“Me sem Šaban”: Koncert i izložba u čast Šabana Bajramovića

0
236

Za mnoge kažu da su najveći, za Šabana Bajramovića da je jedini! Navršava se deset godina od smrti legendarnog pevača, kralja romske muzike, koji je proglašen za jednog od najboljih bluz pevača na svetu. Njegov pevački i kompozitorski talenat inspiracija su mnogim mladim muzičarima.

Me sem Šaban Šaban Bajramović, Foto: Nišville
Šaban Bajramović, Foto: Nišville

Već 10 godina je Niš, ali i čitav svet bez kralja romske muzike Šabana Bajramovića. U njegovu čast 7. i 8. juna biće upriličena manifestacija “Me sem Šaban” na romskom ili “Ja sam Šaban” na srpskom. Ulaz je slobodan.

Pesma „Opa cupa“ peva se diljem sveta

Prvog dana će u amfiteatru na Nišavi biti muzičko veče, a narednog biće foto-izložba i tribina u prostorijama Niškog kulturnog centra. Iako će se u Niš tih dana sjatiti veliki broj muzičara, saradnika i poštovalaca Šabanovog dela, u četvrtak 7. juna će dvočasovni koncert održati samo Nebojša Saitović Saita i “Crne mambe”. Repertoar je koncipiran hronološki, onako kako je Šaban stvarao.

Me sem Šaban Crne mambe Foto: Facebook / Neša Saita i Mamba Black
Bend “Crne mambe”, Foto: Facebook / Neša Saita i Mamba Black

– Sa muzikom krećemo od 21,30h, pa do ponoći. Muzika će ići hronološki, od njegovog muzičkog početka 1968, pa do njegove smrti. Mislim da će svi gosti biti zadovoljni! – rekao je Saita, frontmen “Crnih mambi”.

Bista Šabana Bajramovića u Nišville Jazz muzeju

Poznati niški orkestar “Crne mambe” nastavlja tradiciju benda sa kojim je Šaban godinama nastupao. Oni su, inače, organizator ovog omaža slavnom muzičaru, kao i Federacija Roma osnovaca i srednjoškolaca (FROS), uz pokroviteljstvo Skupštine grada Niša i Niškog kulturnog centra.

Šaban BajramovićU amfiteatru na nišavskom keju, gde se nalazi i spomenik Bajramoviću, pojaviće se i pojedini članovi benda “Cubismo”, sa kojima je Šaban nastupao. Zatim glumac Petar Božović, kao i 80-godišnjaci sa kojima je kralj romske muzike napravio svoje prve muzičke korake.

U petak, 8. juna, na dan Šabanove smrti, u prostorijama NKC-a biće izložene njegove fotografije od perioda mladosti, kada je svirao na veseljima, pa do smrti. Istog dana u podne održaće se tribina o Šabanu gde će biti predočena istina o njegovom životu.

DRAGAN RISTIĆ, grupa „KAL“: Koliko je Kusta pomogao Romima, toliko nam je i odmogao
Saban_Bajramovic_na_celu_grupe_Crna_Mamba
Šaban Bajramović na čelu grupe “Crne Mambe”

– Doživeo sam da odem u Sloveniju i da čujem priču da je Šaban iz Bugarske. Na tribini će biti predstavljena istina o Šabanu, najčistija priča o njemu. Biće i dvojica muzičara sa kojima je Šaban počinjao da radi i koji znaju mnogo više o njegovim počecima. Od Šabanovog početka do sada imamo četiri generacije muzičara u orkestru “Crne mambe”. Najstariji ima 80 godina a najmlađi 27 godina. “Crne mambe” počinju da rade od 1983. godine kada je Šaban ugasio orkestar “Naisus”. Do 2008. godine je Bajramović pričao da je to njegov orkestar! – rekao je za “Blic” poznati nišku muzičar Nebojša Saitović – Neša Saita, koji od 2008. vodi “Crne mambe”.

Nišville: Bubnjaru Lazaru Tošiću nagrada za životno delo

Saita obećava dobru muziku i nezaboravni provod na koncertu 7. juna.
– Radili smo na poboljšanju zvuka i aranžmana. Šaban bi bio ponosan na ovo sve što smo uradili i što sada činimo. Trenutno u “Crnim mambama” svira 11 muzičara a na bini će nas biti desetorica. Celu manfiestaciju sami finansiramo kao orkestar za šta smo izdvojili 2.000 evra. Grad Niš i NKC su nas podržali, hvala im veliko na tome! – kazao je Saita.

šaban bajramović albumiUmetnički direktor manifestacije Kariman Alijević ističe da je Bajramović postavio temelje etno džeza.

„Gipsy Kings“ zatvaraju ovogodišnji Nišville festival

– Etno prizvuk sa džezom koji je Šaban imao, mislim da to samo ima u Nišu. “Crne mambe” nastavljaju tim putem da se kreću. Dosta se radilo, dosta se vežbalo. Orkestar je napredovao, doneli su nove stvari. I, to će najverovatnije da se sviđa ne samo niškoj publici, jer znamo da je Šaban bio jedan misionar koji je svoju muziku širio ne samo u Nišu i Srbiji, nego i van granica naše zemlje. Setimo se samo jednog podatka da mu je čuveni magazin iz Londona “Music words” dodelio lasakvu titulu “broj 1” u izvođenju muzičkog dela. To u Srbiji i Jugoslaviji niko nije doživeo! – kaže Alijević.

Petar Božović i "Crne mambe", Foto: Facebook / Neša Saita i Mamba Black
Petar Božović i “Crne mambe”, Foto: Facebook / Neša Saita i Mamba Black

Muzička zaostavština Šabana Bajramovića godinama postaje sve cenjenija. Njegova važnost za promociju romske kulture je nemerljiva, a njegov glas i kompozitorski dar, zauvek ostaju nedostižni.

BBC turistima preporučuje Nišvil

– Šaban je bio čovek, koji za dva minuta mogao da napravi pesmu. Čovek koji je izmislio neke ritmove u muzici. Postoje njegove pesme u kojima ima ritmova koji su muzički nepoznati – naveo je za RTS Saita.

collage2 šaban bajramovićSvoje prve singlove Šaban je snimio u Radio Nišu, gde je muzički urednik bio Dragoslav Petrović. On njegovu muzičku genijalnost upoređuje sa Luisom Armstrongom.
– Njegova posebnost je bila ta transformacija. On je bio u stanju da se za trenutak transformiše u izvanrednog džez muzičara i džez pevača – kazao je Petrović.

PozitivNI festival 2018: Jedinstveni niški ulični art festival na dve lokacije tokom četiri dana
Vitko-i-ŠabanVitko Radomirović i Šaban Bajramović u studiju RTV Ljubljana tokom snimanja prve ploče Beli konj gde je deseta pesma bila Đelem, Đelem
Vitko Radomirović i Šaban Bajramović u studiju RTV Ljubljana tokom snimanja prve ploče “Beli konj” gde je deseta pesma bila “Đelem, đelem”

Šaban je preminuo 8. juna 2008. poslen srčanog udara u 72. godini.
U devetnaestoj godini je zbog ljubavi pobegao iz vojske, pa je kao dezerter, osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku, gde je i počeo da se bavi muzikom. Prvu ploču je snimio 1964, a iza njega je ostalo oko dvadeset albuma i pedesetak singlova. Napisao je i komponovao oko 700 pesama. Preko 20 godina je bio na čelu grupe “Crne mambe” sa kojom je obišao pola sveta. Na poziv Nehrua i Indire Gandi, bio je u Indiji. Spektakularne koncerte održao je širom sveta. Snimao je i filmove – sa Goranom Paskaljevićem “Anđeo čuvar” (1987); sa Milanom Jelićem “Nedeljni ručak” (1982); sa Stoletom Popovim “Ciganska magija” (1997).

Marko Louis objavio spot za pesmu „Cveće cafnalo“
Šaban_Bajramović,_Niš_2010Wikimedia Commons
Spomenik Šabanu Bajramoviću u Nišu, Foto: Wikimedia Commons

Nišville jazz festival je od 2006. godine ustanovio festivalski Grand Prix za fuziju džeza i drugih muzičkih pravaca, a ova nagrada nosi upravo ime Šabana Bajramovića. Sama nagrada je statueta kralja romske muzike.

Nišville jazz festival će ove godine, osim tradicionalnog uvodnog programa 7. i 8. avgusta “Prijatelji Šabanu” na River stageu i dodeljivanja Grand Prix (ove godine nagrada će biti uručena sastavu “Gipsy Kings”), odati još jednu počast velikom kantautoru. U Nišville jazz muzeju, koji će do početka festivala početi da radi u nekadašnjem hamamu u Tvrđavi, deo izložbenog prostora biće posvećen Bajramoviću. Tu će biti izložena i replika njegovog spomenika koji se nalazi na keju, i rad je akademskog vajara Vlade Ašanina.

E. A. / Izvor: Blic, RTS, Nišville

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde