Mocartov “Don Đovani” u Kombank dvorani 28. i 29. jula

0
80

Don Djovani f1Karte za ovaj veliki kulturni događaj su u pretprodaji po promotivnim cenama u Kombank dvorani i prodajnim mestima Eventima.

Posle 230 godina od nastanka, Mocartova opera “Don Đovani” biće izvedena 28. i 29. jula u Kombank dvorani sa početkom u 21 čas. Legenda o zavodniku koji je bio fatalan za dame svog vremena, ali i za samog sebe, bio je inspiracija Molijeru, Bajronu, Kamiju… Ovog puta, Don Đovani je inspiracija američkoj muzičkoj asocijaciji GIPAC i umetničkim partnerima iz Kombank dvorane, da ovog leta tu legendu postave na scenu renovirane bioskopske, koncertne, pozorišne, ali i operske sale nastale na temeljima čuvenog beogradskog Doma sindikata.

SNP: „Pop Ćira i pop Spira“ kao komična opera

Okupljeni oko Da Pontovog zapleta o strasti, osveti, prkosu i kazni, časti i poniženju, članove Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, predvodiće maestro Gregori Bukalter, dirigent iz Metropoliten opere iz Njujorka. Na sceni će zablistati prvakinja opere Narodnog pozorišta primadona Jasmina Trumbetaš Petrović; zatim Aleksandar Stamatović, Stevan Karanac, Miroslav Markovski, Marko Pantelić; ali i svetski poznati umetnici Džongtao Li, Vanže Žang, Žang Žang, Juksjuan Či, Minjon Hao. Režija je poverena mladom reditelju Aleksandru Nikoliću, koji će predvoditi kreativni tim i koji će Mocartovu operu ispričati treći put.

Narodno pozorište u Beogradu obeležilo 149. godina postojanja
Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“
Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“

Inače, tačan naziv Mocartovog “Don Đovanija”, kako stoji u libretu Lorenca da Pontea, je “Don Đovani ili Kazna jednog razvratnika”. Sadržaj opere je priča o razvratniku koji ne bira sredstva u cilju osvajanja lepih žena, bilo kog staleža. Radnja ove opera u dva čina se odvija oko Don Đovanijevog odnosa sa tri žene: Dona Anom, Dona Elvirom i Cerlinom. Uz pomoć sluge Leporela on ide iz jednog u drugo osvajanje. Međutim, kada pokuša da napastvuje Dona Anu, verenicu Don Otavija, sve kreće po zlu. Uhvaćen na delu, u dvoboju ubija Komendatorea, oca Dona Ane. U grad stiže Dona Elvira, Don Đovanijeva nekadašnja žrtva, koja želi osvetu.

Monografija u tri toma za početak 20. sezone Opere i teatra Madlenianum
Don Đovani Jasmina Trumbetaš Petrović
Jasmina Trumbetaš Petrović

U potrazi za novim izazovima zavodnik pronalazi novu žrtvu, seljančicu Cerlinu koja treba da se uda za Mazeta. Sve njegove žrtve otkrivaju njegove podvale i udružuju se u osveti. Uz pomoć sluge Leporela on uspeva da izbegne njihove zamke. Bežeći od njih stiže na groblje gde Komandatoreova statua oživljava. U svojoj bahatosti odlučuje da sablasnog tipa pozove na večeru. Elvira, koja i dalje voli Don Đovanija, moli ga da se promeni. Uzalud. Kamena statua stiže na večeru i traži od njega da se pokaje. Međutim, Don Đovanija ništa ne može da natera da promeni svoju prirodu. Zato se pred njim otvara pakao u koji ga odvlače demoni.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde