u Beogradu, Somboru i Budvi. Kao i zapise umetnika koji su sa njim sarađivali: Mire Banjac; Renate Ulmanski; Jasne Đuričić; Voje Brajovića; Jovana Ćirilova; Miodraga Tabačkog…

Ovacije na premijeri predstave „Žanka“ u pozorištu Madlenianum

Dejan Mijač (1934, Bijeljina) posle studija na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, umetničku karijeru započeo je stalnim angažmanom u Narodnom pozorištu u Tuzli. Odatle je otiša u SNP, gde postaje deo umetničkog tima koji je kreirao repertoarski profil ovog teatra u njegovom “zlatnom” periodu. Mijač u SNP vraćao i docnije – sa režijom Šekspirove “Mere za meru” (smatra se jednom od najznačajnijih predstava druge polovine devedesetih); i “Zojkinim stanom” Mihaila Bulgakova (njegova pretposlednja predstava). Iz aktivnog pozorišnog života definitivno se povukao 2011, režijom Čehovljevog “Višnjika” u koprodukciji JDP i Grad teatra Budva.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde