Posle dve godine Mark Lanegan ponovo nastupa u Beogradu

0
120

Mark Lanegan, DOBPop Depresija, Kišobran i Odličan hrčak u saradnji sa Domom omladine Beograda najavili su koncert Mark Lanegan Banda, koji će se održati 7. novembra u sali Amerikana DOB.

Legendarni pevač i nekadašnji lider kultnog sastava “Screaming Trees”, idol Kurta Kobejna, muzički otac “Nirvani” i “Pearl Jam”, omiljeni pevač svih drugih muzičara i za mnoge božanstvo grandža i Amerikane – jedinstveni Mark Lanegan – posle dve godine vraća se u Beograd.

Mark Lanegan Band promoviše album “Gargoyle”, objavljen krajem aprila, i za koji je u prestižnoj muzičkoj štampi dobio neverovatne kritike (“Mojo” maksimalnih 5 zvezdica, “Uncut” 8/10).

„Lačni Franz“ 22. decembra u Domu omladine

Ulaznice su prodaji na blagajni Doma omladine i svim punktovima Eventima, kao i online na www.eventim.rs. I to po sledećim cenama: 2.500 dinara do 6. novembra, a na sam dan koncerta – 2.800 dinara.

Mark Lanegan, DOB
Foto: Facebook / Mark Lanegan

Mark Lanegan je održao tri koncerta u Domu omladine Beograda (2012, 2013, 2015), koji su bili rasprodati. Ovog puta njegov koncert u Beogradu, uz nastup u Zagrebu dan ranije, jedini je u regionu. Njegova mešavina Amerikane, soula i bluza, rokenrola i spejs-disko zvuka, jedinstvena je na celokupnoj muzičkoj sceni. Markov vokal jedan je od najupečatljvijih u istoriji rokenrola: uz bok Džoniju Kešu, Tomu Vejtsu, Leonardu Koenu i Nilu Jangu, njegovim velikim uzorima.

Besplatan seminar Soft Skills Academy za studente u novembru u Novom Sadu

Svoju karijeru Lanegan je započeo pre više od 30 godina. Kako se kasnije pokazalo, u izuzetno važnom i uticajnom, ali i uveliko potcenjenom bendu “Screaming Trees”. Između 1986. i 1996. Mark Lanegan je sa “Screaming Trees” objavio sedam studijskih albuma. A, prvi solo, “The Winding Sheet”, predstavio je 1990. Premda su posle potpisa za veliku izdavačku kuću i objavljivanja šestog albuma “Sweet Oblivion” 1992. zabeležili značajan komercijalni uspeh, ipak su ostali u senci svojih popularnijih mlađih kolega koji su upravo u njima tražili inspiraciju. Singl sa tog albuma “Nearly Lost You” postala je njihova najpoznatija pesma. Na tome mogu da se zahvale pre svega kultnom filmu “Singles”, snimljenom u Sijetlu 1992. U njemu su učestvovali i neki od stvarnih aktera tamošnje muzičke scene predstavljene u filmu.

U Stingovom koncertu uživalo 15.000 ljudi u Beogradu

Mnogima je Lanegan poznat po radu sa “Queens of the Stone Age”, a sa njihovim uspehom i njegova samostalna karijera dolazi u fokus šire publike. Tako 2004. album “Bubblegum” postiže pomalo neočekivan komercijalni uspeh. Lanegan je poznat i po brojnim saradnjama i gostovanjima na tuđim albumima, autora kao što su Isobel Kembel (nekadašnjom pevačicom škotskih “Belle and Sebastian”); i Greg Duli (pevač i gitarista “Afghan Whigs” i “The Twilight Singers”, s kojim je punih šest godina vodio zajednički projekat “The Gutter Twins”). Uz gore navedene glavne saradnike, lista muzičara koji su imali tu sreću da im mračno-šarmantni vokal Marka Lanegana obogati izdanja predugačka je. Neki od njih su: Moby; Earth; Bomb the Bass; Soulsavers; UNKLE; Mad Season; Slash; Duke Garwood; Melissa Auf der Maur; Martina Topley Bird…

Video pozdrav članova benda „Scorpions“ srpskim fanovima

Ovog leta Mark Lanegan je svirao i sviraće na najvećim festivalima sveta (Primavera, Glastonbury). Posle toga kreće na veliku klupsku turneju. Do kraja godine objaviće i svoju prvu zbirku poezije sa pričama o pesmama, “I Am The Wolf” za koju su uvodne tekstove napisali Džon Kejl i Mobi.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde