“Moj život je moje blago”: U Negotinu održan koncert i izložba u znak sećanja na Luisa

0
487

Negotin i njegovi žitelji rado se sećaju Ljubiše Stojanovića Luisa. Ne samo njegovih pesama, nego i svega dobrog što je uradio za njih. Zato su i ove godine organizovali u znak sećanja na velikog pevača i humanistu koncert i izložbu “Moj život je moje blago”.

luis plakat negotin koncert Moj život je moje blagoPoslednji koncert u Negotinu, koji je svojevremeno predstavljao tradiciju, zahvaljujući entuzijazmu i energiji velikog Luisa, pevač je sa svojim pratećim bendom održao u 13. maja 2010, u okvoru “Majskih svečanosti”. Okupilo se tada na Gradskom trgu nekoliko hiljada obožavalaca. Niko nije mogao ni da pretpostavi da će 14 meseci kasnije srpska scena ostati bez muzičke zvezde, još neprevaziđenog stila, harizme i odnosa prema ljudima. A, Negotinci to i dalje pamte.

Tako su prošle godine okupili ekipu, koja želi, zna i hoće da iem našeg velikog muzičara živi na način na koji je i on sam iskazivao ljubav prema gradu u kome je odrastao i ljudima koji su ga poštovali i voleli kao jednog od svojih sugrađanina. Luis nikada nije podlegao slavi i čarima brojnih uspeha. U srcu je uvek čuvao posebno mesto za svoj Negotin, za svoje Negotince, Dom za decu i omladinu, koji odavno nije onakav kakav je bio u vreme Luisove mladosti.

luis izložba negotin

Luis počasni građanin Negotina

Ljubiša Stojanović Luis je godinama u Negotinu priređivao koncert za decu iz Doma “Stanko Paunović”. Dugo je to činio, počev od sredine devedesetih prošlog veka. Nagradom grada Negotina, nekoliko godina kasnije, nije mogla da se premeri i izrazi sva zahvalnost njegovih sugrađana. Zato su Negotinci na desetogodišnjicu humanitarnih koncerata, 2006. godine, Luisu s velikom ljubavlju, a u znak zahvalnosti, dodeli zvanje počasnog građanina Negotina.

Jednom prilikom Luis je tim povodom novinarima izjavio:
– Još kao klinac imao sma orkestar u kojem su svirali mališani iz Doma “Stanko Paunović”. To su mi bili prijatelji. Presrećan sam što mi se grad u kojemsam odrastao odužio na ovaj način.

luis izložba negotinKako kažu Negotinci, Luis je u njihov grad dolazio kao Deda Mraz. Sa šarenim i brojnim paketima za decu iz Doma, otvorenog srca i sa širokim osmehom na licu koji pleni. I zato su organizovali koncert “Moj život je moje blago”, prvi put prošle godine. On je opravdao očekivanja i ispunio želje svih onih kojima je, počev od 2011. i nesreće u kojoj je nastradao, nedostajao i uvek će nedostajati. Veliki, harizmatični Ljubiša, tako o njemu govore Negotinci. I ove godine je ogranizovan koncert na Gradskom trgu. Okupili su se opet u velikom broju poštovaoci lika i dela Luisa. Velika izvođačka ekipa oživela je njegove pesme, njegovu muziku. Pokušali su da dočaraju deo magije, kojom je Luis godinama plenio.

luis izložba negotin

Organizovana je i izložba u centru Negotina.

Ovog jula učinjen je korak više. Pored koncerta organizovana je i istoimena izložba u centru Negotina. Na njoj su brojne fotografije, sećanja sa koncerata Luisa u Domu kulture, njegova druženja sa decom. Predstavljena je i štampana najava prvog održanog koncerta 1996, uz autentičnu afišu. Na izložbi su se prisutni podsetili i brojnih nagrada i priznanja koje je Luis dobio za humanost. A, i reči sugrađana o Ljubiši, ali i njegovih o Negotincima, publici, koncertima, humanitarnom radu. Kako napominju organizatori, TOON, Luis nije ostavljao ni milimetar prostora da se pomisli je išta od toga činio radi lične promocije i slave. Dodaju, neobičan je bio taj naš Luis, i zato Negotin peva uglas na koncertu “Moj život je moje blago”.

maja i marko louis koncert negotin
Maja i Marko Stojanović, Luisova deca, na koncertu u Negotinu, Foto: Facebook / Milan Marković Foto

Izložbu i konceert su priredili Turistička organizacija, podpokroviteljstvomOpštine Negotin. Učestvovali su na koncertu, pored Marka i Maje, Luisove dece, i Bojana Stojmenov, Nikola Rokvić, “Koktel bend”, Vladimir Stojanović, Perica Kaluđerović, Milutin Sretenović Sreta, KGB trio, Dragan Adamović Kajga, Nikola Kitanović i mnogi drugi. Evo i delić atmosfere sa koncerta:

D. D. / Izvor: eastside.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde