Miroljub Stojanović dobitnik Nagrade “Nebojša Popović” za 2019. godinu

0
14

Laureatu će priznanje biti uručena u subotu, 11. januara (20h), u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Miroljub Stojanović dobitnik Nagrade "Nebojša Popović" za 2019. godinu
Nagrada “Nebojša Popović”

Dobitnik Nagrade “Nebojša Popović” za 2019. godinu je Miroljub Stojanović, filmski kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije.
Filmski centar Srbije; Radio-televizija Srbije; Kulturni centar Beograd; Jugoslovenska kinoteka; Otvoreni univerzitet Subotica/ Festival evropskog filma Palić; Udruženje građana “Pogled u svet”/Festival autorskog filma; Fond B92/Festival Slobodna zona; Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks; i članovi porodice Nebojše Popovića; u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio, osnovali su godišnju Nagradu “Nebojša Popović” za doprinos promociji i kritičkom promišljenju filmske umetnosti i kulture.

Nagrada “Nebojša Popović” za 2018. Milanu Vlajčiću

Dobitnik nagrade za 2019. godinu je Miroljub Stojanović za dugogodišnje posvećeno promovisanje najviših vrednosti u filmskoj umetnosti kroz svoje filmske kritike, autorske tekstove, uređivanje knjiga u Filmskom centru Srbije i javne nastupe.

Miroljub Stojanović dobitnik Nagrade "Nebojša Popović" za 2019. godinu
Miroljub Stojanović, Foto: Aleksandar Rajković

Žiri je bio u sastavu Jugoslav Pantelić (predsednik), Mara Prohaska Marković i Stefan Ivančić. Jednoglasnu odluku obrazložili su na sledeće način:
– Miroljub Stojanović je urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, filmski kritičar u brojnim dnevnim i nedeljnim listovima i mesečnicima, veliki poznavalac ove umetnosti koji svojim raznovrsnim i posvećenim delovanjem značajno doprinosi njenoj popularizaciji zasnovanoj na najvišim vrednostima.

Teofilu Pančiću uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović

– Stojanović je svoje radove objavljivao u više od 40 časopisa, dnevnih novina i periodičnih publikacija. Filmski je kritičar “NIN”-a, sarađuje sa dnevnim novinama “Politika”, “Danas”, “Blic”… Izvornim radovima zastupljen je u tridesetak filmskih knjiga. Tekstovi o filmu su mu prevedeni na šest jezika, a bogatu bibliografiju upotpunjuju brojni TV i radio nastupi, tribine i predavanja.

– Bavljenje azijskim filmom i azijskim kulturama (boravio u 24 azijske zemlje) u žiži je njegovih interesovanja (s posebnim akcentima na indijskom i filipinskom filmu). Kao urednik izdavačke delatnosti u Filmskom centru Srbije godinama znalački i sa rafinmanom bira i uređuje knjige o filmskoj umetnosti u širokom tematskom i žanrovskom rasponu, od autopoetičkih svedočanstva i autorskih opusa filmskih stvaralaca do značajnih studija u oblasti teorije, filozofije, estetike i istorije filma i njegovih veza sa drugim umetničkim i naučnim oblastima.

Preminuo reditelj i profesor Vladimir Vlada Petrić

– I ovim knjigama eminentnih domaćih i stranih autora, jedinstvenim u našoj kulturi, kao i celokupnom svojim posvećenim i mnogostranim delovanjem na afirmaciji najviših vrednosti u filmskoj umetnosti i kulturi stvorio je i stvara legat za dolazeće generacije filmskih gledalaca/čitalaca, autora i istraživača.

Nagrada “Nebojša Popović” će ovogodišnjem dobitniku biti 11. januara u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u okružju filmskog maratona, koji je koncipirao Milan Vlajčić, laureat Nagrade za 2018.
Filmski centar Srbije obezbeđuje Nagradu koju čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, kao i pravo i privilegija dobitnika Nagrade na selekciju filmskog programa prilikom dodele Nagrade za narednu godinu.

“Veliki filmski znak”, knjiga Božidara Zečevića posvećena glumačkom opusu Bate Živojinovića
Miroljub Stojanović dobitnik Nagrade "Nebojša Popović" za 2019. godinu

NEBOJŠA POPOVIĆ (1958–2015) je bio jedan od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesije. Njegove kritike bile su lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom. Njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima gledaoci su gledali u emisiji “Drugi vek” na RTS-u. Ti razgovori su postavili visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo.

Kao urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda profilisao je koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca. Nebojša Popović je svojim celokupnim delovanjem promovisao ljubav prema filmu, kao i njegovo duboko intelektualno promišljanje.

E. A. / Izvor: FCS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde