Dušan Pop Đurđev i Vjeslav Hejno dobitnici Nagrade za životno delo “Mali princ”

0
126

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici održaće se od 16. do 21. septembra u Subotici. Dvadeset peto izdanje jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u svetu predstaviće u takmičarskom programu maštovite i uzbudljive predstave – njih 14 iz 12 zemalja.

Dušan Pop Đurđev i Vjeslav Hejno dobitnici Nagrade za životno delo "Mali princ"Ovogodišnji dobitnici međunarodne Nagrade za životno delo “Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, su Dušan Pop Đurđev i Vjeslav Hejno. Našem poznatom piscu za decu i mlade i cenjenom poljskom umetniku, pedagogu i publicisti, nagrade će biti uručene 16. septembra na otvaranju 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

25. Međunarodni festival pozorišta za decu od 16. do 21. septembra u Subotici

Tokom trajanja Festivala, 17. septembra, u Medija centru hotela “Patria” u Subotici biće održan program pod nazivom “Večeri sa dobitnicima Nagrade za životno delo Mali princ”. Tada će laureati razgovarati sa prisutnom publikom i gostima festivala na različite teme koje se dotiču njihovog impresivnog dela, uz akcenat na stvaralaštvu za decu.

BRAVO DECO: Hor „Palčići“ svoju pesmu preveo na znakovni jezik
Dušan Pop Đurđev , Foto: Promo
Dušan Pop Đurđev , Foto: Promo

Dušan Pop Đurđev (Novi Sad, 1953) piše satiru, poeziju za mlade, bavi se vizuelnim istraživanjima. Više od dve decenije, do odlaska u penziju, bio je direktor Međunarodnog centra književnosti za decu – Zmajeve dečje igre. Do sada je objavio više od 25 knjiga, između ostalog naslove: “I love av av you” (pesme za mlade, 1996); “Slik kovnica” (vizuelne pesme za mlade, 1998); “Izvođač besnih glista” (pesme za mlade, 2002); “Dva alava lava” (Ludoteka savremene srpske poezije za decu, 2003); “Vsičko, koeto rastne, bi iskalo da pee / Sve što raste, htelo bi da peva”, koautor Raša Popov (Izbor srpske poezije za decu na srpskom i bugarskom jeziku, 2006); “Neven – Čika Jovin list” (reprint izdanje Zmajevog Nevena, koautor Mita Golić, 2006); “Poezija koja se gleda” (vizuelna pesme, 2018)…

ASSITEJ Srbije: „Mobi Dik“ Malog pozorišta „Duško Radović najbolja predstava za decu i mlade u 2017.

Za književni rad dobio je Povelju Stražilova, kao i nagrade: “Brana Cvetković”; “Radoje Domanović”; “Gordana Brajović”; “Momčilo Tešić”; “Plavi čuperak”; “Susreta pod starom maslinom”; nosilac je Zlatne kacige; Zlatnog ključića grada Smedereva; Zlatnog Gašinog pera (i tri srebrna); Zlatnog zvonca popularnosti; proglašen Vitezom od Čarapanije; Princom dječijeg carstva…

Životopis Rastka Nemanjića u knjizi za decu „Sveti Sava – od princa do sveca“
Vjeslav Hejno
Vjeslav Hejno, Foto: Promo

Vjeslav Hejno (Wieslaw Hejno, rođen 1936, u Bihavju/Byhawie), profesor pozorišne umetnosti, glumac, reditelj, pedagog i publicista. Autor je romana “Lutkar” (2002, preveden na hrvatski jezik); i knjige “Umetnost lutkarske režije” (izdavač Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici i Pozorišni muzej Vojvodine, 2012). Režirao je predstave za decu, mlade i odrasle – u pozorištu lutaka; u dramskom pozorištu; u operi; u pozorištu pantomime; na TV i filmu… osim u Poljskoj, režirao je u pozorištima u Hrvatskoj, Rusiji i Nemačkoj.

Malo pozorište „Duško Radović“: „Sudbina jednog Čarlija“, novi mjuzikl za decu

Bio je predavač na Glumačkom studiju lutkarskog pozorišta pri Vroclavskom pozorištu lutaka (1968-1970); predavač na Državnoj višoj pozorišnoj školi Krakov, odeljenje u Vroclavu (PWST) 1973; dekan Lutkarskog odeljenja 1978-1987; prorektor Lutkarskog odeljenja 1987-1993. Od 1981. do 2001. bio je direktor i umetnički direktor Pozorišta lutaka u Vroclavu. Tu je kreirao umetnički program “Male scene” za odrasle. Njegove predstave su igrane u mnogim evropskim zemljama, kao i u Kanadi i Čileu. Kao reditelj, zalagao se za umetnički doživljaj mesta i uloge pozorišne lutke na sceni. Režirao je više od 100 predstava.

MINJA SUBOTA: Moja generacija je večno mlada i – luda!

Svake godine su dva dobitnika Nagrade “Mali princ” – jedan je iz inostranstva, a drugi iz Srbije ugledni stvaralac za decu.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.
Festival se održava pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde