Mihailo Miša Blam dobio ulicu u centru Nišu

0
20

Skupština Grada Niša usvojila je 20. januara predlog Nišville jazz festivala da jedna ulica u gradu ponese ima istaknutog umetnika.

Mihailo Miša Blam dobio ulicu u centru Nišu

Tako će u centru grada džeza, kako mnogi nazivaju Niš, Mihailo Miša Blam (1947-2014), poznati kontrabasista, kompozitor, pedagog i publicista dobiti svoju ulicu. Ime Miše Blama poneće nekadašnja Skopljanska ulica, koja se nalazi u blizini Simfonijsklog orkestra i Sinagoge. Odluka je ozvaničena u Službenom listu grada Niša.

Niš odaje priznanje umetnicima: Ulice sa imenima preminulih glumaca
Mihailo Miša Blam dobio ulicu u centru Nišu
Mihailo Miša Blam krajem osamdesetih prošlog veka, Foto: Želimir Gvojić el gvojos 

U obrazloženju koje je Nišville jazz festival podneo Komisiji za imenovanje ulica i trgova Grada Niša, navedeno je da je Miša Blam dao nemerljiv doprinos razvoju džeza u Srbiji, ali i u Nišu – još od prvih izdanja džez festivala u Nišu osamdesetih godina prošlog veka pa sve do smrti, 2014. godine.

Usna harmonika Boba Geldofa u Nišville džez muzeju

Mihailo Miša Blam je na Nišville festivalu bio učesnik muzičar; kompozitor; voditelj tribina i programa; predavač na radionicama… Godine 2010. je dobio nagradu za životno delo koju Nišville dodeljuje najistaknutijim džezerima sa ovih prostora.

Otvoren Nišville Jazz muzej, Niš narednih dana grad džeza

Miša Blam je stalno ponavljao da “kultura jeste skupa, ali je nekultura najskuplja”. Bio je čovek velike intelektualne širine i kosmopolita. On je, s obzirom na svoje umetničke kvalitete, mogao da živi bilo gde u svetu. Miša i jeste živeo i radio na različitim meridijanima. I bio je najbolji ambasador svoje domovine, ali je uvek osećao potrebu da se vrati u Srbiju i uradi još nešto za promociju pravih kulturnih vrednosti.

Višedecenisjki rad na prikupljanju predmeta i dokumentacije, Miša Blam je nekoliko godina pre smrti krunisao prvom postavkom Muzeja Džeza u Srbiji. Autor je i knjige “Džez u Srbiji 1927–1944”. U njoj je objedinio istorigrafske podatke vezane za početke džeza na ovim prostorima.

Otvoren džez centar i klub “Mihailo Miša Blam”
Mihailo Miša Blam dobio ulicu u centru Nišu
Miša Blam na trećem World music samitu 18. oktobra 2012. u Etnografskom muzeju u Beogradu, Foto: Tomislav Jović (World Music Asocijacija Srbije)

Dobitnik je mnogih priznanja, a uredbom Vlade Srbije i posebnog priznanja za doprinos nacionalnoj kulturi Srbije. Njegova sestra, istaknuta glumica Nada Blam, nedavno je poverila na čuvanje Nišville jazz muzeju deo eksponata vezanih za džez u Srbiji. Njih je Mihailo Miša Blam decenijama prikupljao.

Nišville festival se nada da će se i Mišin rodni Beograd na sličan način odužiti velikom umetniku, tako što će jednu ulicu na njegovom voljenom Dorćolu nazvati njegovim imenom, kada je već propušteno da bude sahranjen u Aleji velikana.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde