Martovski koncerti Amire Medunjanin u Kragujevcu, Zrenjaninu i Pančevu

0
97

Svetski priznata pevačica sevdalinki trenutno se nalazi u Australiji, a u po povratku očekuju je gostovanja u Srbiji.

Martovski koncerti Amire Medunjanin u Kragujevcu, Zrenjaninu i Pančevu

Tokom marta koncerti Amire Medunjanin zakazani su u Kragujevcu, Zrenjaninu i Panćevu. Na ovim gostovanjima uz pevačicu će nastupiti gitarista Ante Gelo i kontrabasista Zvonimir Šestak.

Amira Medunjanin snimila spot u legendarnom studiju “Bitlsa”

Amira Medunjanin održaće za Dan žena, 8. marta, koncert u Pozorištu za decu u Kragujevcu. Ulaznica košta 1.500 dinara na blagajni Pozorišta. Potom će je čuti publika u zrenjaniskom Kulturnom centru 11. marta. Ulaznica košta 1.000 dinara na blagajni KC Zrenjanina. A, 13. marta pevačica će nastupiti u Kulturnom centru Pančeva. Ulaznica košta 1.200 dinara na blagajni KC Pančeva.

Martovski koncerti Amire Medunjanin u Kragujevcu, Zrenjaninu i Pančevu

– Istinska emocija će uvijek dotaći ljude ako slušaju pjesmu otvorenog srca. Tako prava muzika svugdje stiže do svojih ljudi. Ako tada krene i koja suza, to je normalno. Ljudi smo od krvi i mesa, nismo od kamena. Bitno je da vjerujemo riječima i osjećaju koji se kroz pjesmu priča – kaže Amira.

Nova magija princa sevdaha: Božo Vrećo objavio spot “Dragi”

Sevdalinke koje je Amira naučila od svoje majke bile su neke od najlepših pesama koje je čula. Fasciniranost usmenom tradicijom Bosne i Hercegovine navela je pevačicu da se posveti stvaranju svog jedinstvenog glasa unutar sevdalinke, u nastojanju da njenu izražajnost istraži do kraja.

Martovski koncerti Amire Medunjanin u Kragujevcu, Zrenjaninu i Pančevu

Bosanska Billie Holiday, kako je Amiru nazvao novinar Garth Cartwright, ukazuje na način na koji je preokrenula sevdah, pronašavši novi kontekst i formu unutar tradicije stare stotinama godina.

Kad Josipa Lisac zapeva sevdalinku “Omer beže”

O tome svedoče albumi “Rosa” (2005); “Amira Live” (2009); “Zumra” (2010); “Amulette” (2011); “Silk and Stone” (2014); “Damar” (2016); i “Ascending” (2018).

BEBA SELIMOVIĆ: Stavila tačku na pevačku karijeru

– Amira Medunjanin je najbolji predstavnik sevdaha, melanholične i emotivne narodne muzike Bosne. Sjajna je ne samo zbog svog čistog i bolnog glasa, već i zbog načina na koji drži ravnotežu između poštovanja prema starinskoj izvedbi i eksperimenta – napisao je Robin Denselow u britanskom dnevnom listu “Guardian”.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde