Mirjani Karanović nagrada za životno delo “Dobričin prsten”

0
82

Nagrada “Dobričin prsten” je ustanovljena 1980. godine. Nosi ime po prstenu koji je glumac Dobrica Milutinović 1937. dobio od Udruženja glumaca Kraljevine Jugoslavije kao priznanje za izuzetan doprinos pozorištu.

Mirjani Karanović nagrada za životno delo "Dobričin prsten"
Mirjana Karanović, Foto: FEST

Ugledna glumačka nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo “Dobričin prsten” odlukom žirija za 2019. godinu pripala je istaknutoj dramskoj umetnici Mirjani Karanović, saopštilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije. Mirjana Karanović je time, kako navode, postala 32. laureat ovog najvišeg glumačkog priznanja u našoj zemlji.

Nebojši Glogovcu posthumno nagrada “Dobričin prsten”

– U konkurenciji za Nagradu bilo je osam istaknutih glumica i glumaca: osim dobitnice Mirjane Karanović, nominovani su i Saša Torlaković; Radmila Živković; Tihomir Stanić; Gordana Đurđević Dimić; Rade Šerbedžija; Branislav Lečić; i Miodrag Krivokapić – navodi se u saopštenju Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Sedmočlani žiri odluku je doneo tajnim glasanjem i to većinom glasova. Radio je u sastavu: Svetlana Bojković, jedna od prethodnih dobitnika; Vida Ognjenović (predsednik žirija); Nada Šargin; Boris Isaković; Goran Marković; Vojin Ćetković; i Dragan Bjelogrlić.

Završen 2. Viminacium fest: Zlatna fibula Mirjani Karanović
Mirjana Karanović u predstavi “M.I.R.A.”, Foto: Bitef teatar

Nagrada se sastoji od zlatne kopije prstena iz 1937. (izrađuje Zlatara Majdanpek) i unikatne diplome, koja je rad akademskog slikara Geroslava Zarića. Savez dramskih umetnika Srbije izdaje i monografije glumaca i glumica, nagrađenih “Dobričinim prstenom”.

Podršku dodeli Nagrade dali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.
Termin i mesto održavanja svečanosti uručenja zlatne kopije prstena velikog Dobrice Milutinovića dobitnici Mirjani Karanović biće naknadno saopšteni.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde