Marija Šerifović obradila hit Olivera Dragojevića “Nocturno”

0
569

Veliki hit dobio je novo ruho.

Marija Šerifović obradila hit Olivera Dragojevića "Nocturno"

Marija Šerifović priredila je novo iznenađenje svojoj publici. Pevačica je obradila pesmu “Nocturno”, jednu od najlepših Olivera Dragojevića. Numeru je i ekranizovala i spot objavila na svoj YouTube kanal. Marija nije krila radost zato što je snimila ovu kompoziciju.

OSTAVIO JE “TRAG U BESKRAJ”: Preminuo Oliver Dragojević

– Nisam toliko rečita da bih mogla da opišem kolika mi je čast što sam dobila priliku da snimim jednu od najlepših pesama svih vremena jedinog i neponovljivog Olivera Dragojevića. Ova se pesma ujedno nalazi i na mom prvom izdanju za hrvatsko tržište. Neka ovaj projekat bude još jedan most koji gradimo jedni ka drugima jer muzika za to i služi. I da, Olivere fala je malo za sve ća si nam da! – napisala je Marija na društvenim mreža.

Marija Šerifović obradila hit Olivera Dragojevića "Nocturno"

Inače, “Nocturno” je Oliver izveo prvi put 1979. na “Beogradskom proleću”. Tekst ove prelepe pesme je napisao Jakša Fiamengo, a muziku Zdenko Runjić. Marija je otpevala ovu pesmu u aranžmanu Marija Pajića.

Marija Šerifović i “Beauty Queens” posle 11 godina zajedno otpevale “Molitvu”

A ako ne znate šta znači nocturno (nokturno), to je “noćna muzika”, odnosno muzička kompozicija sanjarskog, setnog karaktera, koja se izvodila noću. I to na otvorenom prostoru, u parkovima i dvorskim vrtovima. U doba romantike nokturno je bio omiljena klavirska minijatura. Kompozitori su najčešće pisali nokturna za klavir, a veoma retko za neki drugi instrument ili glas. Prvi nokturno za klavir napisao je Džon Fild (1782–1837), a pisac najpoznatijih nokturna bio je Frederik Šopen (1810–1849). Nokturno je uglavnom pisan u obliku složene pesme izražajne melodije i razloženih akorda.

Druga strana ploče vol. 2: Marija Šerifović 8. marta u Sava centru
Marija Šerifović obradila hit Olivera Dragojevića "Nocturno"

Ovakva muzika se često zvala i serenada. Kasnije je naziv nokturno prešao i u književnost, sa značenjem lirske pesme meditativnog karaktera, čiji elegični tonovi nalaze odgovarajući ambijent u noćnoj tami i miru. Nokturna su pisali mnogi veliki pesnici, kao na primer Jovan Dučić; Miloš Crnjanski; Antun Gustav Matoš; Vladimir Nazor.

Marija Šerifović je zakazala koncert “Druga strana ploče vol. 2” na Dan žena, 8. marta u Sava centru. Pošto je u rekordnom roku rasprodat, odlučila je da se sa beogradskom publikom druži i naredne večeri na istom mestu. Verujemo da će 8. i 9. marta u Sava centru izvesti i “Nocturno”.

NOCTURNO

Ne dam vjetru, ne dam nikom
da te prati, s tobom diše
da se kiti tvojom slikom
tjeram vjetar, tjeram kiše

Svatko nosi svoje breme
i u srcu ljubav sklanja
pođi spati, već je vrijeme
budi dobra, lijepo sanjaj

Ne dam vjetru da te dira
ne dam kiši da te kvasi
samo noć nek tiho svira
samo večer nek te krasi

Sve će zvijezde s tobom leći
pune tajnih putovanja
prije sna ti moram reći
budi dobra, lijepo sanjaj

Sve ti mogu noćas dati
sve što kriju obećanja
tiho biju noćni sati
budi dobra, lijepo sanjaj

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde