33. FFHN-MFF: Mira Banjac dobitnica Nagrade “Milan Žmukić”

0
176

U Herceg Novom se pod sloganom “Cjeli dan na filmu” održava od 1. do 7. avgusta 33. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival.

33. FFHN-MFF: Mira Banjac dobitnica Nagrade "Milan Žmukić"
Mira Banjac, ovogodišnja dobitnica Nagrade “Milan Žmukić”, priznanja za izuzetan doprinos afirmaciji Festivala u Herceg Novom

Premijerom filma “Grudi” prve avgustovske večeri na Kanli kuli počeo je 33. FFHN-MFF na kome će do zatvaranja biti prikazano 13 filmova u glavnom takmičarskom programu. U ovom filmu Marije Perović, koji je publika imala prilike da gleda kao TV seriju, igra i velika Mira Banjac, ovogodišnja dobitnica Nagrade “Milan Žmukić”, priznanja za izuzetan doprinos afirmaciji Festivala u Herceg Novom. Divi jugoslovenskog filma je na otvaranju nagradu uručio poslovni direktor FFHN – MFF Zoran Živković.

Završen 32. Filmski festival Herceg Novi: Gran Pri za “Sažaljenje”

– Časna nagrada jednog časnog čoveka koji je stub ovog festivala – Milana Žmukića. Zato, ova nagrada zaslužuje da joj čuvamo čast i dostojanstvo i ja se nadam da će tako i biti! – rekla je Mira Banjac i naglasila da je Herceg Novi zaslužio ovakav festival.
– Festivali traju, a mi opstajemo. Pitaju se da li nam trebaju festivali? Da, nasušno nam trebaju! Želim vam dobro zdravlje. Hvala vam što ste odvoliji vreme da provedete ove divne trenutke u ovom divnom gradu, od onih potrebnih, ali svakidašnjih briga koje svi mi imamo. Počastite se jednom lepom kulturom, lepim trenucima, koji nisu baš svakidašnji. Moram da kažem da mi je čast što sam deo filma koji će otvoriti ovaj festival. Bilo mi je lepo, hvala Marija! A sada za mene i izuzetno zadovoljstvo. Marija Škaričić iz Zagreba i crnogorska Melina Merkuri velika glumica Dubravka Drakić! – poručila je Banjac.

Koncerti Georgieva u njegovom rodnom Herceg Novom 9. i 10. avgusta

Zatim je Mira Banjac pozvala na scenu glumice Mariju Škaričić i Dubravku Drakić, rediteljku Mariju Perović i sve žene koje su došle na otvaranje festivala. Žene u filmskoj industriji: glumice, rediteljke, producentkinje, scenografkinje, scenaristkinje, kostimografkinje… Tako da su sve one zvanično otvorile 33. FFHN-MFF.

Predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić podsetio je da FFHN–MFF više od tri decenije promoviše regionalnu i svetsku kinematografiju, autore i autorke koji svojim umećem, talentom i hrabrošću kroz umetnički iskaz ukazuju na ono što je problematično i jasno vidljivo, ali i ono što je sakriveno od nas, ničijom krivicom, do naše sopstvene.
– Zato mi je posebna čast što večeras, na otvaranju 33. izdanja festivala imamo svetske premijere dva crnogorska filma. To pokazuje da razvoj kinematografije u Crnoj Gori ima podršku, ali i da hercegnovski festival filma ostaje najznačajnije mesto promocije i afirmacije naših stvaralaca! – istakao je Katić.

MIRA BANJAC: Bata Stojković bio je patrijarh srpske glume

On je naglasio da film, kao umetnička sila, sam po sebi nameće napredak – ne samo umetnosti, već i individualne misli, utiče na širok krug onih koji ne pripadaju grupi filmskih stvaralaca, glumaca, uopšte učesnika u kreiranju tih posebnih, magičnih vidika ka prostranstvima za koja možda nismo bili ni svesni da su nadomak naše mašte, misli i osećanja.
Ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović rekao je da je osobeni ambijent Herceg Novog, stvaran viševekovnim kulturnim prožimanjem na ovoj živopisnoj kapiji najlepšeg jadranskog zaliva, dobio pre 33 godine ono što možemo nazvati adekvatnim kulturnim sadržajem – filmski festival koji slovi za jednu od najznačajnijih manifestacija ove vrste u regionu.

Snima se: Druga sezona serije “Biser Bojane” reditelja Milana Karadžića

– Zato bi se moglo reći da je Montenegro film festival postao svojevrsni savremeni odraz same filmičnosti ovog grada i njegove kulturne tradicije, ali i jedna funkcionalna platforma za ostvarivanje međukulturalnog dijaloga i saradnje. Projekcije u amblematičnom istorijskom ambijentu Kanli kule i tvrđave Forte mare, do onih na otvorenim i zatvorenim scenama modernog Herceg Novog, učinile su da celi grad tokom održavanja filmskog festivala živi u znaku umetnosti pokretnih slika, što za brojnu publiku i stručnu javnost predstavlja jedno posebno iskustvo! – istakao je Bogdanović. On je naglasio da je realizacijom programskih sadržaja od javnog interesa za domaću kinematografiju, afirmacijom kulturne raznolikosti i interkulturnog dijaloga, stimulisanjem međuregionalnog i međunarodnog partnerstva i komunikacije, FFHM-MFF jedna je od tri manifestacije koja je zavredila status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Kotor

Na Kanli kuli, na otvaranju 33. FFHN-MFF, održane su svetske premijera filmova iz Crne Gore – “Grudi” u režiji Marije Perović i “Dohvati nebo” reditelja i scenariste Milutina Dake Darića. Inače, film “Grudi” je završen nakon što je TV serija prokstarila meridijanima i ekranima, a dobila je i prestižnu nagradu u Seulu. Prati savremenu priču o tri žene u Nikšiću, pri čemu bi to moglo biti i na bilo kom drugom mestu. Rediteljka Marija Perović o tom svom ostvarenju kaže da sve kreće od susreta četiri najbolja prijatelja na proslavi godišnjice mature. Fokus je na tri junakinje, Anu, Zorku i Jelenu, i jednog muškarca, odnosno ono što se dešava u njihovim životima. Oni su zapravo atipični junaci, koji su u srednjim godinama, završili su fakultete, željni su života… Jedna od junakinja je bolesna, te je ovo i priča o požrtvovanju, prijateljstvu i ljubavi, muško-ženskoj i ljudskoj.

ANA MARIA ROSSI: “Ajvar” je film o ljudima koji suštinski ne pripadaju nigde

– Film “Grudi” su snažna ženska, zapravo ljudska priča. Prožeta je nežnošću, duhovitošću…. junakinje se zovu Jelena, Ana, Zorka po šćerima kralja Nikole… i svaka ima svoju priču. Moja Jelena je ona koja nije otišla, ostala je da živi u Nikšiću i tu dovela svog supruga Engleza; i sad ona bi u beli svet, a on u mirne predele očaravajuće crnogorske prirode… i nikome nije lako! – kaže izvanredna crnogorska glumica regionalne reputacije Dubravka Drakić, koju publika dobro zna po ulogama i sa malih ekrana i sa pozorišne scene.

Selektor programa dugometražnih igranih filmova je reditelj Ivan Bakrač. Filmovi su podeljeni u selekcije: “Dugometražni igrani film” (zvanična takmičarska selekcija i vantakmičarska selekcija); “Kino Evropa”; i “Ponoćne projekcije”. Lokacije za prikazivanje su Kanli kula, Forte Mare, Dvorana “Park”, Amfiteatar Dvorane “Park” i Institut “Dr Simo Milošević”. Zvanična takmičarska selekcija predstavlja odabir najuspešnijih filmova iz Crne Gore, regiona i Balkana.

Snima se TV serija “Grupa”, Vojin Ćetković igra inspektora

Film “Ajvar” Ane Marije Rosi u Herceg Novom će imati internacionalnu premijeru; film “Mamonga” u režiji Stefana Maleševića regionalnu; a filmovi “Ti imaš noć” u režiji Ivana Salatića i “Sam samca” u režiji Boba Jelčića crnogorsku premijeru. Biće prikazani i filmovi “Između dana i noći” u režiji Andra Martinovića i “Granice kiše” u režiji Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića. Publika će videti i film iz Rumunije “Monstrumi”; iz Bugarske “Otac”; kao i film iz Turske “Predivna ravnodušnost”….

U takmičarskoj selekciji biće prikazani i filmovi iz Severne Makedonije “Bog postoji, ime mu je Petrunija”; iz Srbije “Šavovi”; i iz Slovenije “Posledice”. Ovogodišnji kanski pobednik, južnokorejski film “Parazit”, svečano će 7. avgusta, uz dodelu nagrada, zatvoriti festival. O nagradama u zvaničnoj takmičarskoj selekciji odlučivaće žiri: reditelj Vinko Brešan (Hrvatska); glumac Nikola Ristanovski (Severna Makedonija); producentkinja Dunja Klemenc (Slovenija); producentkinja Jelena Mišeljić (Crna Gora); i reditelj Nikola Ljuca (Srbija). Izvršni producent Festivala je JUK “Herceg Fest”, a Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Hereceg Novi su glavni pokrovitelji.

6. Bašta Fest: “Zlatna imaginacija” za “Randevu u mesečevoj orbiti”

Festival obuhvata i velike svetske naslove među kojima su: “Bol i slava”; “Žao nam je što smo vas propustili”; “Mladi Ahmed”; “Izdajnik”; “Portret devojke na vatri”; “Ljubav na mrežama”; “Pad kralja”… Takođe, selekciju posvećenu dokumentarcima, zatim studentskim filmovima, brojne prateće sadržaje i drugo.

E. A. / Foto: Filmski festival Herceg Novi

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde