Malo pozorište “Duško Radović”: Izložba Gruje Staničkova

0
49
Malo pozorište "Duško Radović": Izložba Gruje Staničkova
Gruja Staničkov, Foto: Promo

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju. To su, pre svega, visoka stopa nezaposlenosti, siromaštvo i isključenost iz društva.
U Malom pozorištu “Duško Radović” će 3. decembra, povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom biti izloženi radovi Gruje Staničkova.

Koncert “Muzički vremeplov” za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Gruja Staničkov je rođen 24. aprila 1998. godine u Novom Sadu. U najranijem uzrastu mu je postavljena dijagnoza pervazivni razvojni poremećaj sa elementima autizma. To je uslovilo sporiji razvoj govora, ali je verovatno uticalo da njegov talenat dođe do izražaja. Gruja počinje da crta i od olovke i papira se ne odvaja ni kad odlazi u krevet na spavanje.

Staničkov je rano naučio da čita, tako da je uvek okružen knjigama. Pored slikanja zanima ga i izrada maketa. Završio je Osnovnu školu “Jovan Dučić” u Petrovaradinu uz pomoć ličnog pratioca, a zatim srednju Školu za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu, smer likovni tehničar. Želja mu je da studira Akademiju umetnosti.

HUMANI MARATONAC: Goran Nikolić, Ginisovac velikog srca

Tokom ove godine imao je izložbe: “Galerija i autizam” (Galerija poklon zbirke Rajka Mamuzića, Novi Sad); i na Tribini mladih u Kulturnom centru Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde