Milivoje Pavlović dobitnik Nagrade Vukove zadužbine

0
144

Vukova zadužbina od 1990. godine dodeljuje godišnje nagrade za nauku i za umetnost. Nagrada za umetnost dodeljuje se jednom autoru za originalno umetničko delo nastalo u Srbiji ili inostranstvu, odnosno za književno delo objavljeno na srpskom jeziku.

Ovogodišnja Nagrada Vukove zadužbine za umetnost, kojom je vrednovana izdavačka produkcija na srpskom jeziku između dva Sajma knjiga, pripala je dr Milivoju Pavloviću za delo “Pisma sa dvostrukim dnom”. Ovu knjigu su zajednički objavili Zavod za udžbenike i Službeni glasnik.

Radost čitanja: 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 28. oktobra

Odluku je doneo žiri kome je predsedavao dr Draško Ređep, a čiji su članovi akademik Svetislav Božić; dr Branko Zlatković; Miroljub Todorović; Đoko Stojičić; Rada Đuričin; Milan Stojkov; Saša Milenić; i Đorđe Malavrazić.
Nagrada Vukove zadužbine sastoji se od povelje, plakete s Vukovim likom i novčanog iznosa nagrade.

Pavlovićeva knjiga temelji se na analizi književne istorijske, estetske, etičke i sociokulturne dimenzije korespodencije niza srpskih stvaralaca s velikom epistolarnom energijom – od Svetog Save i Stefana Lazarevića, preko Dositeja, Vuka, Njegoša, Skerlića, Andrića, Crnjanskog, Isidore, Matića i Selimovića, do Miljkovića, Pekića, Kiša i Radovana Belog Markovića.

Vladimir Kecmanović dobitnik Andrićeve nagrade za 2017. godinu

Posebnu vrednost knjige predstavlja, prema oceni žirija, analiza prepiske koji su književnik Dobrica Ćosić i istoričar Vlado Strugar, osluškujući i tumačeći huk uzbudljivog vremena, vodili od 1988. do Ćosićeve smrti (2014).

Milivoje Pavlović je profesor Fakulteta za kulturu i medije i predsednik Programskog saveta RTS. Ovo je njegova petnaesta knjiga. Pre dve godine objavio je obimnu monografiju o Danilu Kišu, koja je na srpskom imala tri izdanja; ove jeseni knjiga izlazi iz štampe u Budimpešti na mađarskom jeziku, a prevodi se i na francuski i hebrejski.
Nagrada Vukove zadužbine za umetnost biće uručena na posebnoj svečanosti.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde