Mladen Matičević dobitnik Nagrade “Vlada Divljan”

0
93

Lane, u godini u kojoj se obeležavalo 60 godina od rođenja Vlade Divljana, opština Bečej i Gradsko pozorište Bečej (u čijem se Pozorišnom klubu od 2017. nalazi i Scena “Vlada Divljan”) prvi put su dodelili nagradu koja nosi ime ovog velikog srpskog muzičara, a koja je prošlogodišnjim laureatima bila svečano dodeljena u toku festivala “Bečej noću”.

Mladen Matičević dobitnik Nagrade "Vlada Divljan"

Nakon pristiglih predloga i razmatranja kandidata za nagradu, žiri je odlučio da ovogodišnji laureat Nagrade “Vlada Divljan” bude Mladen Matičević, scenarista i reditelj filma “Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu”. Jedinstvenog umetničkog projekta, koji je, kako stoji u najavi ovog ostvarenja, “po formi i narativnoj strukturi sličan odnosno srodan svom glavnom junaku – istovremeno i dokument i bajka, i urban i emotivan i romantičan”.

Film “Nebeska tema” o Vladi Divljanu premijerno u Hrvatskoj i širom Srbije

– Ova Nagrada predstavlja našu želju i nastojanje da se podrže stvaraoci upečatljivog autorskog izraza i jasno profilisanih poetika. Posebno nam je drago da se nagrada dodeljuje u gradu koji je Vlada Divljan voleo i rado posećivao, a koji je poslednjih godina osnovao nekoliko festivala (Bečej noću; Kontra fest; Tanderbal; Manufestacija) koji baštine tradiciju rokenrola u njegovim mnogostrukim vidovima i izrazima – rečeno je prošle godine, kada je nagrada ustanovljena.

Tako će ova Nagrada predstavljati i svojevrsni podsetnik na sve ono što Vlada Divljan znači za srpsku i jugoslovensku muziku i modernu kulturu, ne zbog bojazni da on može biti zaboravljen već pre svega kao podstrek za sve one autore i muzičke delatnike koji su svoj život posvetili rokenrolu.

Na rođendan Vlade Divljan reizdanje albuma “Lutka koja kaže ne”

Vlada Divljan bio je i ostao inspiracija svima onima koji su muzički stasavali u ozračju njegovog vedrog duha i “složene jednostavnosti” njegove muzike – onih lepršavih, prozračno lakih a mudrih stihova, jednostavnih akorda a moćnih harmonija, pitkih a zvučnih rima, i divnih melodija koje mnogi nose sa sobom kroz odrastanje i kroz život kao muzičku kutiju koju otvaraju kada se zažele uspomena na neko srećnije i bezbrižnije doba.

Uvek u traganju za novim i autentičnim izrazom, nikad anahron i prevaziđen, večiti radoznali eksperimentator (u širokom rasponu od obrada evergrin melodija do psihodelične muzike; od čvršćeg “paketaranžmanskog” i novotalasnog zvuka do rokenrol obrada za decu; uz povremena, vrlo uspela, koketiranja sa elektro; pa čak i etno muzikom), Divljan je tokom tridesetpetogodišnje karijere ili stvarao trendove ili nepogrešivo prepoznavao ono najbolje u aktuelnim muzičkim trendovima ne udaljavajući se previše od svog autohtonog rokenrol izraza.

Bečej noću 2019: Poznat kompletan program i svi muzički gosti

Pored toga, njegov “rokenrol za decu” obogatio je mnoga detinjstva. Vladina muzika za filmove oplemenila je nekoliko kultnih ostvarenja domaće kinematografije. Divljanov kosmopolitizam povezao je muzičare iz mnogo zemalja i sa svih kontinenata. Vlada Divljan nam je za svog plodnog, mada nažalost ne i dugog života, podario mnogo toga. Svoj talenat, težnju ka novom i drugačijem, svoju dobrotu. Već bi to bilo dovoljno da ga dugo pamtimo, ali kada tome pridodamo raskošno osećajno biće kadro da emocije pošalje tamo odakle su potekle i večno pripadaju – u kosmički beskraj, onda ga ne smemo zaboraviti. Zbog svih nas, sada i ovde, kao ni zbog svih onih koji dolaze… Baš zbog takvih je i ustanovljena ova nagrada.

Hajde sanjaj me, sanjaj: Divljanov rođendan dirljivo proslavljen u rasprodatom Sava centru

Ovogodišnji žiri za dodelu nagrade “Vlada Divljan” činili su: Momčilo Rajin, novinar i muzički kritičar (predsednik); Zdenko Kolar, muzičar, član “Idola”; Dubravka Duca Marković, novinarka; Zoran Vulović, muzičar i muzički producent; Goran Vasović, frotmen benda “Eva Braun” iz Bečeja; Zdravko Petrović, direktor Gradskog pozorišta Bečej.

Mladen Matičević dobitnik Nagrade "Vlada Divljan"
Mladen Matičević tokom rada na filmu

– Nema tog romana ili kinematografskog dela koje može jedan plodonosan i nadahnut život da spakuje u korice ma koliko debele knjige ili dugog filma. Svima onima koji se poduhvate takvog zadatka ostaje uteha da u najboljem slučaju mogu stvoriti pitku, prijemčivu i zanimljivu interpretaciju. Imajući to u vidu, Mladen Matičević, scenarista i režiser filma “Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu” nije ni dao sebi zadatak da konstruiše sopstvenu viziju, već je snimajući Vladine najbliže, kolege i prijatelje, sklopio priču o životu čoveka, autora i umetnika kome se od malena divio. I ne samo on – navodi se u obrazloženju žirija.

Bečej noću 2019: Stižu i “DLM”, a tu je i revija kratkometražnog filma

– Pažljivo izbalansiranim i sofisticiranim postupkom uspeo je da istakne sve bitne elemente koji tvore storiju o jednom od najvećih romantičara i džentlmena koju je naša popularna muzika ikada imala. Vešto kombinujući dokumentarne i igrane segmente bez prenaglašavanja ili patosa, uspeo je da zaokruži priču o velikom čoveku, o ljubavi i prijateljstvu, o jednoj zemlji i vremenu koji su za nama. Dostojanstveno i emotivno… Baš onako kako to Vlada Divljan i zaslužuje! – zaključili su članovi žirija.

Laureatu Mladenu Matičeviću pripada novčana nagrada u iznosu od 50.000 dinara koju obezbeđuje opština Bečej i plaketa “Nagrada Vlada Divljan”.

Mladen Matičević dobitnik Nagrade "Vlada Divljan"
Matičević i ekipa filma “Nebeska tema” na premijeri u Sava centru

Podsećamo da su prošlogodišnji laureati bili Bojana Vunturišević i bend “Ničim izazvan”. Nagrada se, po predlogu Organizaconog odbora, dodeljuje: za izuzetno dostignuće u savremenoj rokenrol kulturi onim autorima koji su konkretnim muzičkim delom obeležili godinu uoči dodele nagrade (objavljivanje album ili singla) ili istaknutim pojedincima zaslužnim za negovanje i afirmaciju rokenrol kulture (muzički kritičari; TV i radio urednici; publicisti; novinari; reditelji; teoretičari; antologičari i slično).

Mladen Matičević

Rođen je u Beogradu 1965. godine, autor je više dokumentarnih i igranih filmova. Debitovao je dokumentarcem “Geto” (1995), u kom bubnjar Goran Čavajda Čavke skicira beogradsku alernativnu rok scenu. Film “1 na 1” Matičević je snimio 2002, a priča je o mladom košarkašu sa Novog Beograda koji se upliće u kriminalni milje. U filmu “Kako postati heroj” (2007) Mladen je duhovito predstavio svoju borbu sa samim sobom. Ovaj dokumentarac slika njegov napor da istrči beogradski maraton, smrša prilikom napornih treninga, te da ojača lični duh. Igrani film “Zajedno” (2011) je psihološka ljubavna drama, kamerni triler sa zanimljivim scenarijem. A, u muzičkom dokumentarcu “Moj zanat”, koji je Matičević snimio 2014, bavio se muzikom i životnom pričom Arsena Dedića.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde