Serija “Žmurke” Miše Radivojevića od 31. marta na RTS-u

0
171

Serija “Žmurke” predstavlja intimnu, autobiografsku i antiratnu priču iz detinjstva Miše Radivojevića i njegovih drugara u malom mestu u Srbiji.

Serija "Žmurke" Miše Radivojevića od 31. marta na RTS-u

“Žmurke” su serija sa decom, ali namenjena pre svega odraslima. Govori o deci u ratu, ali je usmerena ka tome šta bi odrasli mogli da nauče iz njihovog pogleda. Sva surovost sveta prikazana je kroz turbulencije u tek oslobođenom malom gradu, gde deca nisu imala isti tretman, iako nisu bila odgovorna za grehe ili uspehe roditelja. “Žmurke” su priča o sudbini grupe dečaka i devojčica koji polaze u školu na Dan pobede nad fašizmom – 9. maja 1945. Scenario je zasnovan na istinitim događajima. Sudbina dece pobednika i pobeđenih u zajedničkoj sredini, na kraju Drugog svetskog rata, u Srbiji. Lovorike i odlikovanja za pobednike i kazna za izdajnike i zločince. Šta se u tom euforičnom periodu, često u odsustvu zakona, događa sa decom i poraženih i pobednika? U tim događanjima svako dobija po zasluzi. A, deca? Stradaju teže nego odrasli, jer su nevina. Deca ne mogu biti odgovorna za grehe svojih roditelja – ali mogu biti privilegovana za njihove zasluge.

Prvi trejler za drugu sezonu serije “Senke nad Balkanom”

U svakoj od šest epizoda predstavljene su pojedinačne sudbine dece koja se okupljaju i igraju na gradskom trgu. Iz dečije vizure prikazane su ideološke turbulencije u tek oslobođenom malom gradu, u kojem zakon još nije uspostavljen u pravom smislu. Predstavnici nove vlasti obračunavaju se sa svima koje i bez suda označe kao krivce, a nemoćna deca sve to posmatraju i spoznaju surovost sveta.

Radio-televizije Srbije od 31. marta (21h) premijerno počinje da prikazuje seriju “Žmurke”, autorski projekat proslavljenog reditelja Miše Radivojevića (“Bube u glavi”; “Dečko koji obećava”; “Una”; “Kako su me ukrali Nemci”), koji u maniru svetske kinematografije svoju umetničku veštinu prenosi i na male ekrane. RTS u saradnji sa Adrenalin produkcijom donosi seriju epohe, koja će gledaoce voditi kroz završetak rata i život u balkanskoj varošici u očekivanju pobede saveznika u Drugom svetskom ratu.

Serija "Žmurke" Miše Radivojevića od 31. marta na RTS-u
Miša Radivojević

Saradnik na scenariju za seriju “Žmurke” je Marko Manojlović. Najveći deo snimanja obavljen je u Pančevu i u selu Ivanovo. Tema “Žmurki” nije tipična samo za period koji obrađuje serija, već je ona vezana i za sudbinu dece savremenog sveta u kome živimo, gde desetine, stotine miliona ljudi u potrazi za srećom ne pitaju i ne osluškuju vlastitu decu, šta je za njih sreća, šta je za njih “pravda” ili “krivda”.

“Psi laju vetar nosi”: Počelo snimanje druge sezone serije
Serija "Žmurke" Miše Radivojevića od 31. marta na RTS-u
Milan Marić

U seriji glume: Milan Marić; Jasna Đuričić; Aleksandar Berček; Milica Zarić; Jelena Đokić; Marta Bjelica; Boris Isaković; Svetozar Cvetković; Miša Janketić; Igor Benčina; Aljoša Vučković; Milica Gojković; Jovana Stojiljković; Rada Đuričin; Vjera Mujović; Nikola Vujović; Branko Cvejić; Isidora Minić; Andrej Pipović… a u ulozi dece su: Vuk Janošević; Klara Cvetković; Svetislav Maksimović; Filip Cvetković; Rastko Radovanović; Katarina Ivanov; Franko Bačić; Srba Rečković; Uroš Marković; Pavle Korać.

E. A. / Izvor: RTS; Foto: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde