“Močvara” – nova domaća kriminalistička serija

0
898

Serija je pretpremijerno (prve dve epizode) prikazana u sklopu programa ovogodišnjeg, 26. Sarajevo Film Festivala. I dobila je odlične kritike.

“Močvara” je nova domaća kriminalistička serija. To je priča o grehu i žudnji, o ljubavi i mržnji, priča o prijateljstvu koje počiva na zločinu i tajnama. Isto tako, ovo je priča o ljudima koji su istovremeno spasitelji i mučitelji, žrtve i dželati. Ovo je najzad i priča o jednom gradu koji lagano tone u močvaru svoje prošlosti. Radnja serije dešava se na Novom Beogradu. On je sagrađen na močvarnom tlu i u vreme socijalizma bio je simbol prosperiteta, a tokom devedesetih godina postao poznat po buntovnim mladim ljudima na ivici zakona.

– Čekanje nije lako – posebno kada je ishod neizvestan. To najbolje znaju inspektori, na čelu sa Nikolom Krsmanovićem, koji će vas na malim ekranima povesti u istragu serijskih ubistava koja potresaju Beograd! – najavili su seriju iz kuće “Firefly Productions”, pod čijim okriljem je i nastala.

GORAN BOGDAN: Ljubav, tolerancija i slušanje prekidaju krug nasilja

Kreatori serije “Močvara” je bračni par, scenaristkinja Milena Marković i reditelj Oleg Novković. Žanrovski gledano serija je najavljena kao noir-triler. Ova detektivska priča je napeta policijska potraga za manijakalnim serijskim ubicom. Otkriće mračne tajne iz prošlosti glavnih junaka, koje će uvući u spirale prevara, laži i tragičnih životnih iskušenja.

– U uzavrelom gradu Beogradu manijak na izuzetno surov, ritualan način ubija tri žene. Žrtve spaja slobodouman stil života, i to što su majke sinova. Sva trojica sinova nemaju očeve, o čemu odbijaju da govore – saopštili su iz “Firefly Productions”.

GORAN BOGDAN: Serija “Fargo” za mene je kao dobitak na lutriji

Serija prati inspektora Nikolu, bivšeg huligana, koji mora da se suoči sa svojom mračnom prošlošću i svim njenim tajnama kako bi otkrio manijakalnog ubicu. Što mu je bliži u istrazi, to je sigurniji da njega i ubicu nešto suštinski povezuje. Goran Bogdan tumači inspektora Nikolu, a u glumačkoj postavi su još i Stefan Trifunović; Jana Bjelica; Boris Isaković; Marta Bjelica; Bojan Žirović; Vuk Kostić; Nada Šargin; Dejan Dedić; Ana Franić; Svetlana Ceca Bojković; Dubravka Kovjanić; Miloš Đorđević; Miona Marković; i drugi.

Pogledajte trejler za dugoočekivanu seriju “Kosti”

Direktor fotografije je Miladin Čolaković, inače čest saradnik Olega Novkovića. Autor muzike je Voja Aralica; scenografkinja Irena Marjanov; kostimografkinja Marija Nikolić. Producentkinja je Ivana Miković (Firefly Productions). Izvršni producenti su Jelena Mitrović i Igor Kecman. Kreativni supervizor je Boban Jevtić. Snimano je na više lokacija u Beogradu, od novembra 2019. do početka februara 2020. godine. Gledaoci će moći da prate “Močvaru” od 6. septembra na SUPERSTAR TV i od 12. septembra na RTS1. Serija ima 10 epizoda i emitovaće se vikendom, subotom i nedeljom.

67. Pula Film Festival: Nagrada publike za film “Otac”

– Moj inspektor Nikola Krsmanović je dosta težak kao čovek. Taj karakter smo stvarali svi zajedno, Oleg, Milena i ja, čestim razgovorima i kod njih kući, i na kraju sam se i zaljubio u taj lik, nakon čega sam jako srećan! – rekao je Goran Bogdan.

– Serija stvarno izgleda kao one koje gledamo na striming servisima, Netflix, HBO. Neodoljivo podseća na “Pravog detektiva” tako da mislim da će biti lako zavoleti seriju! – istakao je Bogdan.

Jana Bjelica tumači lik mlade buduće inspektorke Milke. Kako kaže, za vreme snimanja njen lik su zvali ratnica.

U seriji igra i Svetlana Bojković:
– Prvi put sam radila sa Olegom, a njegova supruga Milena Marković napisala je sjajan scenario, sa gotovo 100 likova. Nemam veliku ulogu, ali je lepa. Igram majku dvojice glavnih junaka i drugačija je od svega što sam igrala u karijeri! – izjavila je poznata glumica.

Inspektora Bobana igra glumac Stefan Trifunović. Smatra da će gledaoci iščekivati svaku novu epozodu “Močvare”.

ZAVRŠEN 48. FEST: Malkovičev performans i dodela nagrada za kraj

Glumica Ana Franić posle pauze od deset godina vraća se na male ekrane upravo serijom “Močvara”. Tumači lik Ljubinke, žene niskih moralnih načela, koja je u sprezi sa policijom i političarima. Ona ne preza ni od čega kako bi opstala na površini močvare u koju ceo grad polako tone. Ana smatra da je scenario serije fantastičan, ona je u dahu pročitala svih 10 epizoda.

Marta Bjelica igra suprugu inspektora, ona je lepotica sa manirima, obrazovanjem i jasnim ciljevima.

Evo šta su još o seriji “Močvara” rekli glumica Nada Šargin, scenaristkinja Milena Marković i reditelj Oleg Novković:

Počelo snimanje filma i serije “Kralj” u režiji Zdravka Šotre

– Tandem Marković-Novković dobro nam je poznat kao odlična kombinacija autorskog pristupa u srpskoj kinematografiji. Filmovi koje su do sada zajednički uradili (Sutra ujutru; Rudarska opera; Beli, beli svet; Otadžbina) nagoveštavaju i estetiku serije “Močvara” i fikciju o realnosti koja nas okružuje u njenom najogoljenijem obliku. Direktnu, surovu, bez uvijanja i povlađivanja gledaocu i, pre svega – tačnu – izjavio je Marko Novaković, odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a.

– Napisana u duhu najboljih skandinavskih krimi-serijala (Most; Ubijanje; Trilogija: Milenijum) “Močvara” nam otvara jedan sasvim novi, nesvakidašnji pristup u izradi ovog igranog žanra. Harizmatične ličnosti, ogoljeni dijalog, radnja vođena u nekoliko paralelnih tokova bez jeftinih pravolinijskih rešenja… samo su neki od njenih najznačajnijih kvaliteta. Sa druge strane, ova serija preuzima samo model predstavljanja jedne kriminogene stvarnosti, ističući autentične karakteristike sredine u kojoj se radnja dešava.

Snima se: Pala prva klapa kriminalističke serije “Kljun”

– Sivilo Novog Beograda, izgrađenog na močvarnom tlu, nosi sa sobom jednu specifičnu atmosferu otuđenosti, beskompromisne borbe za opstanak na tom i takvom prostoru i problematičnu istoriju nekoliko generacija koje su odrastale i formirale se od devedesetih godina prošlog veka pa na ovamo. Zato su i ubistva koja se u seriji dešavaju ritualna, bizarna, okrutna, nešto sa čim se iskusni beogradski inspektori nisu do tada sretali – rekao je Novaković i dodao da veruje da bi “Močvara” mogla da postane naslov koji će odjeknuti i van granica Srbije.

– Jer, iako se ne radi o laganom sadržaju, publika na raznim stranama sveta zaslužuje da prepozna istinu, autentičnost i kvalitet koje im ova serija donosi. A isto to zaslužujemo i mi! – zaključio je Novaković.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde