MOJ OFF: “Povratak kući – Marina Abramović i njena deca” 5. decembra

0
67

Objavljen je prvi trejler domaćeg filma Borisa Miljkovića.

MOJ OFF: "Povratak kući - Marina Abramović i njena deca" 5. decembra


Premijera filma “Povratak kući – Marina Abramović i njena deca” biće 5. decembra u Online bioskopu “MOJ OFF”.
– Imala sam 55 godina kada sam došla u Njujork. U Njujorku sam imala tri rada koja su potpuno promenila moj umetnički status… – ovo je samo jedan od izdvojenih delova intimnog i iskrenog razgovora umetnice sa rediteljem Borisom Miljkovićem zabeleženog u ovom filmu.

Muzej savremene umetnosti: Retrospektivna izložba Marine Abramović “Čistač”

U jeku pandemije “virtuelna” dvorana najpoznatijeg domaćeg kućnog bioskopa “MOJ OFF” je domaćin mnogih festivala. A, tu će premijerno u Srbiji biti prikazana i intimna priča Marine Abramović. U ovom ostvarenju predstavljen je život jedne od najpoznatijih ličnosti savremene umetnosti. Film opisuje dileme koje su okupirale istaknutu umetnicu tokom mladosti koju je provela u rodnom Beogradu; ljubavnim izborima; i konačno posebnoj vrsti umetničke usamljenosti koja se gotovo uvek vezuje za pojam izvrsnosti.

– Ovo je ambulantni film koji prati emociju junakinje, neposredno, sa malim komentarima, saučestvujući sa njenim osećanjima, kako to biva kada pratite život istinski velikh umetnika. Mi ne pokušavamo da otkrijemo, tumačimo ili osvetlimo, upravo smo mi ti koje ona tumači, otkriva ili prosvetljuje. Ovo bi trebalo da bude skica o njoj i nama. O Marini i njenoj deci – rekao je reditelj.

Marina Abramović u “24 minuta sa Zoranom Kesićem”

Sarajevo, Sao Paolo, Valensija, Varšava… samo su neki od gradova čiji su filmski festivali već prikazali Miljkovićev film o Marini. I, čija je publika imala priliku da pogleda dokumentarno ostvarenje inspirisano putujućom retrospektivnom izložbom “Čistač”. Inače, sa njom se, nakon 40 godina, Marina Abramović vratila u svoj rodni grad – Beograd.

– Kada sam bila mlada mislila sam da je naš stan vrhunac luksuza. Sad, kada se setim svega mislim da je naš dom zaista užasno mesto – rekla je Marina Abramović.
Film je realizovala firma “Akcija produkcija” (producentkinja Jovana Karaulić) u saradnji sa LLC Abramovic. Za montaža se pobrinuo Nikola Purić, dok je kompozitor i dizajner zvuka Petar Antonović.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde