27. FEF Palić: Mirjani Karanović uručena nagrada “Aleksandar Lifka”

0
21

U subotu, 12. septembra (20h), svečanom ceremonijom u bioskopu “EuroCinema” u Subotici otvoren je 27. Festival evropskog filma Palić, koji će trajati do 18. septembra. Festivalski program održavaće se u bioskopskim dvoranama u Subotici i na Paliću. Biće prikazano više od 130 filmova u 15 programskih celina.

27. FEF Palić: Mirjani Karanović uručena nagrada "Aleksandar Lifka"
Mirjana Karanović je ovogodišnja dobitnica nagrade “Aleksandar Lifka”, Foto: FEF Palić

Radoslav Zelenović, direktor FEF Palić, uručio je nagradu “Aleksandar Lifka” legendarnoj glumici Mirjani Karanović, laureatkinji u kategoriji domaćih stvaralaca. Zelenović je istakao da je ona pre svega filmska glumica, zato što je snimila 70 igranih filmova, što je jedan od ređih slučajeva u našoj kinematografiji. Direktor festivala rekao je da se Karanović nalazi u odličnom društvu prethodnih laureata, poput Predraga Mikija Manojlovića; Mire Banjac; Milene Dravić; ali i Tea Angelopulosa; Jiržija Mencla; Kena Louča i drugih velikana evropskog filma.

26 FEF Palić: Zlatni toranj francuskom filmu “Jadnici”
palić 2020 mirrjana karanović nagrad aleksandar lifka

– Stvarno sam ponosna na 40 godina bavljenja ovih divnim poslom, u koji sam se zaljubila još dok sam bila dete i čeznula da mogu da se na bilo koji način bavim glumom. Dobila sam mnoge nagrade u životu, ali mislim da je najveći uspeh glumca da traje. Da ta neka strast iznutra ima gde da se iskaže. Ono što jeste za mene gluma, to je produženo detinjstvo i način da svet mašte koji me je beskrajno radovao dok sam bila dete, zapravo postane svet u kome sam nastavila da živim na sceni – rekla je Mirjana Karanović.

U jugoslovenskoj, srpskoj i regionalnoj kinematografiji aktivna je od debija 1980. u filmu “Petrijin venac” Srđana Karanovića. Posle toga ostvarila je niz antologijskih uloga i osvojila veliki broj priznanja za svoj rad. U obrazloženju povodom dodele nagrade, navodi se da “Mirjanu Karanović izdvaja njena neiscrpna raznovrsnost glumačke igre, raskošno izražajno bogatstvo i smelost kreativnog istraživanja”. Dalje se navodi:

– Odigrane Mirine uloge su velika kolona suprotnosti različitih žena. Od prve, nepismene seljanke Petrije u “Petrijinom vencu” do prošlogodišnje Mire Kušević u “Dnevniku Diane Budisavljević”. Ona pred filmskom kamerom stoji slobodno, bez lažne maske i sa ogromnom ljubavlju, pa na ubedljiv i emotivan način tumači likove žena koje su ljudska mržnja i ravnodušnost teško oštetile, pokazujući da u svakoj od njih i u njoj samoj uvek ima snage za novu borbu.

Mirjani Karanović uručena nagrada za životno delo “Dobričin prsten”
mirjana karanović nagrada a.lifka palić2020

Svetsku slavu je stekla ulogom majke u filmu Emira Kusturice “Otac na službenom putu”. Godine 2005. glumila je u filmu “Grbavica” bosansko-hercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, koji je dobio Zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu. Jedna je od svega pet glumica koje su dva puta dobile nagradu Zlatna arena u Puli. Prošlodišnja je laureatkinja nagrade “Dobričin prsten” za životno delo. Tokom svoje dugačke karijere osvojila je i na desetine drugih nagrada za svoj glumački rad. Aktivno igra u pozorištu, na filmu i televiziji. Kao rediteljka debitovala je 2006. filmom “Dobra žena”. Na Akademiji umetnosti u Beogradu izabrana je 2001. u zvanje vanrednog i 2007. u zvanje redovnog profesora na predmetu Gluma. Bila je dekan Akademije umetnosti u dva mandata.

MIRJANA KARANOVIĆ: Mene ili obožavaju ili mrze iz dna duše
stevan bakić gradonačelnik subotice
Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, Foto: FEF Palić

Na otvaranju 27. FEF Palić prisutnima se obratio i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. On je rekao da su tokom 26 dosadašnjih festivala najbolji evropski filmski stvaraoci ispričali mnogo nezaboravnih priča na velikom platnu.
– Zato je od ključnog značaja da se održava i ovaj, 27. festival na Paliću. Ponosan sam na našu zemlju, pokrajinu i grad, što smo uspeli da održimo kontinuitet i nastavimo tradiciju! – kazao je gradonačelnik Bakić.

Nil Jang, selektor programa Mladi duh Evrope i ko-selektor programa Paralele i sudari, predstavio je Saru Fgaier. Ona je ovogodišnja laureatkinja nagrade Underground Spirit, koju festival dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma.

26. FEF Palić: Uručenjem nagrada Grliću i Kreki svečano otvoren festival

– Sara je dobitnica Evropske filmske nagrade za film “Gli Anni”. Njega je režirala, napisala, producirala i montirala, ali je najpoznatija po svom montažerskom radu. To je glavni razlog zašto smo joj dodelili nagradu. Većina festivala daje specijalne nagrade rediteljima i glumcima, ali mi na Paliću prepoznajemo da mnogo važnih ljudi radi na filmu, kao što su upravo montažeri. Specijalnost Sare Fgaier je montaža arhivskih snimaka, kojima dodaje originalan autorski pogled. Bez prošlosti film nema sadašnjost, a bez sadašnjosti nema budućnosti – zaključio je Jang.

Sara Fgaier i Ildiko Enjedi, dobitnica nagrade “Aleksandar Lifka” za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji inostranih stvaralaca, zahvalile su na nagradi publici i organizatorima putem video linka.

SNIMA SE: Darko Bajić režira film o Svetozaru Miletiću

Nenad Dukić, selektor Glavnog takmičarskog programa, na svečanoj ceremoniji otvaranja je istakao da bez publike filmski festival nije to što jeste.
– Palićki festival ove godine nam predstavlja ono što, po mom sudu, jeste zaista reprezentativan uzorak onoga što je najkvalitetnije u evropskom filmu u protekloj godini. Mislim da je veliki uspeh što smo to uspeli da uradimo, i ove godine je ta lestvica kvaliteta na visokoj razini! – istakao je Dukić.

dukić mogorović pslić 2020
Nenad Dukić, selektor Glavnog takmičarskog programa, i Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala, Foto: FEF Palić

Na otvaranju govorio je i Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala. On se zahvalio ekipi koja je realizovala ove godine festival, kao i selektorima Nenadu Dukiću, Nilu Jangu i Igoru Toholju, koji su zajedno s njim kreirali program.
– Na kraju smo ipak uspeli da se festival dogodi na pravi način, sa publikom. Dogodine ćemo se sigurno vratiti na našu originalnu lokaciju, na Letnju pozornicu – zaključio je Mogorović.

12. Beldocs: Film “Linija života” Darka Bajića uz ovacije otvorio festival
darko bajić palić 20202 ekipa filma u ime naroda
Darko Bajić i deo ekipe filma “Ime naroda” na otvaranju Palićkog festivala, Foto: FEF Palić

FEF Palić svečano je otvoren premijerom filma “Ime naroda” našeg proslavljenog reditelja Darka Bajića, u produkciji kuće “Zillion Film” i uz pokroviteljstvo Vlade AP Vojvodine. Ovo ostvarenje je istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada. Miletić je bio i jedan od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine XIX veka. U filmu rađenom po scenariju Milovana Vitezovića, glavnu ulogu igra Ljubomir Bandović. Ostale uloge tumače Žarko Laušević; Katarina Žutić; Anja Pavićević; Andrija Kuzmanović; Nikola Ristanovski; Milutin Mima Karadžić i drugi.

– Pozdravljam Palićki festival i ovaj hrabri potez, ali i potez vraćanja onoga što mislim da je i najvažnije – omogućavanje gledaocima da dožive bogatstvo. Da budu bogatiji za nove filmove koji će gledati na ovom festivalu. Nadam da će i moj film ostati kao neki životni događaj, koji će se pomešati sa ovim događajima. Čini mi se da će “Ime naroda”, ostati dugo, dugo zapamćen u mislima onih gledalaca koji ga budu gledali! – rekao je Darko Bajić.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde