Majstori performansa: “Laibach” 4. decembra u Kombank dvorani

0
62

Slovenački sastav sledeće godine slavi pune četiri decenije svog postojanja, a beogradska publika će uoči ovog jubileja uživati u njihovom nastupu.

Majstori performansa: "Laibach" 4. decembra u Kombank dvorani

Jedna od najprovokativnijih grupa sa prostora bivše Jugoslavije, majstori performansa i angažovanog muzičkog stvaralaštva, kultni slovenački kolektiv “Laibach”, 4. decembra održaće ekskluzivni koncert za svoje najveće obožavaoce u beogradskoj Kombank dvorani. Ovaj koncert je u okviru njihove svetske turneje na kojoj predstavljaju aktuelni album “The Sound of Music” (2018). Ovo izdanje nastalo je kada je grupa, kao prvi rok bend sa Zapada, posetio Severnu Koreju 2015. povodom 70-godišnjice oslobođenja te zemlje. Na albumu su pesme izvedene tom prilikom, kao i muzika iz tada snimljenog dokumentarnog filma “Dan oslobođenja”.

“Laibach” najavio novi studijski album “The Sound Of Music” istoimenim singlom

Pored numera sa novog albuma, publika će na koncertu u Beogradu moći da čuje i najveće hitove iz svih faza benda (Life Is Life; Resistance Is Futile; Smrt za smrt; How You Will Pay; Eurovision; The Whistleblowers). Takođe, i nove numere napisane za naučno fantastični film “Iron Sky – The Coming Race”. Ovo ostvarenje je režirao Tim Vuorensol, i trenutno se prikazuje u evropskim bioskopima.

Majstori performansa: "Laibach" 4. decembra u Kombank dvorani
Majstori performansa – “Laibach”, Foto: Promo

Uvek na vetrometini kritike, uvek jasno iskazujući svoj stav prema savremenom svetu, članovi slovenačkog sastava predstavljaju istinske umetnike na muzičkoj sceni. Svaki njihov nastup predstavlja multimedijalni spektakl kojim na najneposredniji način komuniciraju sa svojom posvećenom publikom. Ulaznice za beogradski koncert biće dostupne od utorka, 24. septembra, u podne na blagajni Kombank dvorane i putem Gigstix prodajne mreže. Prve kupce očekuje i vrlo limitiran broj ulaznica po poklon ceni od 1.690 dinara.

LAIBACH: Mi smo inženjeri ljudskih duša

“Laibach” je ostvario zavidnu karijeru u svetskim okvirima. Engleska štampa ih je proglasila najopasnijom grupom na svetu. Njujorški radio ih je povodom turneje po Americi najavio kao bend koji ukida zemlje i stvara nove. Od svog osnivanja 1980. odsvirali su više od 1.000 koncerata širom sveta. Na prvoj evropskoj turneji 1983, “Turneji po okupiranoj Europi”, putovali su i nastupali obučeni u uniforme jugoslovenske vojske. Poznata bavarska radio stanica Zündfunk/Bayerischer Rundfunk postavila ih je na mapu najvažnijih muzičkih bendova i izvođača u istoriji pop muzike. A, cenjeni engleski muzički magazin “WIRE” svrstao je njihov ekstremni nastup u Termoelektrani Trbovlje 1990. među “60 koncerata koji su potresli svet“.

Grupa je tokom gotovo 40 godina postojanja izdala više od 30 albuma. O njoj su snimali filmove, pisali diplomske radove i doktorske disertacije… a renomirani bostonski MIT objavio je knjigu o njima, pod nazivom “Interrogation Machine”.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde