Malo pozorište “Duško Radović”: Premijera predstave “Bonton” 25. maja

0
182

Malo pozorište "Duško Radović": Premijera predstave BontonPredstava za mlade o lepom ponašanju nastala je po istoimenoj knjizi Jasminke Petrović.

Premijera predstave “Bonton” održaće se u petak 25. maja u 20h u Malom pozorištu “Duško Radović”, a prva repriza biće u nedelju 27. maja u 12h. Predstava je nastala sa ciljem da deci školskog uzrasta ukaže na pravila lepog ponašanja, prihvatljive komunikacije, poštovanja tuđih prava i sloboda, kao i buđenju duha dobrosusedstva i empatije prema drugima. A sve to kroz likove kakve možemo sresti na svakom mestu i u svakom trenutku.

ASSITEJ Srbije: „Mobi Dik“ Malog pozorišta „Duško Radović najbolja predstava za decu i mlade u 2017.
Bonton foto N Kukolj 2
Foto: N. Kukolj

Junaci predstave su oslikani u komično-grotesknim karakterima gospođe Finić (Jovana Cvetković); gospodina Prostića (Miloš Samolov); tu su i devojčice Buca (Ivana Adžić) i Caka (Katarina Dimitrijević); njihov drug Raka (Nikola Malbaša). Likovi upadaju u razne prijatne i ne tako prijatne situacije. Izlaz iz svake od ovih avantura način je da se likovi kao i publika opamete i oplemene, ali i da se zamisle o tome kako nečiji dobronameran ili zlonameran gest zapravo izgleda u očima drugih.

Malo pozorište „Duško Radović“: „Sudbina jednog Čarlija“, novi mjuzikl za decu
Bonton foto N Kukolj 2
Foto: N. Kukolj

Autorsku ekipu ove predstave čine rediteljka Isidora Goncić; tekst dramatizacije napisala je Mila Mašović-Nikolić; Vladislava Joldžić (kostim); Nađa Antić (scena); i Jovan Marić (muzika).
Predstava je namenjena decu stariju od 11 godina.

Foto: N. Kukolj bonton
Foto: N. Kukolj

– Ideju za knjigu “Bonton” dobila sam od sina. “Ali napiši tako da bude duhovito, a ne smarački”, posavetovao me je. Otišla sam u biblioteku i potražila sve knjige sa ovom tematikom. Bilo ih je zaista mnogo. Kada sam ih iščitala pojavila su se brojna pitanja: ko sam ja da nekome govorim o bontonu? Kako o lepom ponašanju pisati duhovito, a ne smarački? Da li se ja ponašam u svakoj situaciji ispravno? Zar je potrebna još jedna knjiga o bontonu, pored svih ovih ostalih? – objasnila je autorka knjige Jasminka Petrović.

7. BUDI: Bogat, zabavan i uzbudljiv program – izložbe, promocije, radionice…

BONTON-Jasminka-Petrovic_slika_O_81760509– A onda naletim na poznati tekst Artura Šopenhauera: “Kada je hladno, bodljikavo prase traži drugu bodljikavu prasad da leže zajedno, da se zbiju, jer im je tako toplije. Da nemaju bodlje, to bi bilo lako. Ali, bodljikava prasad imaju duge i oštre bodlje. Kad se zbiju u gomilu, bodu jedno drugo. To nije dobro. A nije dobro ni kad im je hladno. Zato se bodljikava prasad dugo muče dok ne nađu neko zgodno rastojanje: da budu jedno uz drugo, a da se ne bodu. To rastojanje zove se lepo ponašanje. To je lepo ponašanje: da ja ne povredim tebe, da ti ne povrediš mene; da pomognemo jedno drugom, da i meni i tebi bude dobro.” Najednom mi se otvorilo pred očima. “To neće biti knjiga o lepim manirima, već o toleranciji”. I tako, uz podršku izdavačke kuće “Kreativni centar” i sjajnih ilustracija Boba Živkovića, knjiga “Bonton” je ugledala svetlost dana. Do sada je objavljeno sedam izdanja, knjiga je prevedena na nekoliko jezika, delovi teksta su ušli u školske udžbenike, a upravo ima premijeru i na pozorišnim daskama. Izgleda da ipak nije smaračka! – izjavila je Jasminka Petrović.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde