50. Radost Evrope: Međunarodni susret dece Evrope od 2. do 5. oktobra

0
119

Centralna proslava “Radosti Evrope” održaće se od 2. do 5. oktobra u Beogradu pod sloganom “Put u središte sreće”.

50. Radost Evrope: Međunarodni susret dece Evrope od 2. do 5. oktobra

“Radost Evrope” – Međunarodni susret dece Evrope je najveća i najstarija međunarodna manifestacija dečjeg stvaralaštva, ustanovljena 1969. godine. Tako već pola veka početkom oktobra Beograd postaje dečja prestonica Evrope. U srpsku prestonicu stižu deca od 7 do 14 godina iz mnogih zemalja Evrope – igraju, pevaju, glume, a pre svega se druže i dobro zabavljaju. Skoro da nema evropske zemlje čija deca nisu bila gosti “Radost Evrope”. Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta dece Evrope je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent je Dečji kulturni centar Beograd. Inicijatorka manifestacije bila je Donka Špiček, po kojoj sala u Dečjem kulturnom centru nosi ime.

Branka Veselinović i Ranko Risojević dobitnici nagrade za životno delo “Mali…
50. Radost Evrope
Međunarodni susret dece Evrope je najveća i najstarija međunarodna manifestacija dečjeg stvaralaštva, Foto: Dečji kulturni centar

– Ove godine Beograd će ugostiti decu iz 22 evropske zemlje i Kine. Ona će se družiti s našom decom, biće smeštena u beogradskim porodicama i zajednički će stvarati i takmičiti se. Beograd će biti dečja prestonica Evrope! – istakao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.
On je najavio i da će pojedine osnovne škole dobiti murale u čast jubileja i manifestacije, očekuje nas i svečani defile Knez Mihailovom ulicom, mnoštvo radionica, koncerata, sportskih i kulturnih aktivnosti.
– Prijateljstva koja se na ovaj način stvaraju neraskidiva su i traju čitav život! – poručio je Vesić na konferenciji za novinare.

MINJA SUBOTA: Moja generacija je večno mlada i – luda!
50. Radost Evrope: Međunarodni susret dece Evrope od 2. do 5. oktobra
Na konferenciji za novinare predstavljen je program 50. “Radosti Evrope”, Foto: Beoinfo

O značaju manifestacije na konferenciji za novinare u Dečjem kulturnom centru, govorila je Dragica Nikolić, predsednica Odbora manifestacije; a o programu Ivana Tabori Obradović, glavna urednica manifestacije; i Leontina Vukomanović, pomoćnica direktora za programsku delatnost DKC-a.
– Manifestacija raste i razvija se, prati novo doba, usvaja novine, ali je uspešna i trajna zato što je od 1969. utemeljena na pravnim vrednostima. Od svog osnivanja nosi u sebi evropske vrednosti, ali i one koje krase našu zemlju i Beograd: gostoprimstvo i negovanje prijateljstva – istakla je Dragica Nikolić. Ona je dodala:
– Ovo je tek prvih 50 godina, a biće još bolje. Od smo dece naučili da budemo radoznali, neumorni, uvek u pokretu, traganju, otkrivanju.

Gala koncertom zatvoren Međunarodni dečji festival Radost Evrope

Leontina Vukomanović je precizirala da festival počinje karnevalom od Trga Republike do Kalemegdana, odnosno svečanim defileom kostimiranih učesnika manifestacije. Pored orkestra koji će predvoditi svečani defile, na karnevalu nastupiće brojne muzičke i plesne grupe, mažoretkinje, klovnovi na štulama i mnogi drugi izvođači koji će zabavljati mališane. Uz decu iz Evrope biće i mališani iz PU Stari grad, koja ove godine slavi vek postojanja. Prvi put predstaviće se i učesnici projekta “Beograd peva”, koji je podržao Sekretarijat za kulturu, s namerom da u beogradske osnovne škole vrati male horove.
Ivana Tabori Obradović naglasila je da je DKC imao nameru da tokom čitave jubilarne godine “Radost Evrope” živi, tako da su organizovane brojne dečje manifestacije i kreativne radionice. OŠ “Starina Novak” dobila je mural, čime se započelo sa ukrašavanjem škola dečjim radovima iz čitavog sveta.

95 godina Radio Beograda: U godini jubileja četiri nova radijska kanala
oš starina novak mural radost evrope
Minja Subota i Leontina Vukomanović u OŠ “Starina Novak”, koja je dobila mural, čime se započelo sa ukrašavanjem škola dečjim radovima iz čitavog sveta, Foto: Dečji kulturni centar

Dan posle svečanog otvaranja i karnevala, 3. oktobra, održaće se koncerti “Susreti prijateljstva”; 4. oktobra Ekološka akcija “Drvo drugarstva” u Parku Ušće; zatim sportsko-rekreativni dan na Adi Ciganliji i radionice dramske imrovizacije. U subotu, 5. oktobra (18h), kao kruna svega, održaće se gala koncert u Velikoj dvorani Sava centra.
Na kraju konferencije za novinare, potpisan je ugovor između DKC-a i kompanije “Forma Ideale”, koja je ovogodišnji sponzor i prijatelj manifestacije.

“Radost Evrope” od 2015. godine je nosilac EFFE etikete kvaliteta, dodeljene od strane pilot projekta Evropske komisije.

E. A. / Izvor: Beoinfo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde