Merlinka festival od 31. maja do 2. juna u Novom Sadu

0
100

Festival se realizuje uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije kao deo programa “Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji za 2019. godinu” i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Merlinka festival od 31. maja do 2. juna u Novom Sadu

Merlinka festival će po peti put gostovati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu od petka, 31. maja, do nedelje, 2. juna. Za tri dana biće prikazano 12 filmova iz Austrije, Brazila, Bugarske, Izraela, Indije, SAD, Srbije i Španije. U pitanju su najbolji filmovi koji su nagrađeni na Merlinka festivalu.

24. FAF: Uručenjem nagrade za životno delo Želimiru Žilniku i projekcijom “Kradljivaca” otvoren festival
Merlinka festival od 31. maja do 2. juna u Novom Sadu
Želimir Žilnik; Foto: Merlinka festival

Festival u petak, 31. maja u 19 časova otvara dokumentarni video Želimira Žilnika “Među ljudima: Život i gluma”. Ovo ostvarenje prati glumce amatere koji su učestvovali kao protagonisti u Žilnikovim filmovima, kao što su “Marble Ass”; “Stara škola kapitalizma”; “Tvrđava Evropa”; “Pioniri maleni…,”; “Pirika na filmu”; “Rani radovi”; “Crni film”; “Sedam mađarskih bajki”; “Kenedi se ženi”…

Nakon projekcije ovog filma biće prikazan kratki austrijski film “Matijas” u režiji Klare Štajn, koje je dobio specijalnu nagradu na Merlinka festivalu u Beogradu. Prati mladog trans muškarca koji pokušava da uskladi svoj novi identitet u odnosu na njegovu devojku i posao. U 21h biće prikazan još jedan austrijski film. U pitanju je “Ja, životinja” u režiji Katarine Mukštajn o kontradiktornim silama koje vode naše živote: želja, strast i razum. Film je premijerno prikazan na Berlinalu prošle godine, a u Cirihu je nagrađen kao najbolji igrani film sa nemačkog govornog područja.

GORAN RADOVANOVIĆ: Teško je napraviti emotivan film kada je reč o Dušanu Makavejevu
Merlinka festival od 31. maja do 2. juna u Novom Sadu
Izložba “Nežne strategije otpora”, Foto: Merlinka festival

Program u subotu, 1. juna počinje u 18h vođenjem kroz izložbu “Nežne strategije otpora” Roberta Sabo Benkea, poreklom iz Novog Kneževca. On je početkom devedesetih odabrao Budimpeštu kao bazu i scenu svoje umetničke prakse. Izložba predstavlja presek kroz njegov tridesetogodišnji rad i artikuliše se kroz tri tematske celine: “The Place”; “The Self”; “The Other”. U 19h biće prikazan američki dokumentarac “Skoti i tajna istorija Holivuda” u režiji Mata Tirnauera. U pitanju je portret neobuzdane holivudske legende Skotija Boversa, čiji memoari su zabeležili decenije koje je proveo ispunjavajući seksualne želje filmskim zvezdama.

Merlinka festival od 31. maja do 2. juna u Novom Sadu
Filmovi “Među ljudima: Život i gluma”, “Skoti i tajna istorija Holivuda”, “Brak”, i “Tvrdokorna farba”, Foto: Merlinka festival

Nakon projekcije ovog dokumentarca biće prikazani kratki filmovi “Sisak” iz Indije u režiji Faraza Arifa Ansarija. Film je osvoji NoizzMaker nagradu za filmsku hrabrost. Posle toga publika će videt srpskii film “Zid” u režiji Branislava Kostića, koji je osvojio specijalnu nagradu na Merlinka festivalu u Beogradu. U 21h biće prikazan višestruko nagrađivani američki film “1985.” u režiji Jena Tana. Premijeru je inače imao na SXSW festivalu. Film prati mladića koji krije svoju seksualnu orijentaciju i koji se vraća u porodični dom za praznike kako bi nešto saopštio svojoj konzervativnoj porodici.

66. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran pri i strukovnih nagrada
Merlinka festival od 31. maja do 2. juna u Novom Sadu
Filmovi “Ja, životinja”, “1985”, “Sisak” i “Trenifeg”, Foto: Merlinka festival

Program u nedelju, 2. juna počinje projekcijom brazilskog dokumentarca “Trenifeg” u režiji Kika Goifmana i Klaudije Prisile. Film je dobio nagradu za najbolji dokumentarni film na Merlinka festivalu u Beogradu i na Berlinalu. Dokumentarac prati MC Linn Da Quebrada, crnu trans ženu, izvođačicu i aktivistkinju koja živi u siromašnom delu Sao Paola. Njeni elektrizirajući nastupi (sa puno golotinje) se hrabro bore sa brazilskim hetero-normativnim mačizmom. Posle ovog filma biće prikazana tri nagrađena kratka filma. To su bugarski “Brak” u režiji Slave Dojčevske, koji je dobio glavnu nagradu žirija Merlinka festivala u Beogradu; izraelski “Po dvoje od svake vrste” koji je dobio nagradu za najbolji animirani film; i španski “Najbolji momenat”, koji je dobio nagradu publike.

Merlinka festival od 31. maja do 2. juna u Novom Sadu
Filmovi “Najbolji momenti”, “Matijas”, “Zid” i “Po dvoje od svake vrste”, Foto: Merlinka festival

U 21 čas biće prikazan brazilski film “Tvrdokorna farba” u režiji Filipea Matzembahera i Marcija Reolona, koji je dobio nagradu za najbolji igrani film na Merlinka festivalu u Beogradu i Tedi nagradu na Berlinalu. Radnja filma dešava se u brazilskom gradu Porto Alegre na jugoistoku zemlje i fokusira se na socijalno neprilagođenog mladića koji izlazi iz svoje ljušture samo tokom nastupa u čet rumovima kada se skida i maže svoje telo neonskim bojama.

Merlinka festival od 31. maja do 2. juna u Novom Sadu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde