Na 80. rođendan Matije Bećkovića knjiga “Kad se ponovo rodim”

0
225

Akademik je 80. rođendan proslavio u Valjevskoj gimnaziji. Ovu školu je svojevremeno pohađao i u njoj dobio svoju prvu književnu nagradu, za pisani zadatak.

Na 80. rođendan Matije Bećkovića knjiga "Kad se ponovo rodim"
Matija Bećković u Srpskoj književnoj zadruzi, Foto: Printskrin RTS

Najveći živući srpski pesnik, po mišljenju mnogih, Matija Bećković objavio je novu zbirku. “Kad se ponovo rodim” je završna knjiga njegove triologije. Akademik Bećković je 80. rođendan obeležio novom zbirkom, koja je predstavljena u Srpskoj književnoj zadruzi.

Njegova prva, ona faktografska, datumska je biografija. Govori da je rođen 29. novembra 1939. u Senti, te da je detinjstvo proveo u Rovcima, rodnom selu svog oca. Kao i da je tokom života promenio mnogo adresa. Druga biografija, pesnička, priča da je sve mlađi, u njoj nije fiksirano ništa, sve se traži. Tkanje na dva razboja, kako tvrdi pesnik, traje čitavog života. Bećković kaže da posle zbriki “Kad budem mlađi” i “Kad budem još mlađi” bilo je najlogičnije da se ponovo rodi. A u tom novom životu pokušaće da ispravi sve ono što je propustio u ovom.

64. Međunarodni beogradski sajam knjiga: “Laguna” izdavač godine
Na 80. rođendan Matije Bećkovića knjiga "Kad se ponovo rodim"
Foto: Printskrin RTS

– Moto za tu knjigu su Eliotove reči da prošlogodišnji jezik pripada prošloj godini, a da jezik nove godine čeka novi glas – rekao je Bećković.
Nove godine i novo vreme tražilo je da nam se novim pesničkim glasom obrati Bećković.

A on u svojoj još jednoj ironičnoj filozofiji savremenog sveta, kroz stihove nas i profiliše. I kaže sve što mi ne smemo a još manje umemo, koristeći sopstveni maternji jezik, čije on varijacije pretvara u imaginaciju.
– Zasluga je jezika što je on tako postao precizan i što mi se čini da su svi ti termini koji su tako aktuelni, internacionalni, da ih nismo mi pronašli, nego, izgleda, da smo ih pre preveli – kazao je akademik Bećković.

Andrićeva nagrada Draganu Stojanoviću za knjigu “Ćerka španskog borca”

Pregršt novih pesama, čije ćemo stihove pozajmljivati, jer u njima je na najbolji način upamćeno i oslikano vreme. Naročito onda kad još jednom pokušamo da sagledamo sebe u vremenu, da proverimo ko smo i šta smo. Slobodno možemo posegnuti za Matijinim ogledalima. I ako nas on u svojoj “Završnoj ljubavnoj pesmi” blago rečeno upozorava, da je ništa najviši položaj, koji se može postići.
– Ako je sve ništa, onda je to i najviše što se može dostići! – primetio je Bećković.
U duhu satire, koja kod njega dobija raskošne i neočekivane mogućnosti, akademik Bećković nam pokazuje da je stvarno sve mlađi i stavom i hrabrošću i stihom.

Neša Galija režirao svoj prvi spot “Kad bi ti otišla iz ovog grada”
Na 80. rođendan Matije Bećkovića knjiga "Kad se ponovo rodim"
Matija Bećković, Foto: Printskrin RTS

A, povodom Dana Valjevske gimnazije i 80. rođendana Matije Bećkovića u svečanoj sali ove škole priređeno je poetsko veče “Mojih 80”. Osim akademika, učestvovali su hor i recitatori Valjevske gimnazije.
– Napuniću 80 i sve će se proslaviti u Valjevskoj gimnaziji, gde ću ja sedeti u onoj klupi u kojoj ću se najbolje sećati svoga života – kazao je Matija Bećković uoči proslave.

Inače, pesnik tradicionalno svoje rođendane proslavljala u Valjevskoj gimnaziji, koju je nekad pohađao. Bećkovićeva biografija velelepna književna građevina je otpočela 1957. objavljivanjem prve pesme “Preludijum” u gimnazijskom listu “Mlada kultura”. U ovom gradu je napisao i čuvenu poemu “Vera Pavladoljska”, po kojoj je i njegova prva knjiga u karijeri dobila naziv. Matija je napisao i tekst himne Valjevske gimnazije, koju je komponovala njegova ćerka Ljudmila.

Bardovi srpske poezije: Otvoreni legati Miloja Popovića Kavaje i Petra Pajića
Na 80. rođendan Matije Bećkovića knjiga "Kad se ponovo rodim"
Matija Bećković na predstavljanju knjige “Kad se ponovo rodim”, Foto: Printskrin RTS

Književni program “Matija – 80 godina” je osim u Valjevu priređen u čačku. I to, početkom novembra u Gradskoj biblioteci “Vladislav Petković Dis”. Tom prilikom je otvorena i izložba “Matija”. Autorka izložbe Dragana Tipsarević je na 25 panoa hronološki predstavila slikom i rečju prethodne dve Bećkovićeve biografije – život i delo.

– Ako imaš nerv da se nečim baviš, nikad se nećeš umoriti ako to radiš. A onda ćeš radeći i uspinjući se tom lestvicom uraditi nešto za šta si mislio da nikad nećeš biti sposoban. Jedan od važnih ključeva je kada misliš da bi bilo dobro kad bi neko nešto napisao, snimio film… A onda, vremenom, počinješ da shvataš da to nikom drugom ne pada na pamet, osim tebi… – rekao je gimnazijalcima u Valjevu Bećković

Izvor: RTS, Novosti, Nezavisne, Glas

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde