Milan Lane Gutović dobitnik Nagrade za životno delo “Zlatni ćuran”

0
110

Nagrada “Zlatni ćuran” za životno delo sastoji se od statute, unikatne povelje i novčanog iznosa.

Milan Lane Gutović, Foto: Printskrin YouTube / Veče sa Ivanom Ivanovićem

Festival Dani komedije u Jagodini doneo je odluku da na 49. festivalu, marta iduće godine, nagradu za životno delo dobije Milan Lane Gutović.

48. Dani komedije: Najbolja i najsmešnija predstava po oceni publike “Tenor na zajam”

Popularni glumac u svojoj bogatoj umetničkoj karijeri ostavio je dubok trag i postao, zahvaljujući pre svega televizijskim serijama, popularan i omiljen kod najšire publike.
Gutović je imao prvi susret sa gledaocima u Jagodini već prve godine festivala, pre 49 godina ulogom u legendarnoj predstavi “Buba u uhu” Jugoslovensko dramskog pozorišta. Lane Gutović je dobio 1978. godine Statuetu “Ćuran” za ulogu Vladimira u predstavi “Pučina” istog pozorišta.

Zlatni ćuran
Ljiljana Dragutinović dobitnik “Zlatnog ćurana” za životno delo

Milan Lane Gutović rođen je 1946. u Umci. Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu završio je 1967. Bio je jedan od čuvenih “Bojanovih beba”, zajedno sa svojim kolegama sa klase (Josif Tatić; Svetlana Ceca Bojković; Ivan Bekjarev; Đurđija Cvetić; Tanasije Uzunović) koje je Bojan Stupica primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu Gutović postaje 2006.

Zlatni ćuran: Nagrada za životno delo Predragu Ejdusu

Igrao je u predstavama “Protekcija”; “Kad su cvetale tikve”; “Buba u uhu”; “Ruženje naroda u dva dela”; “Za kim zvono zvoni”; “Pučina”; “Kolubarska bitka”; “Valjevska bolnica”; “Narodni poslanik”; “Otelo”; “Putujuće pozorište Šopalović”; “Rodoljupci”; “Ko se boji Virdžinije Vulf”; “Šuplji kamen”… Neke od tih uloga donele su mu brojne nagrade i priznanja. Poslednje dve decenije igra svoj “Kabare”, sa kojim je gostovao širom sveta.

Akademija 28: Milan Gutović u predstavama “Obično veče” i “Ukrađena ličnos’”
Milan Lane Gutović dobitnik Nagrade za životno delo "Zlatni ćuran"
Gutović u predstavi “Ukrađena ličnos'”, Foto: Promo

Filmsku karijeru započeo je 1968. u filmu Radoša Novakovića “Bekstva”. Nakon toga je usledio bogati kinematografski opus. Veće sporedne i epizodne uloge je igrao u nekoliko filmova (“SB zatvara krug”; “Povratak otpisanih”). Prvu glavnu ulogu igra 1979. u filmu Miće Miloševića “Drugarčine”, koji ga je angažovao i 1981. za film “Laf u srcu”, čiji su scenario pisali Siniša i Ljiljana Pavić, gde se epizodno pojavio kao Srećko Šojić.

Godinu dana kasnije, odlučuju da njegov lik prošire i snimaju film “Tesna koža”. U ovom ostvarenju su Lane i Nikola Simić u glavnim ulogama, a film je imao enormnu gledanost. Zato je usledilo snimanje nastavaka 1987, 1988. i 1991. Gutović je veće i glavne uloge ostvario i u filmovima “Erogena zona”; “Debeli i mršavi”; “Crna Marija”; “Majstor i Šampita”; “Špijun na štiklama”; “Uslovna sloboda”; “Sedam i po”…

Sterijina “Laža i paralaža” u režiji Juga Radivojevića odigrana 150. put
Milan Lane Gutović dobitnik Nagrade za životno delo "Zlatni ćuran"
Iz predstave “Šuplji kamen”, Foto: Promo

Prvu veću ulogu na televiziji ostvario je 1971. u seriji Siniše Pavića “Diplomci”. Veću popularnost stiče kao Đankarlo Maroti u “Boljem životu” i Dragoslav u “Otvorenim vratima”. Nastupio je u više od 400 epizoda serije “Pustolov”, koja je emitovana na RTS-u, kao program za decu i mlade. Najveću popularnost na televiziji je stekao 2006. u TV seriji “Bela lađa”, ponovo zaigravši lik Srećka Šojića.

Lane je bio voditelj i autor nekoliko emisija i kratkih humorističko-satiričnih priloga na Televiziji Pink, TV Foks i RTS. Njegove najpoznatije emisije su “Oralno doba” i “Ne može da škodi”.

UK “Vuk Stefanović Karadžić: Premijera predstave “Šuplji kamen”
Milan Lane Gutović dobitnik Nagrade za životno delo "Zlatni ćuran"
Milan Gutović i Nebojša Dugalić u predstavi “Laža i paralaža”, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Dobitnik je Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru (2005); Sterijine nagrada, za ulogu Vladimira u predstavi “Pučina” (1978); Nagrade Zoran Radmilović, za ulogu Uče u drami “Ruženje naroda u dva dela” (1988); Zlatne arene u Puli, za ulogu u filmu “Poltron” (1989); Nagrade Car Konstantin, za najbolju glavnu ulogu u filmovima “Uslovna sloboda” i “Sedam i po” na 41. Filmskim susretima u Nišu (2006); Nagrade Raša Plaović, za ulogu Falstafa u predstavi “Vesele žene vindzorske” (2007)…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde