“Hleb teatar”: Mjuzikl “Reči od kamena” o vršnjačkom nasilju

0
170

Premijera će biti u sredu, 30. maja, u 20h na Večernjoj sceni Pozorišta lutaka “Pinokio” (Bulevar maršala Tolbuhina 1).

reci od kamena hleb teatar
Foto: Promo

“Hleb teatar” u saradnji sa Pozorištem lutaka “Pinokio” priprema mjuzikl o vršnjačkom nasilju “Reči od kamena”. Kroz jedan sat uz songove, koji se uživo izvode, i koreografije, koje pričaju o devojčici Milici i njenom odrastanju, na jedan otvoreni, ali takođe šaljiv i maštovit način, progovara se o temi vršnjačkog, a posebno internet nasilja. Potpuno drugačije, razigrano i raspevano, promrdavaju se temelji ovog izazova sa kojim deca često (ne)izlaze na kraj i u osnovnoj i u srednjoj školi.

„Glumom protiv nasilja“ – dramske metode za rešavanje vršnjačkog nasilja

Tekst mjuzikla je nastao u bliskom susretu sa decom i mladima. I to, na osnovu njihovih priča, razmišljanja i komentara po pitanju vršnjačkog sajber nasilja, u toku projekta “Zajedništvo”. Ovaj projekat je ostvaren u više beogradskih osnovnih i srednjih škola. A, nastao je u saradnji “Hleb teatra” i Centra za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM). Kreativnim dramskim metodama teži da stane na put vršnjačkom nasilju.

Gala koncertom zatvoren Međunarodni dečji festival Radost Evrope
reči od kamena
Foto: Promo

– Kroz umetnost je moguće progovoriti mnogo direktnije, a opet suptilno, o važnim, pa čak i bolnim temama. Da bi se shvatila ozbiljnost jedne pojave, potrebno ju je doživeti i saosećati sa protagonistima, što pozorište omogućava – kaže Sanja Krsmanović, autor teksta, reditelj i koreograf predstave.

Malo pozorište „Duško Radović“: „Sudbina jednog Čarlija“, novi mjuzikl za decu

Ulaznice su dostupne po ceni od 400 dinara, i mogu se rezervisati na mejl adresi: biletarnica@pinokio.rs.
Posle predstave sledi razgovor sa stručnjacima u okviru tribina koje pozorište organizuje u saradnji sa Centrom za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM), i udruženjem “Umetnička utopija”.

Lutkarski mjuzikl sa elementima cirkusa: Premijera predstave „Knjiga o džungli“

Muziku je napisao Jugoslav Hadžić, a za kostime su se pobrinuli Marija Milekić i “Hleb teatar”. Glumačku ekipu čine: Jovana Mihić (Milica); Milena Bozić (Beta); Sanja Krsmanovic Tasić (psiholog); Marta Keler (majka Ljubica, član benda); Jugoslav Hadžić (otac Milisav, član benda); Julijana Vincan (Tanja, pevačica); Anđelka Petrović (Vanja); Ljubica Damčević (Tijana, član benda); Sara Tasić (Bebica); Eldar Zubčević (Neša, član benda); Đorđe Trajković (Nik, član benda).

Ljubivoje Ršumović otvorio pozorišni dečji festival „ZajeČAR“

Posle premijernog izvođenja 30. maja, prva repriza biće sutradan u 11h. U junu je predviđen veći broj izvođenja. Između ostalog, i 23. juna gde je predstava uvrštena u program Konferencije “Pozorište i škola”.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde