Mirjani Karanović uručena nagrada za životno delo “Dobričin prsten”

0
66

Mirjana Karanović je 32. laureat ovog visokog staleškog priznanja.

Mirjani Karanović uručena  nagrada za životno delo "Dobričin prsten"
“Dobričin prsten” za 2019. Mirjani Karanović, Foto: JDP

Glumici Mirjani Karanović uručena je prestižna nagrada za životno delo “Dobričin prsten”. Ovo je nagrada za 2019. godinu Udruženja dramskih umetnika Srbije. Sastoji se od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića i od unikatne oslikane diplome na pergamentu (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića).

Završen 2. Viminacium fest: Zlatna fibula Mirjani Karanović

“Dobričin prsten”, prestižno priznanje, je istaknutoj dramskoj umetnici uručeno u sredu, 19. februara, u prepunoj sali Jugoslovenskog dramskog pozorišta. I to, nakon izvođenja predstave “Mamu mu jebem ko je prvi počeo” Dejana Dukovskog u režiji Slobodana Unkovskog.
Žiri je ovu odluku doneo većinom glasova krajem prošle godine. U sastavu žirija su bili Vida Ognjenović (predsednica); Svetlana Ceca Bojković; Nada Šargin; Goran Marković; Boris Isaković; Dragan Bjelogrlić; i Vojin Ćetković.

Mirjani Karanović uručena  nagrada za životno delo "Dobričin prsten"
Mirjana Karanović u predstavi “Mamu mu jebem ko je prvi počeo”, Foto: JDP

Dodelu Nagrade finansijski su pomogli Ministarstvo kulture i informisanja i Sekretarijat za kulturu grada Beograda. Podršku organizaciji svečanosti dalo je Jugoslovensko dramsko pozorište.

Zlatni pečat Kinoteke uručen Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću

– Njen impozantni glumački opus na sceni i na velikim i malim ekranima, uz desetine domaćih i stranih nagrada i priznanja, odavno su nadrasli svako prigodno slovo. No, prilika nalaže da i ovoga puta istaknemo ono što Mirjanu Karanović izdvaja iz najužeg izabranog kolegijuma. Najpre njena neiscrpna raznovrsnost igre, zatim raskošno izražajno bogatstvo. Vazda zaigrana Mirinska smelost kreativnog vršljanja po žanrovima, dramskim vrstama i stilu. I bez uzmaka siloviti autoritet u osvajanju gledališta – navodi se u obrazloženju žirija.

– Već je njena prva uloga ubedljivo najavila glumicu kojoj se mora verovati. No nije Mirjana Karanović dozvolila da bude markirana i spakovana u jedan te isti žanr i određenu vrstu uloga. Nju je zanimalo široko polje igre čija joj širina dozvoljava da ne reciklira i ponavlja svoja već oprobana i dobro prihvaćena rešenja. Zato je vazda bila prva i uspešna u osvajanju hrabrijih pozorišnih oblika, drugačijeg načina igre, slobodnijih ideja i nepredvidivih ritmova i mešanja dokumentarnog i izmišljenog.

Restaurisan “Petrijin venac” premijerno prikazan u Čačku

– Iskustvo tih različitosti učinilo je da zadati likovi u njenoj izvedbi ne trpe međusobni uticaj, niti im ona nameće svoje obličje, što bi za takav eruptovni dar bio najlakši put. Naprotiv. Za nju je identitet lika kojeg tumači pravo minsko polje, zato ga ona nikad ne pretrčava rutinski naviknutim koracima, već ga pomno istražuje i proučava, da bi svojom glumačkom imaginacijom i strašću ovladala njime u potpunosti.

– Njene odigrane uloge su daleko od toga da budu blago šatirani autoportreti iste glumice. Naprotiv, to je velika kolona do suprotnosti različitih žena, od nepismene seljanke Petrije do antičke heroine Fedre; od namučene krojačice Sene, do razmetljive, pomodne rodoljubice Zelenićke; od sluđene Živke Ministarke do eruditne esejistkinje Isidore Sekulić, da pomenemo samo neke.

Ovacije na srpskoj premijeri za film “Dnevnik Diane Budisavljević”

– Inventivni odabir detalja igre kojima se Mirjana Karanović iz lika u lik menja do neprepoznatljivosti, održava njenu glumačku interpretaciju izvan svakog šablona i nepodnošljive lakoće zanata. Iz te najteže pozicije umetnice, ona svojom igrom energično brani pozorište i umetnost predstavljanja od svake zloupotrebe od političke, do propagandne, od kiča i lake zabave do patetične prigodnosti, od amaterskog pojednostavljenja do umišljene filozofske nadmenosti.

– Ova glumica svojim delom dokazuje da gluma nije buka, bekeljenje da nasmeje mrgodne, ni tremolsko uzdisanje da rasplače one koji su tvrda srca, nego je gluma polivalentna umetnost koja može sve. Može, naravno, i da zasmejava i da izmami suze. Ali uz Gogoljevu opasku: čemu se smejete – sebi se smejete; ili uz Šekspirov stih: stide, gde ti je rumen.

“Žensko srce u šinjelu” predstava Mirjane Karanović

– Tako glumi Mirjana Karanović, otvoreno, nežno kad treba, uzbudljivo, oštro kad mora, uvek slobodno, bez lažne maske, bez veštačkih suza, bez glupave bezbrižnosti, pravo u oči, pravo u srce, s ljubavlju. Da, s ljubavlju. Eto, zato je prstenovana Dobričinim prstenom za sve što je odigrala i što će odigrati – naveo je žiri u svom obrazloženju.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde