Susret grada i sela: Rurban day u Mokrinu – spoj pozorišta, muzike i književnosti

0
116

U Mokrin House održaće se zanimljiv, novi jednodnevni festival.

rurban dayPrvi Rurban day ili Rurbani dan je spoj pozorišta, književnosti i muzike i održaće se 22. avgusta. Organizatori Reflektor teatar i Mokrin House kažu da će festival biti mesto susreta grada i sela, globalnog i lokalnog, urbanog i ruralnog. Program festivala Rurban day počeće u 17h i tada će biće vodeći srpski dizajner Slavimir Stojanovića predstaviti svoju slikovnicu “Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka”.

Slikovnica Slavimira Stojanovića „Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka“
stojanovic i nj slikovnica 2
Slavimir Stojanović, Foto: BUDI

Od 21h bašta Mokrin House pretvoriće se u teatar, kada će biti odigrana predstava “Jami distrik” u režiji Kokana Mladenovića. Ovo je jedna od najnagrađivanijih predstava u poslednje vreme, a ujedno i veoma aktuelna. Autorka komada je Milena Minja Bogavac a izvode je glumci Reflektor teatra. U netipičnom ambijentu za pozorište, takoreći na travi, publika će moći da vidi predstavu o najstarijoj naciji na svetu. “Jami diskrikt” je ovenčana Sterijinom nagradom, u formi je lažnog dokumentarca i bazira se na izmišljenom, ali mogućem događaju – budućem ratu na Balkanu.

63. Sterijino pozorje: Trijumf predstave „Jami distrikt“
rurban day
“Jami distrik”, Foto: Promo

Prvi Rurban day završiće koncert Marka Šelića Marčela (od 23h), jednog od najkreativnijih autora sa ovih prostora, društvenog aktiviste i “pisca kome se dogodila muzika”. Što se tiče granice između ruralnog i urbanog, Marčelo smatra da su “naši stvarni neprijatelji palanački mentalitet i nekultura, a oni se mogu naći i na selu i u gradu”.

MARKO ŠELIĆ MARČELO: Lepi ishodi se zaslužuju

rurban day– To smesta problematizuje “granicu”. Zato “seljačina” nije srećno skovana reč: može da zazvuči kao aludiranje na čoveka sa sela i da tako počini nepravdu gomili krasnih ljudi. Treba nam nova, preciznija reč da opiše onoga ko je notorno neotesan, bahat, moderno primitivan, operisan od svakog ideološkog i kulturološkog morala, sav uronjen u kič, u plitko i na svaki zamisliv način bedno i glupo, oran da širi nekulturu zarad ličnog bogaćenja, i pride potpuno nepostiđen svim tim. Kandidujem reč “IDJ”, recimo. Tu su jedine stvarne granice, sve drugo je banalno tupljenje o geografiji – tvrdi Marčelo u intervjuju za list “Danas”.

25. Raške duhovne svečanosti: Kultura u tri reči

Karte za kompletan program iznose 500 dinara, dok je ulaznica samo za koncert Marčela 300 dinara. Mogu se kupiti u Mokrin House-u; kao i online preko njihovo sajta, kao i u “J pabu” u Kikindi.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde