Mistika prostora: Najlepše melodije vlaškog, rumunskog i bugarskog muzičkog nasleđa na Kolarcu

0
131

Muzička produkcija RTS-a organizuje koncert na kome će, osim solista, učestvovati autentični izvođači na starim instrumentima, folklorna društva…

Mistika prostora: Najlepše melodije vlaškog, rumunskog i bugarskog muzičkog nasleđa na Kolarcu
Izvorinka Milošević, Jasna Đokić i Goca Stojićević, Foto: Printskrin Prva TV
Izvorinka Milošević, Jasna Đokić i Goca Stojićević, Foto: Printskrin Prva TV

Za sredu, 8. maj, u Svečanoj sali Zadužbine Ilije Kolarca, zakazan je koncert narodne muzike “Mistika prostora”. Na programu će biti najlepše melodije vlaškog, rumunskog i bugarskog muzičkog nasleđa. Uz pratnju Narodnog orkestra Radio-televizije Srbije, pod upravom Vlade Panovića, nastupiće Izvorinka Milošević; Ljubiša Pavković; Bilja Krstić; Goca Stojićević; Jasna Kočijašević; Gordana Lazarević; Renato Henc; Jasna Đokić. Svoj nastup imaće i Nebojša Brdarić, solista na fruli. Na koncertu će biti predstavljeni delovi tradicionalnog muzičkog nasleđa seoskog življa. Koncertni program vodiće Nemanja Kovačević.

GORDANA STOJIĆEVIĆ JANKOVIĆ: Muzikalna veterinarka

Takođe, nastupiće i folklorni ansambl kulturno-umetničkog društva “Neresnica” iz Neresnice; zatim narodni umetnici Ivan Tomić iz Osanice, koji svira na štap-svirali i svirali od grane; Sima Bojić iz Požarevca, koji svira na signalnom instrumentu bušen; kao i mladi solista na kavalu i gajdama Milan Ducić iz Zaječara.

– Meni je srce puno, pevaćemo pesme vlaške, rumunske, bugarske… Biće i Ljubiša Pavković koji će svirati “Bugarski splet” na harmonici. Moje koleginice, Goca Stojićević, Goca Lazarević i Jasna Đokić su naučile da pevaju deliće vlaških i rumunskih pesama – rekla je Izvorinka Milošević, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Pesma “Opa cupa” peva se diljem sveta

– To je prvi put, zaista prvi put, da takvo jedno kulturno bogatstvo i jedna neverovatna kulturna baština nacionalnih manjina, bude na javnoj sceni, kao što je Kolarac, muzički bez presedana. Dođite nam svi! – poziva Izvorinka publiku.

Pevačica smatra da se vlaška muzika, sa novim generacijama takođe menja. Ipak, kako kaže, šta god vreme donelo, “koren ostaje”.
– Tradicija je tradicija, ona ostaje zapisana u vremenu. Šta god vreme donelo, nove muzičke pravce, uplive u nove žanrove, zna se šta su vlaška, bugarska, romska muzika! – zaključila je Izvorinka Milošević.

E. A. / Izvor: RTS


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde