MOFF: “Stablo ljubavi” Mirjani Karanović i Emiru Hadžihafizbegoviću

0
194

Proglašenjem pobednika i dodelom nagrada najboljim glumcima, u Maloj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosače, svečano je zatvoren 11. Mostar Film Festival, festival filmske glume takmičarskog karaktera u gradu na Neretvi.

mostar film festival MOFFPosle sedam festivalskih dana i 40 filmova iz 25 zemalja, nagrade za najbolje glavne uloge, popularno “Stablo ljubavi”, otišle su u ruke Mirjane Karanović i Emira Hadžihafizbegovića. Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Mirjana Karanović za ulogu u filmu “Rekvijem za gospođu J.”. A, nagrada za najbolju mušku ulogu otišla je u ruke Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu u filmu “Žaba”. Tako je odlučio žiri takmičarskog programa. On je ove godine bio u sastavu: BiH producent Almir Šahinović (predsednik žirija); hrvatski glumac Stjepan Perić; direktor festivala u Nišu Dejan Dabić; i mladi hrvatski reditelj Ivan Leo Lemo. Nagrade “Stablo ljubavi” su replike čuvene skulpture akademskog vajara Ljupka Antunovića.

Počelo snimanje serije „Koreni“ sa Lauševićem u glavnoj ulozi

MOFF Umetnički direktor festivala Slaven Knezović i glumac Žarko Laušević, koji je dobio "Stablo ljubavi", nagradu za životno delo
Umetnički direktor festivala MOFF Slaven Knezović i glumac Žarko Laušević, dobitnik nagrade “Stablo ljubavi” za životno delo

Nagrada za epizodnu mušku ulogu otišla je mostarskom glumcu Ivi Krešiću za ulogu u filmu “Mrtve ribe”; a za najbolju epizodna ženska uloga pripala je beogradskoj glumici Hani Selimović za ulogu u filmu “Ime:Dobrica, Prezime:Nepoznato”. Nagradu za najboljeg debitanta žiri je dodelio ansamblu makedonskog filma “Kad dan nije imao ime”.

MOFF Anton Vrdoljak "Stablo ljubavi" za životno delo
Reditelj Anton Vrdoljak, ovogodišnji dobitnik nagrade “Stablo ljubavi” za životno delo

Ove godine, u takmičarskom programu prikazana su filmska ostvrenja iz svih zemalja regije, od Slovenije, preko Hrvatske i Srbije do BiH, Crne Gore i Makedonije. Gledaoci su imali priliku da pogledaju devet filmova iz ovog dela programa. Pored takmičarskog programa, na MOFF-u su prikazani i filmovi u dokumentarnom programu “Docuspectre”, međunarodnom “Between the Rivers”, dečjem “Porodični vikend”, studentskom “Hej studenti studentima”, kao i retrospektiva Antuna Vrdoljaka.

Filmski susreti: Glogovcu Gran pri „Naisa“, Koji „Manda“

MOFF Glumac Branko Isaković na Masterclass radionici sa studentima
Glumac Branko Isaković na Masterclass radionici sa studentima regionalnih Akademija

Žiri međunarodnog programa nagradu za najbolji film u konkurenciji “Between The Rivers” dodelio je filmu “Rajski apartmen”. To je, inače, koprodukcija Holandije Švedske i Bugarske, i holandski kandidat za Oskara.

U znaku nedelje filmske glume, ovaj festival je mostarsku mapu zbivanja obogatio i zabavno-muzičkim sadržajem i propratnim događajima, kao što su Balkan Cinema Meeting i Masterclass radionice sa studentima regionalnih Akademija.

MIRJANA KARANOVIĆ: Mene ili obožavaju ili mrze iz dna duše

MOFF Žarko Laušević i Slavko Štimac na Masterclass radionici sa stidentima
Žarko Laušević i Slavko Štimac na Masterclass radionici sa studentima

Maja Knezović Lasić, umetnička direktorka festivala nije krila zadovoljstvo urađenim. Posebno jer je festival u odnosu na prošlu godinu proširen za dva programa i u svakom pogledu postao međunarodni.
– Ove godine smo narasli u svakom pogledu. Mislim da smo u Mostar doneli dašak filmske umetnosti i oduševili Mostarce sa svim festivalskim programima. Izuzetno smo ponosni na laureate za životno delo, sjajnog hrvatskog reditelja i glumca Antuna Vrdoljaka, i velikog crnogorskog glumca Žarka Lauševića – kazala je Knezović Lasić.

MOFF Jelena Rozga bila je muzički gost festivala
Jelena Rozga bila je muzički gost festivala

Monika Ćubela, PR festivala, zahvalila je svim učesnicima, čestitala nagrađenima i posebno se zahvalila sugrađanima, koji su prepoznali značaj ove manifestacije.
– Ponosni smo na ono što je postao naš festival, na njegov međunarodni karakter. A, nama preostaje da iduće godine idemo još smelije i hrabrije – rekla je Ćubela.

E. A. / Foto: Mostar Film Festival

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde