Milena Dravić jubilarni laureat glumačkog priznanja za životno delo “Dobričin prsten”

0
299

Jubilarni laureat velikog glumačkog priznanja za životno delo, “Dobričin prsten”, je Milena Dravić. Njoj je ovo priznanje uručeno na svečanosti u Zvezdara teatru, u petak, 15. decembra.

milena dravić dodela z teatarMilena Dravić je primila ovu veliku nagradu u godini jubileja – 80 godina od kako je 1937. ondašnje Udruženje glumaca darivalo Dobricu Milutinovića jedinstvenim prstenom povodom četrdesetogodišnjice njegovog umetničkog rada. Milutinović je na ruci poneo prsten koji je izradio kraljevsko dvorski juvelir Milivoje T. Stefanović. A, od 1980. godine – povodom stogodišnjice rođenja velikog glumca – “Dobričin prsten” se, kao najveće glumačko priznanje, dodeljuje za životno delo.

Otkrivena statua Draganu Nikoliću u Vrnjačkoj Banji

Milena Dravić je jedina glumica s ovih prostora nagrađena na Kanskom festivalu. Uručujući joj nagradu za ulogu Kaće u filmu “Poseban tretman”, direktor kanskog festivala je, čestitajući joj, kazao i da joj je to priznanje i za niz drugih blistavih uloga u filmovima prikazivanim u Veneciji, Berlinu, Kanu… U tom filmu Milena, kao doktorka Kaća, nežno i snažno u isti mah, kaže: “Teško je boriti se za prave stvari u ovako malom gradu, pogotovo kad ste žena.”

Milena Dravić film bitka na neretvi
Milena u filmu “Bitka za Neretvu”

U svet sedme umetnosti zakoračila je sa filmom Františeka Čapa “Vrata ostaju otvorena”. Na završetku tog snimanja proslavila je svoj 18. rođendan. Posle toga slede “Diližansa snova”, “Bolje je umeti”, “Zajednički stan”, “Leto je krivo za sve”, “Uzavreli grad”… Ali, tek sa sedmim filmom koji je radila, “Prekobrojna”, Branka Bauera, Milena se odlučuje za glumu kao svoj poziv. Za tu ulogu dobila je i Zlatnu arenu u Puli. I postala je tad najmlađi laureat tog laskavog priznanja.

ZBOGOM, SMOKI: Ljubiša Samardžić legenda jugoslovenskog filma

milena dravić film jutro
Iz filma “Jutro”

Uslediće potom i kvantitetom i kvalitetom maestralna karijera. Ovenčana i nagradama, domaćim i stranim. Za ulogu u filmu “Jutro” Puriše Đorđevića dobila je Zlatnu ružu na Venecijanskom festivalu. Od 1961, pod okriljem ondašnjeg Kino kluba, nastaju tzv “novi jugoslovenski film” i “crni talas” – umetnički pobunjenici, kako će ih kasnije filmski znalci nazvati. A, taj filmski tok “prisvaja” Milenu 1965. godine. I, kreće bravurozna saradnja.

Poseban medaljon je, u zemlji zabranjivan, a u svetu nagrađivan, film “WR – Misterija organizma”, Dušana Makavejeva. Prvo prikazivanje je bilo u Londonu, a više od dvadesetak godina prikazivan je u bioskopu “Academy two”. U čuvenim, produkcijski impresivnim partizanskim filmovima, Milena je odigrala tek nekolicinu uloga. Ali, biser do bisera. Za ulogu doktorke Vere u ratnom spektaklu “Sutjeska”, Ranko Munitić, pozorišni kritičar, novinar i istoričar umetnosti, između ostalog, rekao je: “Za takav domet nema paralele. Ni nagrade veće od samog postignuća. Tu bi i Oskar delovao nepristojno.”

ZDRAVKO ŠOTRA: Hercegovački susret usred Amerike

Milena Dravić iz filma Sutjeska sa Velimirom Batom Živojinovićem
Iz filma “Sutjeska” sa Velimirom Batom Živojinovićem

Milenina filmska karijera broji 100 naslova, bez TV ostvarenja i u svakoj ulozi je pokazala da ume da bude svoja i nenadmašna. Njena Gospođa iz autobusa sa šeširom i lisicom u “Buretu baruta” Gorana Paskaljevića (1998) je amalgam našeg osećaja bespomoćnosti, u kom smo se, tih devedesetih gušili, raspeti između ludila koje je dobilo puni legitimitet, i ono malo zdravog razuma koji je bio okužen i kažnjavan, a bez koga čovek ipak nije mogao živeti. Njena Ema u filmu “Agi i Ema” Milutina Petrovića je lik kao pogonska sila celokupnog zapleta u kom je iznova, na neponovljiv način, glumom otkrivala misteriju čoveka. Naslućujući i poetsku tajnu ljudskog bića.

Dragan Nikolić i Milena Dravić dobili mural u Doboju
Milena Dravić i Dragan Nikolić na muralu u Doboju

U svet malih ekrana zakoračila je Milena samo nekoliko godina posle filmskog debija sa ostvarenjem Františeka Čapa. Njen prvi TV nastup bio je u dečjoj seriji “Laku noć, deco” rađenoj po tekstovima Duška Radovića i Mike Antića, a režirao je Kokan Rakonjac. Ubrzo sledi svojevrstan šou program “Lift za peti sprat” u režiji Aleksandra Ace Đorđevića. Tu joj je partner bio Vlastimir Đuza Stojiljković. I tako do preko 60 naslova…

SINIŠA PAVIĆ: Radio sam kao da ću živeti 1.000 godina

Kada je o televizijskom šou-programu reč, onda će u analima svakako ostati zapisan legedarni “Obraz uz obraz” reditelja Zdravka Šotre. A, koji je radila sa suprugom Draganom Nikolićem. “Šou-program Milene i Dragana tvorevina je sazdana od snažne discipline i sistema”, pisali su TV znalci, ističući njihov ogroman rad i vrhunski profesionalizam.

Milena Dravić Dragan Nikolić Obraz uz Obraz
Milena i Dragan u seriji “Obraz uz obraz”

Čitav je niz njenih čuvenih TV rola. Pomenimo tek – Anu Gutijar u “Švabici”; Jaru iz “Košutara”; Gvozdenku iz “Priča iz radionice”; Borku iz legendarne TV drame “Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo”, posle koje smo se upravo njenim i replikama partnera joj, sjajnog Slobodana Đurića, svi izvinjavali. Uz neizbežan osmeh! Kultna je njena “Gospođa ministarka” u režiji Zdravka Šotre. A tek “Svaštara” Duška Radovića ili “Nepričava” sa Zoranom Radmilovićem… I tako dalje, i tako redom, Milena je i kroz mali ekran milionima ljudi činila život i lepšim i boljim.

Nove poštanske markice sa likovima glumačkih velikana

Sjajne je uloge ostvarila i u brojnim komedijama, otkrivajući publici da je ono najlepše u pravoj komediji – pobeda života. Na pozorišnu scenu zakoračila je 1971. ulogom u predstavi “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji”. Osvajala je rolom u predstavi “Kod lepog izgleda”; briljirala kao Lekareva žena u “Dekameronu 81” Roberta Čulija; bila neodoljiva gospođa Smit u “Ćelavoj pevačici”; osvajala publiku na svim meridianima sa monodramom “Milena u svetu muškaraca”…

Milena Dravić Obraz uz obraz sa suprugom Draganom Nikolićem i Velimirom Batom Živojinovićem Milena Dravić
“Obraz uz obraz” sa suprugom Draganom Nikolićem i Velimirom Batom Živojinovićem

Pišući o predstavi “Ptic i ptica” Zvezdara teatra, Laslo Vegel, pozorišni kritičar i dramski pisac, rekao je: “Milena Dravić nije danas samo jednostavno glumica, njena umetnost je deo jedne mitologije. Ona simboliše istoriju našeg osećaja života, našeg senzibiliteta.” Osvajala je sa scene i kao brilijantna Marija Šparović u predstavi “Bokeški D Mol” Centra za kulturu Tivat. I kao čudesna Mod u predstavi “Harold i Mod” Beogradskog dramskog pozorišta. Zablistala je na sceni Zvezdara teatra i kao nezaboravna Rajna u “Urnebesnoj tragediji” Dušana Kovačevića premijerno odigranoj 1991. Kritika između ostalog beleži:

Biografija Gage Nikolića među najčitanijim izdanjima

– Pisac – reditelj nas podseća na ono što u pozorištu volimo: da vidimo neke ljude koji su nam odnekud poznati u okolnostima za koje bismo se zakleli da “kradu” od našeg iskustva. Dijagnosticiranje stanja u “Urnebesnoj tragediji” dovedeno je, čini se, do kraja. Ono što sledi može biti samo analiza bolesti… Konačno, ali ne i naposletku – Milena Dravić! Igrala je Rajnu, onu kojom se ženi deda. Kako je igrala. Lako!

milena dravić Lari Tompson
U predstavi “Lari Tompson” Milena je igrala punih 18 godina

Uloga upravnice Katarine u predstavi “Lari Tompson – tragedija jedne mladosti” njena je najdugovečnija uloga. Igrala ju je punih 18 godina praćena salvama pohvala, ovacija… I tom je ulogom pokazala i dokazala da je sve što je radila bilo reper i da je njena gluma simbol našeg osećaja života.

Monografija o pozorišnom reditelju Dejanu Mijaču

Na dodeli Nagrade “Dobričin prsten” Mileni Dravić sala Zvezdara teatar je bila prepuna. Svečanost je bila ispunjena i smehom i suzama, setom, melanholijom i radošću. Toliko je sve bilo nabijeno emocijama da je Milena na kraju poručila: “Hvala vam, sve vas volim, ovim ste mi produžili život.”

milena dravić W. R. Misterij organizma
U filmu “WR misterija organizma”

– U ovoj kući je bilo mnogo lepih svečanosti, ali danas je jedan od najvažnijih dana od kako je ona otvorena pre 30 godina. Milena Dravić dobija svoje odavno zasluženo priznanje – poručio je Duško Kovačević, upravnik Zvezdara teatra.

„Hipnoza jedne ljubavi“ 50. put pred publikom 

Osim prstena, Milena je dobila i diplomu koju je izradio akademski slikar i scenograf Geroslav Zarić. Monografija “Milena Dravić” autorke Tatjane Nježić, Udruženje dramskih umetnika Srbije objavljuje kao pripadajući deo nagrade “Dobričin prsten”. Posle “Kratkog filma o velikoj Mileni” Miloša Radovića, mozaika satkanog od njenih uloga, dijaloga, slika i izjava, okupljenima su se obratili Milenine kolege i saradnici: Dejan Mijač; Jelena Đokić; Jagoš Marković; Branka Petrić; Stefan Arsenijević; Zdravko Šotra; Seka Sablić; Radoslav Zelenović; i Rade Šerbedžija, koji joj je otpevao i nekoliko pesama, uz pratnju trija Vasila Hadžimanova.

milena-dravic monografija
Monografija “Milena Dravić”

– Više od dve godine nisam nastupila u Zvezdara teatru. Sudbina je, valjda, tako htela, ali ono što znam je da su u ceo ovaj prostor, na sceni, u gledalištu, u garderobama, čak i u zidovima Zvezdare utisnute velike emocije, strepnje, treme, nadahnuća, radosti igranja. A, pod budnim okom duša Bate, Ruže, Bore, Pere, Cige, moga Dragana, Đuze… – rekla je na kraju Milena.

E. A. / Izvor: Zvezdara teatar, Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde