Nišville 2018: “Matt Bianco”, svetska latino džez atrakcija na niškoj Tvrđavi

0
115

Jedan od najpopularnijih latino džez sastava na svetu, britanski “Matt Bianco” nastupiće na ovogodišnjem Nišville jazz festival u subotu, 11. avgusta.

matt bianco
“Matt Bianco”, Mark Fisher i Mark Riley stižu u Niš, Foto: Promo

Bend ove godine obeležava značajan jubilej – 35 godina postojanja. U okviru svetske turneje na čijoj mapi se našao i Niš, “Matt Bianco” će promovisati novi album “Gravity” objavljen prošle godine. Ovaj po mnogo čemu specifičan sastav je tokom karijere izdao 15 albuma i 8 kompilacija. Pored dominantno izraženog latino džez uticaja u njihovoj muzici su prisutni i fank, soul, pop, bosanova, pa čak i sving elementi.

Nišville Jazz Festival otvara prvi džez muzej u Srbiji

“Matt Bianco” su 1983. osnovali Mark Reilly (vokal), Danny White (klavijature) i Kito Poncioni (bas). Za svoj prvi album “Whose Side Are You On?” unajmili su manje poznatu poljsku pevačicu Basiu Trzetrzelewsku. Njeni vokalni aranžmani su dali albumu džez dimenziju kakvu Reilly i White nisu mogli očekivati. Kao i hitove, poput “Get Out Of Your Lazy Bed” i “Half A Minute”, koji su ih pozicionirali na samom startu kao jedan od najznačajnijih bendova osamdesetih. Ime benda je lično ime, koje je izmišljeno, stvoreno je pod uticajem špijunskog sveta tajnih agenata koji je dao koncept njihovoj muzici i liku.
– Voleo sam teme iz špijunskih filmova pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih – svojevremeno je izjavio Mark Reilly.

Nišville: Bubnjaru Lazaru Tošiću nagrada za životno delo
matt bianco
Novi album “Gravity” benda “Matt Bianco” objavljen je prošle godine, Foto: Promo

Basia i Danny White su napustili grupu posle albuma prvenca. Bez starih muzičkih partnera, Mark Reilly je našao klavijaturistu i sešn muzičara Mark Fishera. Snimili su naredni album “Matt Bianca” na kome se našao veliki hit “Yeah Yeah”, a pratila ga je evropska turneja gde su nastupali pred više od 250.000 ljudi.

Posle sledećeg albuma “Samba In Your Casa” (1991) sa “Warner Brothers”, Reilly i Fisher su se rastali sa svojom kompanijom i krenuli snimanje na svoju ruku. Od tada su snimali albume u sopstvenim studijima i nudili ih nezavisnim distributerima širom sveta. Na ovaj način su stekli potpunu umetničku slobodu, ali su ipak dobili ugovore sa “ZYX Music”, sa “Intercordom” u Evropi i “JVC-Victor” u Aziji. Stekli su veliku bazu lojalnih fanova u Japanu i ostatku Azije sa albumima “Another Time Another Place”, “Gran Via”, “World-Go-Round”, “A/Collection”, “Rico” i “Echoes”, koji su prošli sa velikim uspehom.

Bend „Inner Circle“ na otvaranju Nišville Jazz Festivala 2018

Posle toga, Basia i Danny White su se pridružili starom saradniku Marku kada je “Matt Bianco” reoformljen u originalnom sastavu 2003. posle tačno 20 godina. Grupa je 2004. izdala album “Matt’s Mood” za prestižni “Universal Records”. Naredne godine su krenuli na svetsku turneju koja je najbolje posećena u Velikoj Britaniji, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Nišville 2018: 1.000 učesnika izvešće 250 programa na 20 bina

Godine 2009. Mark Reilly i Mark Fisher su ponovo udružili snage i objavili album “HiFi Bossanova” za nemačku izdavačku kuću “Edel”. I, nastavili su sa uspešnim koncertnim aktivnostima na jazz festivalima širom sveta. Onda, izlazi album “Hideaway”. Mark Reilly, želeći da proširi svoju kreativnu stranu, udružuje se sa holandskim bendom “New Cool Collective”. Zajedno su snimili album nazvan “The Things You Love” (New Cool Collective – Mark Reilly/Matt Bianco). Izdanje je, zajedno sa koncertima širom Holandije, bilo odlično pozicionirano na tržištu nakon što je objavljen novembra 2015. Album je izdat za svetsko tržište za “JVC/Edel”. Turneja je počela u martu 2016 i nastavila se 2017. sa velikim uspehom.

Omar Hakim & Rachel Z „OZ Experience“ na Nišville festivalu

Novi album benda “Matt Bianco” – “Gravity” izdat je prošle godine. Na njemu gostuje veliki broj novih muzičara iz sveta džeza. Sniman je u Brikstonu, Londonu i Stokholmu u saradnji sa jazz saksofonistima Daveom O’Higginsom i Magnusom Lindgrenom.
U subotu, 11. avgusta na Nišville jazz festival, publiku očekuje sofisticirana i vrlo kvalitetna svirka prekaljenih muzičara iz Velike Britanije. Oni će pokušati da 35 godina karijere sublimiraju u nezaboravan i nadasve originalan “Matt Bianco” jazz live perfomans.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde