Miši Kovaču priznanje za najtiražnijeg pevača u istoriji hrvatske muzike

0
55

Retrospektivno veče 59. Splitskog festivala, u petak, 5. jula, bilo je posvećeno legendi hrvatske muzike.

Miši Kovaču priznanje za najtiražnijeg pevača u istoriji hrvatske muzike
Miši Kovaču priznanje za najtiražnijeg pevača u istoriji hrvatske muzike uručio je predsednik HDU-a i direktor “Croatia Recordsa” Želimir Babogredac

Multi-platinum award Hrvatske diskografske udruge za najtiražnijeg pevača u istoriji hrvatske muzike dodeljeno je Mati Miši Kovaču. Poznatom umetniku priznanje je uručio predsednik HDU-a i direktor “Croatia Recordsa”, Želimir Babogredac. Kako se navodi u saopštenju, “najveći pevač hrvatskih prostora svih vremena, dobio je najveće diskografsko priznanje”.

Koncert Gorana Karana 6. novembra u Kombank dvorani

Više od 20 miliona albuma Miše Kovača prodato je tokom njegove karijere, koja traje više od 50 godina. Jedan je od retkih pevača kojeg obožavaju sve generacije, od onih najmlađih do najstarijih. Jer, upravo je svojom interpretacijom i brojnim hitovima decenijama osvajao, a i dalje osvaja srca svojih obožavalaca. “Ako me ostaviš”; “Malo mi je jedan život s tobom”; “Ti si pjesma moje duše”; “Još i danas teku suze jedne žene”; “Svi pjevaju, ja ne čujem”; “Drugi joj raspliće kosu”; “Ja nemam više razloga da živim”; “Ostala si uvijek ista”; “Proplakat će zora”; “Nikoga nisam volio tako”; “Dalmacija u mom oku”; “Jedan dan života… i niz njegovih hitova mogli bi se sastavljati satima, a svi će trajati večno.

“Što to bješe ljubav” autori namenili Čoli, Huljić “zakuvao” pa završila kod Olivera
Miši Kovaču priznanje za najtiražnijeg pevača u istoriji hrvatske muzike
Retrospektivno veče 59. Splitskog festivala bilo je posvećeno legendi hrvatske muzike

A neke od njegovih najpopularnijih pesama odzvanjale su splitskim Prokurativima na večeri posvećenoj upravo njemu. U sklopu programa “Split pjeva Mišu” nastupili su njegova kćer Ivana Kovač, što je bio i najemotivniji trenutak festivala; zatim Mladen Grdović i Klapa sv. Juraj HRM; Dražen Zečić; Mia Dimšić; Jole; Vlado Kalember; Giuliano; klapa Rišpet; Goran Karan; Alen Nižetić; Petar Dragojević; Đorđi Peruzović; Mjesni odbor; Klapa More; Branko Medak.

Priznanje za najtiražnijeg pevača svih vremena kruna je njegove bogate karijere tokom koje se mogu izdvojiti najuspešniji albumi “Mišo Kovač”; “Ti si pjesma moje duše”; i “Ostala si uvijek ista”. Zlatne, dijamantske i srebrne ploče često su išle u njegove ruke. Vlasnik je i Zlatne ptice, nagrade koju je “Jugoton”, odnosno današnja “Croatia Records”, dodeljivao za milion prodanih primeraka.

“Brod za nabolje” – nova pesma Doris Dragović posle pet godina
Miši Kovaču priznanje za najtiražnijeg pevača u istoriji hrvatske muzike
Mišo i Ivana Kovač

– Mišo Kovač fenomen je glazbene umjetnosti naših područja. Izvođač koji je u više od 50 godina svoga rada zaslužio mnoga priznanja i nagrade, i zadužio našu glazbenu scenu. U domaćoj je diskografiji bez iznimke zaradio status “najvećeg” i najtiražnijeg izvođača svih vremena. Jer, ne postoji niti jedan drugi izvođač koji se približio brojci od 20 milijuna prodanih nosača zvuka. U kulturološkom smislu, kreirao je posebnu riznicu baštine koju će zasigurno poznavati i nove generacije, otpjevao je pjesme koje će još dugi niz godina zadržati svoju prepoznatljivost, i koje će se, kao i ove godine na Splitskome festivalu, prepjevavati nekoj novoj publici. Mišo je i te kako i više nego dostojan epiteta koje su mu publika i struka poklonili – on je legenda dalmatinske šansone, ikona domaće glazbe, najveći izvođač u diskografiji naših područja! – izjavio je Babogredac.

Kako je nastala pesma “Jače manijače” Dina Dvornika

Mišo Kovač je sa ozbiljnom muzičkom karijerom počeo još ranih šezdesetih godina prošlog veka. Diskografski uzlet kreće već 1969, kada započinje niz od ukupno pet ploča prodanih u više od 250.000 primeraka, i tako je postao najprodavaniji izvođač u “Jugotonu”. Godine 1971. sa pesmom “Proplakat će zora” pobedio je na Splitskom festivalu. Kasnije će se ispostaviti da je to njegova najprodavanija singl ploča koja je dosegla brojku veću od 500.000 prodanih primeraka. Već tada je bilo jasno da će karijera Miše Kovača biti ispisana zlatnim slovima, a što je ubrzo i potvrđeno. Legenda hrvatske muzike na večeri “Split pjeva Mišu” iskoristila je priliku i nakratko zapevala, te zahvalila svima na vernosti svih ovih godina, kao i na priznanju koje je jedinstveno u hrvatskoj diskografiji jer ima samo jednog vlasnika. Ovo je i savršena najava velikog muzičkog spektakla koji Mišo Kovač priprema u Areni Zagreb 26. oktobra.

E. A. / Foto: Saša Stojanović Sapa


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde