Objavljena monografija Nebojše Glogovca

0
100

Luksuzno opremljena monografija na 245 strana, sa više od 100 fotografija, obuhvata više celina.

Objavljena monografija Nebojše Glogovca

Udruženje dramskih umetnika Srbije, Vulkan izdavaštvo i Biblioteka grada Beograda izdali su knjigu pod nazivom “Monografija: Nebojša Glogovac”.

Odlazak briljantnog umetnika: Preminuo Nebojša Glogovac

Novinarka Tatjana Nježić je na stranicama ove monografije uspela da dočara životni i umetnički portret Nebojše Glogovca. Veliki doprinos knjizi dali su Nebojšine kolege i prijatelji, koji su u autorskim tekstovima na poseban način osvetlili njegov lik i delo. Čitaoci imaju priliku da pročitaju i autorizovane beleške velikog glumca, nastale u martu 1999. godine. Mnoštvo fotografija sa scene i iz privatnog života potvrdiće lajtmotiv ove knjige – umetnik je ljubav na delu.

U prvoj celini, pod nazivom “Scene i ekrani”, sadržani su tekstovi o pozorišnom, filmskom i televizijskom opusu Nebojše Glogovca iz pera Gorčina Stojanovića, Aleksandra Milosavljevića, Miroljuba Stojanovića i Dragana Ilića. Druga, obimom najveća celina, “Reči koje život znače”, sadrži dvadesetak poglavlja sazdanih od njegovih reči, iskaza.

Nebojši Glogovcu posthumno nagrada “Dobričin prsten”
Gran pri za Nebojšu Glogovca
Nebojša Glogovac, Foto: Filmski susreti Niš

Treću čine autorizovane beleške, četvrta obuhvata priloge 18 renomiranih umetnika i stvaralaca (Dejan Mijač; Branka Katić; Jagoš Marković; Goran Paskaljević; Nataša Ninković; Vojin Ćetković; Lenka Udovički…). U knjizi je zastupljen i tekst vladike Grigorija, episkopa zahumsko-hercegovačkog. Tu je i deo koji čini dokumentacija (popis uloga i nagrada)…

Na poslednjim stranicama, “Umesto pogovora”, autorka Tatjana Nježić, između ostalog, beleži:
– Nebojša Glogovac je, kroz svoje role, činio nemoguće korake koji nas približavaju čudesnosti života. Svojim bavljenjem umetnošću glume otvarao je nove svetove, nove horizonte, nove vidike…

Užice: Mural posvećen glumcu Nebojši Glogovcu

Kako se navodi, ogromnu zahvalnost za nastanak ove knjige Nježićeva duguje Mini Glogovac i Milici Glogovac. One su joj ustupile čudesnu, veliku crnu kutiju s belim tufnama i u njoj pregršt materijala, od svojevrsnog pres-klipinga, preko mnoštva fotografija do sitnica poput privezaka, pisamaca, pozivnica… Naročitu zahvalnost duguje svim u knjizi zastupljenim autorima priloga. Velika podrška i oslonac u svakom trenutku autorki je bio Vojislav Brajović, predsednik UDUS-a. Nastojanju da se unutar korica ovog izdanja sklopi skica za portret impresivne umetničke i ljudske veličine, Nebojše Glogovca, nemerljiv doprinos dala je i Maja Medić, urednica fotografije.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde